Publicat la: 
17/01/2011
Algocalmin, numai cu reteta de la medic. Va scadea consumul de analgezice usoare?

Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters

De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura substanta activa in fiecare dintre ele: metamizolul, care ar duce la aparitia unei boli grave a sangelui - agranulocitoza. Desi in Romania nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoza indusa de metamizol, Agentia Nationala a Medicamentului atrage atentia ca numarul romanilor ce iau calea automedicatiei cu analgezice usoare, in cantitati sporite si pe perioade lungi de timp fara o consultatie medicala prealabila, este exagerat de mare. In timp, acest fapt ar avea consecinte nefaste, spun medicii. Masura ANM este binevenita si poate duce pe termen lung la o scadere a complicatiilor induse de consumul necontrolat de analgezice si antiinflamatorii, opineaza dr. Mihai Ciochinaru, medic primar in medicina interna si hematologie.

Farmacistii: "Nu asa va scadea consumul de algocalmin"

"Intr-adevar, printre cele mai bine vandute produse la noi in farmacie sunt cele bazate pe metamizol", povesteste Elena M., farmacista. "Chiar daca se va trece la eliberarea pe baza de reteta a algocalminului, nu cred ca va scadea consumul. Oamenii se duc la medicul de familie si cer pur si simplu reteta, pe care o primesc fara prea multe discutii." "Astazi am auzit un client spunand ca o sa-si faca stoc de algocalmin in casa, sa-si asigure un an medicatia. Nu cred ca a lua calmante cu pumnul e o solutie care inlocuieste tratamentul corect al unei carii dentare dureroase", declara Cornel D., un alt farmacist. De cealalta parte, clientii se revolta: "Pentru o durere de cap trebuie sa ma duc acum dupa reteta? Sa-mi dea doua pastile, trei, sa am in casa, si apoi merg eu si dupa reteta!", ofera o solutie temporara Daniel Capatina, pensionar. "Inca un mod de a ne pune la plata: de cate ori mergi la medicul de familie, mai scoti un ban din buzunar. Pai stie el daca am intoleranta? De unde sa stie, ca nu e specialist!", comenteaza si Anghel Valentin.

"Este o varianta ieftina si arhicunoscuta, asa ca vor continua sa solicite acest medicament", crede Cornel D., "desi exista alte calmante si mai ieftine, mai eficiente, fara astfel de efecte secundare". "Prea multa lume se grabeste sa ia pastile fara sa intrebe pe nimeni, nici macar pe farmacisti."

"Personal, n-am auzit de cazuri de agranulocitoza la noi", mai spune Elena M. "Dar se poate intampla, iar agranulocitoza nu e singurul lucru rau care poate porni dintr-un abuz de medicamente".

Ce este agranulocitoza

Pentru a intelege mai bine mecanismul agranulocitozei, trebuie sa stim mai intai ce este neutropenia, si anume: micsorarea numarului de globule albe granulocitare din sange, globule ce contribuie la eliminarea bacteriilor, prima linie in apararea antiinfectioasa a organismului. Neutropeniile acute medicamentoase constituie baza agranulocitozei, adica absenta completa a granulocitelor polinucleare neutrofile, deosebit de grava, care duce la distrugerea celulelor maduvei osoase. Boala poate aparea la cateva ore, pana la cateva zile de la ingestia medicamentului, si se manifesta prin febra, frisoane, dureri musculare, dureri in gat. Examenul sangelui evidentiaza granulocite neutrofile in numar redus sau absente, explica dr. Mihai Ciochinaru, medic primar in medicina interna si hematologie.

Granulocitele neutrofile sunt cel mai numeros tip de leucocite, cu rol principal in apararea antiinfectioasa primara a organismului. Absența granulocitelor scade imunitatea si lasa organismul fara aparare in fata infectiilor.

Efectul advers descris este comun tuturor derivatilor de pirazolon - metamizol, fenilbutazona.

Agranulocitoza si neutropenia indusa de medicamente are ca mecanisme principale (presupuse sau confirmate de studii experimentale) urmatoarele cauze:

 • un mecanism de distrugere mediata imun a granulocitelor si precursorilor granulocitari din maduva osoasa hematogena;
 • un mecanism dependent de doza de medicament;
 • un mecanism de efect toxic direct asupra precursorilor granulocitari din maduva osoasa hematogena si asupra micromediului medular.

