Publicat la: 
18/06/2010
Orezul alb creste riscul imbolnavirii de diabet. Orezul brun il scade
Orezul alb creste riscul de diabet / Foto: Flickr - matthewfugel

Inlocuirea orezului alb din alimentatie cu orezul brun poate scadea cu o treime riscul de a ne imbolnavi de diabet, sustin expertii americani citati de BBC News. Orezul alb creste riscul de diabet, deoarece favorizeaza cresterea rapida a nivelului glicemic in sange, explica cercetatorii de la Universitatea Harvard.

Orezul brun si cerealele integrale reprezinta o optiune mai sanatoasa, deoarece glucoza este eliberata in organism in mod gradual.

Aproape 200.000 de americani au participat la un studiu, bazat pe chestionare, in urma caruia consumul de orez alb a fost asociat diabetul de tip 2. Au fost luate in calcul mai multe criterii, printre care varsta participantilor si alti factori de risc implicati in aparitia diabetului.

Astfel s-a constatat ca persoanele care mananca cinci sau mai multe portii de de 150g de orez alb saptamanal sunt cu 17% mai expuse riscului de a se imbolnavi de diabet, comarativ cu persoanele care consuma mai putin de o portie pe luna. Cercetatorii sunt de parere ca desi doar 2% din participantii la studiu consuma atat de mult orez, rezultatele sunt relevante.

In acelasi timp, consumul de orez brun se pare ca are exact efectul opus: acela de a scadea riscul imbolnavirii de diabet tip 2. Persoanele care mananca doua sau mai multe portii de orez brun pe saptamana au un risc mai scazut cu 11% de a se imbolnavi decat cele care mananca mai putin de o portie pe luna.

Pornind de la aceste rezultate, cercetatorii estimeaza ca inlocuirea unei treimi din portia normala de orez alb cu aceeasi cantitate de orez brun poate scadea riscurile cu pana la 16%. In acelasi timp, inlocuirea orezului alb cu cereale integrale, inclusiv orez brun sau paste, poate scadea riscurile cu mai mult de o treime.

Mai mult de 70% din orezul consumat in statele dezvoltate, precum Statele Unite sau Marea Britanie, este orez alb. In general, expertii recomanda ca cel putin jumatate din carbohidratii consumati sa provina din cereale integrale.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Ce sa spun! Atunci cel putin jumatate din populatia Chinei ar suferi de diabet! Am fost in SUA si tin sa precizez ca acolo pana si paine e dulce, indulcita cu siropul de porumb, unul dintre cele mai nocive substante pentru sanatate. Deci sa nu-mi zica mie cineva ca orezul e de vina, oricare ar fi culoarea lui!

Asta este o manipulare ...

Mai spuneti direct ca e mai ieftin sa vinzi orez brun decat alb, de unde si potential de castiguri.

Bombaaaa ... manipulareeee

pai mai bustiuci, eu te contrazic vehement, orezul sanatos, cel brun este mult mai scump decst orezul alb, promovarea ecestuia este manipularea, mai gandeste-te si tu un pic, caci toate care sunt sanatoase, incl."bio bio" sunt mult mai scumpe decat cele "simple" care de multe ori sunt mai bio decat cele declarate bio ;o)
si atunci sa vezi tu potentiale de castiguri cand ai adus ceva "bun" dar mai scump pe piata, ergo mai scump=mai bun.

Dupa acest studiu , ar rezulta ca toti asiatici sant bolnavi de diabet. Orezul fiind alimentul de baza, consumat zilnic.

mai da-i incolo.
cine-a fost macar o data in asia, poate sa spuna ca nu prea sunt grasi pe-acolo.
si mananca aia la orez de se sparg si, culmea, il fierb nu in apa, ca in suc de cocos (asta era in malaezia)
odata nu stiam ce sa mai mananc, si am intrebat un malaezian(indian) care este mancarea lui preferata. raspunsul a fost: orez prajit :))
m-o pufnit risu... ca eu ma asteptam sa zica ceva ... caracatita, peşte, fructe de mare, ceva mai exotic, orice, dar nu orez prajit :D
bine... de fapt orez prajit nu inseamna doar orez gol, dar oricum.
in plus, arata cu vreo 10 ani mai tineri decat varsta din buletin.
eu unul m-am crucit.
asta se intampla in malaezia... unde oamenii o duc cat de cat rezonabil,(in capitala cel putin) fata de china sau india unde nu am fost si nu stiu.

Ai spus ca arata cu 10 ani mai tineri decat varsta din buletin,nu stiu carui fapt se datoreaza asta dar vreau sa va anunt ca si italieni arata la fel poate nu toti dar 6din 10 asa arata,sa fie din cauza consumului zilnic de paste fainoase,bravo lor oricum.

