Publicat la: 
31/03/2017

Care este legatura dintre dieta alimentara si prezenta migrenelor. Cinci alimente pe care persoanele ce sufera de migrene trebuie sa le evite

Dieta alimentara zilnica poate contine unul dintre factorii cheie ce stau la baza aparitiei migrenelor, insa problema principala este identificarea alimentelor care pot starni durerile de cap. Intrucat o mare parte dintre studiile de specialitate ce investigheaza legatura dintre dieta alimentara si prezenta migrenelor sunt observationale, cauzele aparitiei migrenelor pot diferi de la o persoana la alta, este de parere Lee Peterlin, autorul principal al cercetarilor efectuate pe aceasta tema in cadrul Johns Hopkins University. Cu toate acestea, cinci tipuri de alimente au prezentat cel mai mare risc pentru declansarea migrenelor, in cadrul studiilor de specialitate. Iata care sunt acestea, conform health.com.

1. Alcoolul

Vinul si, in special, vinul rosu este considerat a fi un declansator al migrenelor. Potrivit unei analize realizate de un grup de cercetatori din Brazilia, persoanele care sufera de migrene in mod frecvent au declarat in cadrul studiului ca durerile au fost in proportie de 30% cauzate de consumul de vin rosu. O ipoteza a oamenilor de stiinta sugereaza ca anumiti compusi din vin - precum tanina si flavonoidele - sunt responsabili pentru durerile de cap. In plus, alcoolul deshidrateaza organismul, ceea ce poate contribui, de asemenea, la aparitia durerilor de cap.

2. Cafeina

Persoanele predispuse la migrene ar trebui sa isi reconsidere aportul de cafea si sucuri ce contin cafeina, este de parere Dr. Peterlin. Cafeina actioneaza asupra anumitor receptori din creier care sunt responsabili pentru aparitia durerilor de cap, potrivit un studiu realizat in 2009. De aceea, specialistii recomanda persoanelor ce sufera de dureri de cap sa isi limiteze consumul de bauturi ce contin cofeina la 200 de ml pe zi.

3. Branzeturile

Branzeturile precum Gorgonzola, Camembert si Cheddar sunt recunoscute pentru aroma si textura lor rafinata, insa acestea sunt cele care declanseaza cel mai frecvent migrenele in randul persoanelor predispuse acestei afectiuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca branzeturile contin compusi de tiamina, care influenteaza actiunea anumitor neurotransmitatori, ce pot declansa migrenele.

4. Carnea procesata

Mezelurile, carnatii si mancarurile de tip fast-food sunt unul dintre factorii ce pot declansa migrenele, este de parere Rebecca Traub, medic neurolog la centrul ColumbiaDoctors. Aceste tipuri de carne contin un conservant intitulat nitrat de sodiu, aditiv ce poate determina schimbari ale concetratiilor chimice din creier ce determina aparitia durerilor de cap.

5. Citricele

Acest grup de fructe este in continuare subiectul dezbaterilor pe tema cauzelor declansarii migrenelor. In randul participantilor la studiile efectuate pe aceasta tema, o mare parte dintre acestia au aratat o sensibilitate la consumul de citrice, in timp pentru altii acestea nu au prezentat un risc pentru aparitia durerilor de cap. Intrucat pentru moment specialistii nu au ajuns la o concluzie in acest sens, acestia recomanda fiecarei persoane care sufera de migrene sa isi tina un jurnal in care sa insemneze atat alimentele consumate, cat si frecventa aparitiei migrenelor, pentru a putea identifica elementele cheie ce stau la baza migrenelor.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Împlinirea unei femei vine odată cu naşterea unui copil. În momentul în care acesta apare, în cuplu se instalează şi ideea de familie şi, implicit, cea de responsabilitate. Tocmai de aceea, imediat...
Edulcorantii adaugati nicotinei sub forma lichida, ce poate fi vaporizata utilizand tigaretele electronice, pot elibera niveluri de toxicitate la fel de periculoase precum cele continute de fumul...