Publicat la: 
17/06/2015

Posibilele beneficii ale consumului de ciocolata/ Foto: MorgueFile.com

Consumul de ciocolata ar putea fi "asociat" cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetatorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totusi nu ofera nicio dovada a unei legaturi directe intre cacao si bunastarea arterelor, scrie AFP, citat de Agerpres.

Consumul de ciocolata neagra a fost deja asociat in trecut, in mai multe studii, cu o sanatate cardiovasculara mai buna, dar nu a fost stabilita cu claritate nici o relatie de la cauza la efect.

Pentru acest studiu, un grup de cercetatori britanici s-au concentrat pe analiza corelatiilor dintre consumul de ciocolata si sanatatea cardiovasculara a unui grup de 25.000 de barbati si femei rezidenti in Norfolk (estul Marii Britanii) in medie pe parcursul a unui deceniu.

Ei au pus in relatie cantitatea de ciocolata pe care participantii au declarat ca o consuma, cu datele privind sanatatea cardiovasculara: nivelul colesterolului, aparitia accidentelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), etc.

Din observatiile cercetatorilor reiese ca din punct de vedere statistic, cei care au declarat un consum mai mare de ciocolata sufera mai putin de boli cardiovasculare.

"Conform acestui studiu (...), un consum crescut de ciocolata de pana la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene si de accident vascular cerebral (...)", au declarat cercetatorii intr-un articol publicat online in revista britanica de specialitate "Heart".

Insa echipa condusa de profesorul Phyo Myint de la Universitatea din Aberdeen recunoaste ca cei care mananca mai multa ciocolata sunt in medie mai tineri, au mai putina grasime, sunt mai sanatosi si practica mai mult sport, scrie AFP.

Prin urmare, este posibil ca mai ales acest stil de viata decat ciocolata sa faca din acest grup unul in care bolile cardiovasculare nu constituie o problema majora de sanatate.

De asemenea, cei care stiu ca sunt expusi riscului de boli cardiovasculare pot avea tendinta sa limiteze consumul de ciocolata considerand ca adopta o dieta mai potrivita, au observat cercetatorii.

"Cu toate acestea, elementele acumulate prezentate in acest studiu sugereaza ca un consum ridicat de ciocolata ar putea fi asociat cu un beneficiu cardiovascular", adauga cercetatorii.

Intrebat de AFP, nutritionistul Arnaud Cocaul, de la spitalul parizian 'Pitie Salpetriere' a afirmat ca este vorba despre un "studiu observational, cu toate limitele sale". "Un producator industrial nu il poate folosi ca argument pentru vanzari", a mai declarat el.

Alt specialist parizian in nutritie, Pierre Azam a subliniat la randul sau ca acest tip de studiu nu ofera nici o certitudine in materie de sanatate publica". El si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu "daunele" pe care acest tip de studiu le poate produce in randul populatiei.

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole...
Durere de cap / Foto: Sxc.hu Vremea de afara, carnea procesata, anumite branzeturi, accesoriile de par si uneori chiar si exercitiile fizice pot declansa la unele persoane dureri de cap. Daca aveti...