Agranulocitoza si neutropenia indusa de medicamentele ce contin metamizol (popular cunoscut ca algocalmin):

In ceea ce priveste medicamentele analgezice si antiinflamatorii, din care face parte si metamizolul, mecanismul agranulocitozei este mediat imun, prin aparitia de anticorpi care se cupleaza (leaga) de medicamentul atasat de granulocite cu activarea secundara a unei proteine serice numita complement, dupa care acest complex granulocit - medicament - complement seric - este captat si distrus la nivelul splinei, explica dr. Ciochinaru.

Incidenta agranulocitozei

Potrivit ANM, la Centrul National de Farmacovigilenta nu au fost raportate cazuri de agranulocitoza la administrarea de metamizol. Se stie totusi ca boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol, conform studiilor clinice constatate pana in prezent in Europa. Cel mai recent studiu realizat in Polonia cu privire la incidenta agranulocitozei (2010) a relevat ca, din 21 de cazuri confirmate pe intreg teritoriul, doua pot fi asociate cu metamizolul. Rata agranulocitozei asociate cu consumul de metamizol a fost astfel de 0,16 la 1 milion de consumatori / zi de utilizare, iar concluzia evidenta a studiului a fost ca riscul este foarte redus. Cu toate acestea, consumul de medicamente calmante cu metamizol la romani este foarte mare, ajungand la o jumatate de comprimat pe zi pe cap de locuitor.

In contra-exemplu, frecventa aparitiei agranulocitozei este mult mai mare in cazul medicamentelor antitiroidiene, antibioticelor macrolide, procainamidei etc. Cu toate acestea, utilizarea in exces de catre pacienti a analgezicelor ce contin metamizol, fata de alte medicamente inductoare de agranulocitoza, face ca riscul producerii agranulocitozei si neutropeniei sa fie mult mai mare. Diagnosticarea agranulocitozei reprezinta o urgenta hematologica si necesita interventie terapeutica energica, ce cuprinde:

 • intreruperea consumului medicamentului respectiv;
 • spitalizare imediata cu administrarea de antibiotice, antifungice, agenti stimulatori ai productiei de granulocite;
 • masuri suportive;
 • in cazuri extreme, transplant de celule stem hematopoietice.

Masura decisa de Agentia Nationala a Medicamentului, opineaza dr. Mihai Ciochinaru, este binevenita, si poate duce pe termen lung la o scadere a complicatiilor induse de consumul necontrolat de analgezice si antiinflamatorii. Substanta mai poate produce si alte efecte secundare grave de tip alergic, precum anafilaxia. Scurt istoric Metamizolul, cunoscut popular sub denumirea de algocalmin, face parte din clasa Analgezicelor simple si antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Prima data, asocieri intre agranulocitoza si metamizol au fost facute in anii 50-60. Unii oameni de stiinta descriu o predispozitie genetica pentru agranulocitoza indusa de metamizol. (Vezi aici si o cercetare pro-metamizol.) Ca urmare, a fost retras inca din 1965 de pe piata britanica, apoi din Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudita (1980). In state UE - Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania -, dar si Japonia, Australia, Ghana, Nepal, Bangladesh, substanta este strict interzisa. In Israel, metamizolul se administreaza doar in spitale, iar in Belgia, Germania si Spania se poate cumpara cu prescriptie medicala. In Brazilia, se vinde fara prescriptie, dar cu avertismentul "interzis sub 19 ani" pe cutie. Poate fi cumparat de oricine, fara restrictii, in Romania, Egipt, India, China, Polonia, Macedonia, Mexic, Rusia si Turcia. Interdictia comercializarii a fost ridicata intre 1995 si 1999 in Suedia, dar acum este din nou in vigoare. Solicitarea de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor cu metamizol a venit din partea Sanofi-Aventis, producator de comprimate cu metamizol, iar in luna martie 2010 a fost aprobata in sedinta, precizau in vara anului 2010 reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului.

