Publicat la: 
23/10/2018

Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org.

Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane masculine au produs amfiregulina, adica o proteina foarte importanta in vindecarea ranilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introdusi in studiu si soareci carora li s-a inlaturat aceasta proteina, iar acestia au inregistrat acelasi timp de recuperare ca si femeile.

Cercetatorii au observat ca femeile tind sa aiba o gripa mult mai severa si o recuperare mai lenta, chiar daca virusul este acelasi si in cazul barbatilor. Initial, specialistii au crezut ca acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamatie pulmonara mai accentuata in timpul infectiilor gripale.

”Constatarile noastre demonstreaza ca tesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scazut de amfiregulina. Aceste informatii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimuleaza productia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.

Echipa de specialisti a infectat soarecii cu o doza non-letala de H1N1, o tulpina de gripa A care a provocat o epidemie in anii 2009-2010, cand peste 18.000 de oameni au murit. Atat masculii, cat si femelele, au avut aceeasi cantitate de virus si au eliminat-o in aceeasi perioada, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infectiei. Au inregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamatie mai mare la nivelul plamanilor in timpul fazei acute a infectiei si au reusit sa isi recupereze functia pulmonara normala mai greu.

In aceasta diferenta de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Aceasta proteina stimuleaza inmultirea celulelor epiteliale in piele, plamani, dar si in alte zone din organism in timpul vindecarii ranilor, inclusiv in recuperarea in urma infectiilor pulmonare.

 Masculii au produs mai multa amfiregulina in faza de recuperare.

Soarecii de sex masculin, conceputi genetic fara amfiregulina, au prezentat acelasi model ca si femelele, adica infectii mai severe si recuperari mai lente.

De ce barbatii produc mai multa amfiregulina?

Nu este clar ce determina productia mai mare de amfiregulina la barbati in timpul infectiei gripale. Specialistii suspecteaza ca testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare sa controleze cantitatea de amfiregulina. Totusi, se pare ca si testosteronul are un rol in recuperare, deoarece soarecii conceputi fara glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se stie inca ce influenteaza producerea de amfiregulina.

Sursa: www.weforum.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Articole similare

Femeile insarcinate si persoanele obeze au cel mai mare risc de complicatii in cazul gripei, fiind posibil chiar decesul, si trebuie sa le fie administrat tratament imediat daca prezinta simptome suficient de grave incat sa fie internate, potrivit eurekalert.org. Totusi, si oamenii care nu sunt internati, dar care au gripa si un risc crescut de...
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explica pe scurt care sunt simptomele si tratamentul unei infectii respiratorii usoare si ce sa facem in cazul unei gripe. 1. Daca simptomele sunt usoare: nas infundat, tuse nu foarte suparatoare, fara dureri toracice, fara febra, putem sa ne gandim in acest caz la o viroza banala. Care este...
O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org. Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se...
De sezon / Foto: Reuters Conform raportarilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in Romania, numarul de infectii respiratorii acute si gripe se incadreaza in prezent in limite normale. Este vorba de cazuri sporadice, care nu s-au acumulat in focare epidemice. Pana la data de 18 ianuarie, au fost...
Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul racelilor pana la spitalizare sau chiar deces. In plus, poate juca un rol important in transmiterea gripei, potrivit unui nou studiu. Specialistii sugereaza ca adultii obezi gazuiesc virusul pentru mai mult timp, astfel ca perioada in care se poate raspandi este mai mare. ”Aceasta este prima dovada...