Publicat la: 
27/12/2010

Obezitatea, fumatul si consumul de alcool, factori de risc in dezvoltarea cancerului de colon

Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo

Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta un risc de 3% de a dezvolta cancer de colon. Riscul se dubleaza, chiar se tripleaza daca o ruda de gradul I a suferit de aceasta afectiune.

Incidenta maladiei creste odata cu varsta, mai mult de 90% dintre cazuri aparand la varste de peste 50 de ani. Important este ca, impreuna cu medicul, sa putem interpreta corect mesajele transmise de organismul nostru.

Simptomatologia depinde de localizarea afectiunii

Daca afectiunea este localizata la nivelul colonului drept, se asociaza cu dureri abdominale, anemie secundara sangerarilor care apar, si evident cu simptomatologia legata de anemie. Daca boala este localizata la nivelul colonului stang, simptomele sunt legate de modificarile tranzitului intestinal, in ce priveste frecventa si consistenta lui: constipatie, ocluzie", explica dr. Georgeta Vremes, medic specialist oncolog.

Cum putem preveni cancerul de colon

Pentru a preveni aceasta teribila maladie, trebuie mai intai sa cunoastem factorii de risc. Cauzele cancerului de colon nu au fost foarte clar identificate, dar exista o serie de factori incriminati de catre specialisti. "Dintre factorii nutritionali sau de mediu as mentiona dieta, obezitatea, fumatul si consumul de alcool in cantitate moderata. Toate acestea cresc riscul de cancer colorectal. Dieta, mai ales bogata in colesterol, grasimi, carne rosie, creste acest risc, insa, pe de alta parte, bogata in fibre si vegetale compenseaza acest risc diminuandu-l. Activitatea fizica, de asemenea, poate constitui un factor protector pentru aceasta afectiune".

Exista insa factori asupra carora nu avem un control total, fiind de natura genetica. "Sunt persoane care au anumite sindroame genetice, aici as aminti polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Lynch, unde riscul de cancer colorectal este destul de mare si ajunge uneori la 100%. de asemenea, sunt afectiuni gen polipi adenomatosi sau boala Crohn sau colita ulcerativa, care se insotesc cu un risc crescut pentru aceasta afectiune".

Depistat in faza incipienta, cancerul de colon are o rata de supravietuire de peste 90%

Depistat in faza incipienta, cancerul de colon are o rata de supravietuire de peste 90%, dar aceasta scade dramatic daca pacientii ajung la medic in stadii avansate. Din pacate, la nivelul tarii noastre cazurile sunt descoperite tarziu, mortalitatea din cauza cancerului de colon fiind destul de ridicata.

"Pacientii care stiu ca au un asemenea risc pentru cancerul colorectal sunt sfatuiti sa consulte medicul specialist oncolog, gastroenterolog care sa aprecieze oportunitatea unor investigatii suplimentare pentru depistarea acestei afectiuni. De regula, se recomanda pacientilor cu varsta de peste 50 de ani sa se efectueze colonoscopie, tuseu rectal sau depistarea sangerarilor oculte in scaun la un interval de 3 5 ani".

Sursa: MedLife.ro

Citeste si: VIDEO Dr. Georgeta Vremes, oncolog: Societatea stigmatizeaza si marginalizeaza bolnavii de cancer. Multi dintre pacienti nu beneficiaza nici de sprijinul celor apropiati

Cum luptam cu cancerul si cat de importanta este diagnosticarea bolii in stadii incipiente? Dr.Georgeta Vremes, medic specialist oncolog, a discutat online

Aproape 80% din cazurile de cancer la copii, depistate la timp, se pot vindeca. Simptomele cancerului la copii

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Cancerul de colon poate fi prevenit evitand stresul. Restul n-au legatura...

bine ca esti tu destept, /// ... bine nu numai tu, si babele de la tara care le stiu pe toate [editat de moderator]

Unul din principalii factori de risc: "...consumul de alcool in cantitate moderata.".
Sa vedem ce-o sa mai zica nevasta-mea acum.
;-)

nu trebuie sa ne jucam cu sanatatea. am avut caz de cancer colono-rectal in familie. nu trebuie neglijati hemoroizii, atentie la asezatul pe scaune reci, si atentie la ce mancati!
nu intotdeauna ceea ce e gustos este si sanatos. mai apoi tutunul si alcoolul sunt factori de cu risc de imbolnavire ridicat.
e ingrozitor sa vezi cum se stinge sub ochii tai omul drag ptr. ca s-a dus prea tarziu la medic.
un control la 2 ani as zice ca e foarte bun.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Doctor in...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Departe de mine gandul de a scrie un articol moralizator. Stiu din proprie experienta ca, atunci cand nu vreau sa aud ceva ce nu-mi convine, pur si simplu nu citesc articolul sau schimb canalul la televizor, asa ca, intrucat acest articol se adreseaza, in principal, fumatorilor si familiilor lor, am sa incerc sa ma rezum la fapte stiintific...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com Consumul excesiv de alimente bogate in calorii, preparate specifice restaurantelor fast-food poate provoca o dependenta asemanatoare cu cea provocata de cocaina sau nicotina. Descoperirile facute intr-un experiment, realizat pe soareci de laborator de cercetatorii de la Scripps Research...
Un nou studiu arata ca in ciuda faptului ca nu fumati si sustineti, in general, un stil de viata sanatos, exista alte obiceiuri care pot fi "la fel de daunatoare ca fumatul". Din fericire, urmatoarele 6 obiceiuri daunatoare pot fi rezolvate, cu mici modificari ale rutinei zilnice. Iata care sunt cele 6 obiceiuri care sunt la fel de daunatoare ca...
Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...