Potrivit unei rezolutii a Consiliului Europei, este necesar un consult medical inainte de inceperea utilizarii medicamentelor care contin metamizol, iar in timpul tratamentului pacientul trebuie sa fie supravegheat de catre medic, care in cazul observarii semnelor de agranulocitoza va decide intreruperea administrarii. European Directorate for the Quality of Medicines & Health Care specifica faptul ca metamizolul se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, fiind inclus in Lista I, care include substante active continute in medicamente indicate in tratament de scurta durata sau pentru care este necesara supraveghere medicala continua, fie datorita eventualelor reactii adverse, fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului.
Prospect (sursa: ANM.ro) In prospectele medicamentelor pe baza de metamizol se mentioneaza ca medicamentul poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc anafilactic. "Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces. In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. In cazul urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:
 • astm bronsic alergic, rinita alergica;
 • urticarie;
 • intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate evidentia existenta unui astm la AINS).

Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential / beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala. Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captopril, litiu, metotrexat si triamteren. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului). Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului in preajma nasterii poate determina inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar. Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea." La capitolul reactii adverse, sunt mentionate:

 • Tulburari ale sistemului imunitar (reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava), ce pot aparea imediat dupa sau la cateva ore dupa administrare.
 • Tulburari respiratorii (crize de astm).
 • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat (urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson).
 • Tulburari hematologice si limfatice (leucopenie, foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie).
 • Tulburari renale (insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie).
Citeste si:
Emma Olaru, Redactia MedLive.ro
Comentarii

Prietene dd, citeste te rog articolul in intregime. Vei vedea ca Metamizolul este scos complet de pe piata din SUA si multe state vestice, inca din anii '70. Iar in altele, se da numai pe reteta sau in spitale. Din pacate, populatia Romaniei este extrem de needucata in materie de uz si abuz de medicamente (a se vedea de exemplu folosirea gresita si abuziva a antibioticelor), asa ca sa nu ne mai miram ca fondul de sanatate al romanilor este foarte precar.

In momentul in care va exista un sistem medical normal si civilizat atunci poate sa se interzica.....
Dar avand in vedere ca in Romania medicii sunt PARALELI cu diagnosticarea si tratarea bolilor cronice mai bine sa nu interzica niminc.

Amice Marcos,

Nu e cazul sa citim nimic. E clar ca prin eliminarea unui astfel de analgezic se deschide calea catre consumul unor altfel de "analgezice", care se vor putea cumpara fara reteta si evident la preturi de 5 ori (sau mai mult) mai mari. Vezi doar nurofen si altele din aceeasi categorie.
Aici nu e vorba de nici un fel de needucare sau abuz. Asa cum 'jde ani a fost ok fara nici un fel de problema si fara "victime", nu e ciudat ca dintr-o data e super periculos? pentru tine se pare ca nu. Mai inchdie TV/PC si iesi pe afara. Clateste-ti mintea.
Vorbesti de "fond de sanatate"? Pai tocmai din cauza "daca zice la televizor asa e" se intampla astea. Nu ne mai hranim copii cu lapte de la tara ca are microbi. Nu le mai dam fructe ca pot face alergie.... ne transformam in mutanti si ne face placere.
Pur si simplu se doreste (poate - hai sa acordam clauza de nevinovatie caz in care e pur si simplu nesimtire) scoaterea de pe piata a unui medicament (asa cum s-a facut si cu rodilemid - poate ai auzit de el, daca nu, intereseaza-te - facea de 1000 de ori mai bine treaba decat plasturii de la Compeed pentru herpes insa la un pret derizoriu) asa ca asta e primul pas.
"Comprende"... Marcos?

nu m-a duc la doctor pt o simpla durere de cap ca oricum ei nu stiu cauza ei.
Nu iau nici un medicament periculos sau nu pt asta m, beau un pahar mai mult , de apa adica.
Apropo de durere de cap, stiu pe unul care pina nu a intrat in coma, cu dureri mari ce cap, medicii nu au stiut ce are, dar si-au dat cu parerea destul de multi ..

Chiar daca nu au avut agranulocitoza, tot am avut o reactie adversa foarte similara, de la o singura doza de algocalmin. Si nu sunt deloc genul care ia medicamente fara prescriptie medicala. Pe scurt: febra mare, aparent fara cauza, analizele de sange total date peste cap, exact asa cum este descris in articol . Din fericire s-a remediat de la sine in timp.

