Publicat la: 
30/03/2010
Studiu: Zeci de mii de persoane infectate cu HIV ar putea fi tratate cu un simplu antibiotic

SIDA, tratata cu antibiotice / Foto: Sxc.hu

Vietile a mii de oameni infectati cu virusul HIV ar putea fi salvate, daca acestora le-ar fi administrat un simplu antibiotic, la scurt timp dupa diagnosticare. Medicamentul cotrimoxazol, comercializat sub numele de bactrim, eusaprim si septrim, contine doua antibiotice, sulfametoxazol si trimetoprim, si ar putea reduce semnificativ numarul deceselor in primele stadii ale bolii, sustine un nou studiu de amploare, publicat in revista The Lancet si citat de BBC. El ar putea reduce rata mortalitatii in randul persoanelor seropozitive cu 50%.

Cotrimoxazolul este un antibiotic folosit in tratamentul multor infectii (urinare, digestive etc), dar si in tratarea unei forme de pneumonie si a toxoplasmozei cerebrale de care se pot imbolnavi unii dintre pacientii seropozitivi.

La studiul realizat de specialistii de la Medical Research Council Clinical Trials Unit and Imperial College din Londra si centrele regionale din Uganda si Zimbabwe au participat 3.179 de pacienti din Uganda. Riscul de deces a scazut cu 59% in primele 12 saptamani in randul pacientilor carora le-a fost administrat cotrimoxazol. Reducerea riscului de mortalitate s-a mentinut la cota de 44%, pana in cea de-a 72-a saptamana de la inceperea tratamentului.

"Zeci de mii de vieti ar putea fi salvate prin folosirea pe scara larga a acestui medicament, care costa extrem de putin", sustine coordonatorul cercetarii, prof. Charles Gilks.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine deja aceasta metoda de tratament.

In prezent, cea mai mare parte a pacientilor sunt tratati cu medicamente antiretrovirale, care pot prelungi semnificativ speranta de viata. Cu toate acestea, multi pacienti sunt in pericol din primele saptamani dupa diagnosticare, deoarece sunt expusi multor infectii, care ar putea profita de vulnerabilitatea sistemului lor imunitar.

Studiile efectuate pana in prezent arata ca aproximativ un sfert din persoanele din Africa sub-sahariana care incep tratamentul cu medicamente antiretrovirale mor in cel mult un an. Specialistii sustin insa ca adaugarea cotrimoxazolului la tratamentul de lunga durata, pentru persoanele al caror sistem imunitar este grav afectat, poate preveni multe din aceste decese.

Pe langa prevenirea infectiilor bacteriene la pacientii infectati cu HIV, cotrimoxazolul mai are si avantajul de a reduce incidenta cazurilor de malarie cu 25%.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

de fapt e tratat cu antiretrovirale la care se asociaza cu antibioticul ce da o rata de supravietuire de 90%. antibioticele nu trateaza retrovirusi. antibioticele trateaza bacterii

Si uite cum a ajuns biseptolul de pe vremuri sa trateze HIV SIDA

Mi-a fost suficient titlul ca sa ma lamuresc. Articolul nu l-am mai citit. HIV (virusul imunodeficientei umane) este - asa cum ii spune numele - un virus. Antibioticele NU actioneaza asupra virusurilor. Daca vreti sa va pastrati renumele de site serios, scoateti stirea!

Ce nu ai inteles tu este ca HIV este un virus care slabeste sistemul imunitar, care devine astfel vulnerabil si poate contacta infectiile din exterior foarte usor. In plus, in organismul uman exista o serie de bacterii si virusuri care in mod normal nu au nici un impact negativ asupra sanatatii noastre, dar in stituatia unui sistem imunitar vulnerabil, actiunea acestora poate fi fatala. Antibioticul nu este destinat sa lupte impotriva virusului HIV, ci sa protejeze oganismul de eventualele infectii care pot aparea pe acest fond.

Hehe, multa lume nu intelege. Nici nu trebuia sa te mai obosesti Augustina, scrie clar nivelul de inteligenta, "articolul nu l-am mai citit". Dar ne dam cu parerea ca doar scrie Romania in buletin si asta ne confera un plus de inteligenta de cel putin 500% decat restul lumii. Si titlul este foarte OK dupa parerea mea, spune clar ca persoanele infectate vor fi tratate, nu spune ca de SIDA - boala declansata de HIV desteptule - nu te tratezi de virusi te tratezi de boala.

Acest medicament este banalul Biseptol.

Medicii infectionisti din Romania o fac deja de mult timp - trateaza pacientii seropozitivi cu biseptol (sulfametoxazol + trimetoprim = biseptol).

Asa cum spunea "Eu" - aceste sunt substantele componente ale biseptolului, care de ani de zile se prescrie la noi in tara, in caz de imunosupresie, pt a preveni Pneumococitis Carini - o preumonie specifica in cazul HIV. Daca imunitatea scade sub un anumit prag se prescrie biseptol sau ca tratament daca afectiuni ca aceasta pneumonie de exemplu isi fac deja aparitia.

PS: Virusurile pot fi tratate si ele. Pt ca HIV este un retrovirus, el este tratat cu antiretrovirale.

Cei care faceti comenturi aici stiti prin ce trece un imunodef...sau va dati cu parerea asa sa...de. Poate in cazul in care ati avea studi de specialitate si aici ma ref la med infectionisti e OK dar ;-/ altfel. Ref la trat la antivirale trat nu va disparea ar insemna falimentul multor firme farmaceutice,iar fundatiile care se ocupa de acesti OAMENI au si n-au interes pt binele acestora. Am exp si pro si contra ;-( NU as vrea sa detaliez aici.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Pediatrie

Popa Ciprian
Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

O fetita nascuta cu HIV a fost vindecata in urma unui tratament standard aplicat foarte devreme, la o zi de viata, au declarat cercetatorii americani, acesta fiind al doilea caz din istorie de vindecare a infectiei cu HIV. Copilul are acum doi ani si jumatate si nu mai ia medicamente de un an, fara a prezenta semne de infectie. Trebuie efectuate...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca anticorpii neutralizanti pot suprima HIV timp de pana la patru luni, mult mai mult decat tratamentele disponibile in prezent, conform eurekalert.org. Datorita imbunatatirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afectiune mult mai usor de gestionat. Cu toate acestea, chiar si cele mai...
Terapia antiretrovirala eficienta a schimbat virusul imunodeficientei umane (HIV) dintr-o boala progresiva si fatala, la o afectiune cronica usor de gestionat, dar asociata cu rate mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, dar si alte boli, comparativ cu persoanele care nu au HIV, potrivit unei lucrari...
Fructele, sanatate curata / Foto: Reuters Ideea ca o dieta bogata in legume si fructe poate reduce riscul imbolnavirii de cancer este larg raspandita. In anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa consumam cinci portii de fructe si legume pe zi, pentru a preveni boala. Numeroasele studii realizate intre timp nu au reusit insa sa...
SIDA, tratata cu antibiotice / Foto: Sxc.hu Vietile a mii de oameni infectati cu virusul HIV ar putea fi salvate, daca acestora le-ar fi administrat un simplu antibiotic, la scurt timp dupa diagnosticare. Medicamentul cotrimoxazol, comercializat sub numele de bactrim, eusaprim si septrim, contine doua antibiotice, sulfametoxazol si trimetoprim,...