Cam care ar fi diferenta de pret intre cele doua?

Este simplu să-ţi dai seama care este substratul articolului

orezul brun de fapt este orezul neprelucrat, adică nu are aspectul comercial al celui alb. De fapt, orezul alb este orezul brun prelucrat, adică se cheltuie mai mult pentru a ajunge ca produs finit, de unde şi diminuarea marjei de câştig. aşa, mai bine public articole din astea bombă prin care promovezi orezul brun, dar îl vinzi la acelaşi preţ, poate mai mult, că de' reclama este sufletul vânzărilor şi uite aşa merg afacerile cu fraierii. Povestea asta seamănă cu cea a produselor BIO, au ajuns unele produse etichetate BIO să fie de 3 ori mai scumbe ca cele obişnuite, deşi nu am nici o garanţie că nu e vorba de acelşi lucru.

Paradoxul este că orezul brun se găseşte deosebit de greu şi de scump. La fel ca şi zahărul brun, care este mai puţin prelucrat decât cel alb, deci mai ieftin de produs, dar care în magazine costă de 4-8 ori mai mult decât cel alb.

De acord ... şi oricum despre asta este şi vorba

China chiar are un numar mare de diabetici, desi numarul de obezi este intradevar mic... si am fost acolo.

Dă-ne nişte cifre? În procente?

nu "în număr" ... la 1,4 mlrd ... nu merge cu cifre.

Si Romania are un numar mare de diabetici.e normal ca si China sa ti se para ca e mare deoarece are o populatie de aprox 55 de ori mai mare decat a Romaniei....in fine posibil sa creeze diabet consumat doar in cantitatii uriase

Desigur, baclavaua sau altele asemenea sunt ok; orezul alb era marea problema!

Da la marea majoritate a romanilor asta nu e o problema. Deja in anumite localitati de la noi s-a implementat tehnologia de hranire a fachirului indian. Ala de traieste numai cu aer.

Ce barba!!! Orezul are indicele glicemic cel mai redus dintre alimente.
Astia evident vor sa bagam in noi fornetti si shaorme.

Dr. Gionescu, nu va stiu, dar probabil sunteti unul dintre majoritatea doctorilor habarnisti, ramasi cu educatia lunga si buna, dar de acum 20-30 de ani.

Aceiasi doctori care sunt mari experti in diabet, dar habar nu au nimica. Indicele glicemic nu are mare legatura cu diabetul. S-a demonstrat asta dupa 2003 daca nu ma insel, cand s-a aflat ca principalul factor pentru epidemia de diabet este FRUCTOZA (care e un compus f toxic pentru organismul uman) si majoriatea produselor rafinate care il contin.

Da, fructele au fructoza, dar e bine legata de FIBRE. Unde mai punem multitudinea de VITAMINE SI MINERALE.

Orezul, in mod natural, adica brun, e plin de fibre si alte bunatati, care scad impactul carbohidratiilor care ii contine. Orezul alb e produsul rafinat, care contine doar carbohidratii. Intr-o alimentatie in care e prezenta fructoza (zaharul rafinat e jumatate fructoza, jumatate glucoza), orezul alb face mult rau. La fel si faina - foarte rea, pe cand graul - foarte bun.

Pentru toti habarnistii in halat alb: puneti mana si cititi o carte de specialitate, de dupa 1930 de preferabil!

Si in continuare pentru restul: cati dintre asiaticii aia de pe camp, prelucreaza orezul inainte sa il manance? Daca ati manca orezul ala, ati tacea! Cei din marile orase ce credeti ca mananca? Va zic eu, cel rafinat, usor de mancat!

Exact la fel e si cu africanii - culegatori, care mananca trestii de zahar de pe camp dar nu au nici pe dracu. De ce oare? Cuvantul FIBRE va zice ceva?
Dar cei la care ajunge varianta procesata (zaharul) sunt oare la fel de sanatosi?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Lector...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...
Pana in momentul actual, cauzele aparitiei inflamatiei in obezitate si in diabetul zaharat de tip 2 au fost slab intelese, astfel ca a existat o piedica constanta in dezvoltarea unor tratamente pentru prevenirea complicatiilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea Kentucky demonstreaza ca modificarile suferite de mitocondrii (centrala celulelor...
Diabetul este asociat cu diverse probleme de sanatate, inclusiv cu scaderea masei musculare scheletice. Oamenii de stiinta au demonstrat ca o crestere a nivelului de zahar din sange duce la atrofie musculara si ca doua proteine, WWP1 SI KLF15, joaca un rol cheie in acest proces. Cand soarecii fac diabet, se poate observa o pierdere a masei...