Cei care se plang ca nu vor sa se duca la medic pentru o simpla durere de cap: pai daca e atat de simpla de ce sa ia medicamente (periculoase) pentru asta?!?

Algocalminul (Metamizol) nu produce agranulocitoza mai frecvent decat alte analgezice (personal nu am vazut bolnavi cu agranulocitoza). Metamizolul este unul dintre cele mai folosite analgezice in tari extrem de populate (inclusiv tari europene mari), de zeci de ani, asadar, daca agranulocitoza ar avea o incidenta semnificativa am fi avut o adevarata epidemie de agranulocitoze. Poate ca produce mai des reactii alergice, dupa cum este posibil ca doar sa existe aceasta impresie din cauza ca este folosit mai frecvent. Metamizol si Paracetamol sunt singurele analgezice care nu produc ulcer, ceea ce este un avantaj extraordinar (eu sunt ulceros si nu pot lua alte calmante). Paracetamolul dincolo de doza de patru tablete pe zi produce efecte toxice hepatice.
Eliminarea Metamizolului este un pacat datorat nestiintei celor care legifereaza stramb doar ca sa se afle in treaba sau pentru ca sunt incapabili sa rezolve probleme reale. Este un mare rau care se face, in cele din urma, pacientilor care vor beneficia de un medicament mai putin.

Trebuie sa platim(medicul de familie) ca sa obtinem reteta(autorizatie) ca sa platim sa cumparam medicamente?

asa se pare ca este in multe tari vestice, platesti generalistul ca sa obtii o reteta de antibiotic.
Multumesc lu' Dumnezeu ca la noi merge si fara reteta :)

Cam aşa ceva :D O feerie pe gheaţă. Moaşi-sa pe gheaţă.

Evident este lupta marilor concerne Farma. cu medicamentele traditionale si ieftine. Pentru o statistica de 1 la milion, mi se pare penibil. Conform acestei logici, orice mijloc de transport motorizat ar trebui interzis - produc nu agranulocitoza ci deces (in tarile mai civilizate cam 50 la milion) Daca mai adaugam si accidentele fara deces... Si un xemplu de medicament nou gata sa inlocuiasca pe cele vechi: VIOXX u retras dupa mult timp de comercializare datorita "blandetii" sale.

Se vede pana unde ajunge mana marilor firme farmaceutice. Algocalminul nu este mai periculos decat aspirina dar se poate fabrica fara licenta nu le convine. O sa cumparati nurofenul la triplu pret. Suntem fraieriti de catre farmacistii in cardasie cu initiatorul legii (le as verifica de coruptie sau interese!!!) si "BIG PHARMA" Dupa cum arata in articol nimeni nu a semnalat un eveniment legat de Algocalmin (serios) iar de paracetamol care-i la liber se poate muri sau imbolnavi grav de la o supradoza nu prea mare. Dar noi suntem prosti si inghitem tot . De fapt toata Europa..

Cine nu are medic de familie,ce face??de unde ia reteta? O sa fie ca pina acum,se vinde si se cumpara orice din farmacie,si anume pe bani.....Incercati sa obtineti orice medicament compensat,direct la pret intreg,si o sa vedeti ca se gaseste la vinzare instantaneu,bani sa fie.......Ce nenorociti, pentru o migrena sa nu gasim buline...

poate oricand sa cumpere alte antiinflamatoare.

Metamizolul este una din puținele substanțe vasoconstrictoare cu efect rapid. Efectul terapeutic se instaleaza foarte repede dupa administrarea de metamizol sodic, in cazul oricărei dureri.

Raportul de cazuri de îmbolnăvire după administrarea metamozolului este extrem de redus și oricum, este aproape imposibil să fie făcută legătura între administrarea meamizolului și incidența cazurilor.

Este, așadar, evident faptul că este vorba despre o bătălie între concernele farmaceutice la care noi asistăm, din păcate, neputincioși. Efectul imediat este restricționarea accesului la un medicament eficient, efectul ulterior va fi scumpirea celor la care există încă acces nefiltrat de rețetă.

Pe de altă parte, sper că accesul la rețetă nu va fi îngreunat.

Ceea ce am sustinut este bazat pe o cunoastere de zeci de ani; altminteri nu mi-as fi permis comentarii potential detrimentale pentru bolnavi. Eu insumi sunt consumator de Metamizol de alti zeci de ani.
Tuturor afirmatiilor impotriva Metamizolului le pot fi contrapuse altele care sustin contrariul. Disputa este mai veche si a fost reluata periodic in lumea medicala. Am urmarit cu atentie aceste discutii in urma carora concluzia a fost intotdeauna cea de mai sus, de aceea nici nu s-a schimbat nimic in administrarea acestui medicament. Spatiul nu permite sa atasez acele comentarii profesionale, nepasionale, singurele care ar fi trebuit reproduse pentru o prezentare publica echilibrata.
Mai este insa ceva: medicamentele sunt si ele niste unelte in mana profesionistilor. Profesionistul le poate folosi mai bine sau mai putin bine. Asta inseamna ca nu are rost sa distrugi uneltele, mai degraba este cazul sa inveti cum sa le folosesti mai bine. Altfel spus, nu arunca si copilul odata cu apa din copaie.
Bineinteles ca nimic pe lumea asta nu este fara niciun risc, intrebarea este insa, asa cum a mai comentat cineva, de unde aceasta pasiune distructiva subita in cazul unui medicament folosit de vreo patruzeci de ani? Ce v-a casunat, fratilor, pe bietul algocalmin?
Chestia asta cu Metamizolul este asemanatoare celei cu Diazepamul: nu mi-a venit sa cred cand am vazut pe un afis in autobuz ca diazepamul este incadrat la categoria de drog de mare risc. Asta da, cunoastere medicala transpusa in lege! Halal! Ma intreb cum se incadreaza atunci cocaina. Si asa a fost legiferat ca diazepamul,un medicament aproape banal, sa fie dat numai cu nu stiu ce reteta speciala. Si asa s-a gresit si cu alte medicamente.

Le doresc sincer detractorilor de unelte (ce meserie!) precum Metamizol si Diazepam sa nu ajunga sa aiba nevoie tocmai de ele.

In rest, sanatate si sa auzim de bine!

Sunt doar interesele ticaloselor de companii farmaceutice cu jocurile lor de culise.

Dupa cum spunea cineva mai sus, la nivelul incidentei problemelor, automobilele sunt de zeci de ori mai periculoase.

Algocalminul e un medicament-minune pentru utilizare ocazionala:
- efectul analgezic in durerea de cap de dupa o beuta serioasa
- efectul antipiretic in febre mari (peste 39 de grade)

Cel putin in cazul meu, fac uneori niste viroze foarte nasoale, cu febra la care paracetamolul nu mai are nici un efect. Algocalminul insa ma salveaza - si nurofenul, e drept, dar efectul algocalinului este semnificativ mai puternic decat al nurofenului.

Celor ce au gândit aceasa dispozitie le doresc sa ii apuce durelile de cap si de masele sambata sau dumineca si sa astepte pana luni cand medicul le poate da o reteta.

comentatorii au dreptate.la fel s amarit si limita colesterolului Pe timpul lui ceau limita colesterolului sup.era 250de mg la suta Acum au lab.limita pina la200sau chiar 190In felul asta se vind med.ca sortis sau simvacard sau altul f.scump pe care nu mi l amintesc bine dar toate sint f.f.toxice ptr.ficat si asa se vind si med.ptrprotectia ficatului Si tot asa ptr.imbogatirea inds.farmaceutice

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
 •  
 • 1 of 11

Articole similare

Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura...
Misterul efectului placebo / Foto: PhotoXpress Trebuie sa recunoastem ca cei mai multi dintre noi ajungem la medic doar atunci cand nu ne simtim bine. Ne instalam in sala de asteptare, unde cel mai probabil vom petrece cateva ore bune, suportam cu stoicism atitudinea nu tocmai prietenoasa a asistentelor si a medicilor, ne lasam supusi la o serie...
Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura...
Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura...
In Islanda, pretul tigarilor va creste cu 10% in fiecare an / Foto: Photoxpress.com Islanda va dezbate in zilele urmatoare un proiect de lege ce propune interzicerea comercializarii libere a tigarilor. Fumatorii vor fi supusi unor tratamente si programe educationale, menite sa ii ajute in lupta impotriva dependentei lor. Daca aceste metode isi...