Publicat la: 
20/03/2012

Ce este strabismul? Cele mai frecvente tipuri de strabism, cauze, tratament oftalmologic si chirurgical Strabismul este o afectiune oculara in care axele celor doi ochi nu sunt paralele si unul sau ambii ochi deviaza. Se estimeaza ca 5-20% din copii au probleme de vedere, iar 5 % din copii au strabism. Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adica un ochi fuge din pozitia normala de drept inainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi inchiderea unuia dintre ochi in lumina puternica, intoarcerea sau inclinarea capului intr-o parte. Care sunt cauzele strabismului? Cauzele strabismului sunt diverse:

 • Ereditatea: parintii, fratii sau rudele apropiate au strabism, dar poate sa apara si la copii fara rude cu strabism.
 • Viciile de refractie (prezenta dioptriilor), mai ales cand sunt diferente de dioptrii intre ochi. De multe ori, viciile refractie se transmit ereditar.
 • Vederea scazuta a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare)
 • Prematurite, dismaturitate
 • Afectiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrala
 • Afectiuni congenitale ale orbitei sau ochiului
 • Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului
 • Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate sa apara la copii fara alte afectiuni asociate.

Momentul examinarii oftalmologice in strabism Odata constata prezenta strabismului, copilul trebuie consultat IMEDIAT de catre un specialist oftalmolog pediatru. Prima URGENta o reprezinta depistarea si tratamentul AMBLIOPIEI, adica a vederii slabe. Daca unul din ochi deviaza mai frecvent, vederea lui poate sa scada prin ne-utilizare. Ochiul care priveste drept, este folosit preponderent. Ambliopia apare la 40 % din copiii cu strabism si este principala cauza de pierdere a vederii la un ochi pentru populatia cuprinsa intre 20-70 ani. Ea poate fi prevenita prin consult oftalmologic. A doua problema majora o constituie lipsa vederii binoculare care include si steroscopia, vederea 3 D. Lipsa vederii binoculare implica aprecierea incorecta a distantelor, practic extrem de deranjanta, mai ales pentru sofat precum si practicarea unor meserii sau sporturi care necesita vederea in spatiu: munca la inaltime, arhitectura, pictura, chirurgie. Cand debutul strabismului este sub varsta de 6 luni sau chiar mai devreme, acesta este denumit STRABISM CONGENITAL. Mai frecvent este strabismul convergent, cand ochiul fuge spre nas. Cu cat strabismul apare mai devreme, cu atat trebuie intervenit mai rapid, altfel sansele de recuperare a vederii la ochiul slab si a vederii binoculare scad. Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul si decizia asupra tipului de tratament necesar.

Masurarea deviatiei strabice

Tipuri de strabism: Dupa tipul deviatiei:

 • Orizontal: esotropie ( spre nas) si exotropie ( spre tampla),
 • Vertical: Hipertropie (ochiul e mai sus) si hipotropie (ochiul e mai jos),
 • Torsional: inciclo- sau exciclotropie,
 • Combinat: combinatie a celor precedente

Dupa constanta deviatiei:

 • Strabism latent (hetereoforia
 • Strabism manifest (heterotropia) constant in care ochiul este deviat in permanenta sau intermitent - deviatia se manifesta la oboseala, stress, boala intercurenta sau la acoperirea unui ochi.

Dupa constanta deviatiei in cele 9 directii ale privirii:

 • Strabism concomitent (unghiul de deviatie este constant in toate directiile privirii)
 • Strabism incomitent (unghiul de deviatie variaza in diferitele pozitii ale privirii: strabisme paralitice, restrictive, orbitare. Unele forme au denumiri specifice: Sindrom Duane, Brown. Uneori aceste forme de strabism determina o pozitie vicioasa a capului: copilul sta fie cu capul intors intr-o parte, fie cu el inclinat etc

Cele mai frecvente tipuri de strabism:

 • Esotropia congenitala este intalnita frecvent. Este un strabism convergent ce apare in primele luni de viata. Deviatia orizontala este frecvent asociata si cu o deviatie verticala sau cu nistagmus.Tratamentul este aproape exclusiv chirurgical, de cele mai multe ori fiind necesara mai mult de o operatie datorita complexitatii acestui strabism.
 • Esotropia acomodativa este un strabism convergent ce apare de cele mai multe ori, dupa varsta de 2 ani. Este insotita de defecte de refractie, cel mai frecvent de hipermetropie. Efortul de acomodatie pe care copilul il face pentru a vedea clar determina deviatia catre nas a ochilor. Aceasta deviatie poate apare atunci cand copilul priveste la distanta sau la aproape sau in ambele situatii. Ochelarii scad efortul de acomodatie si corecteaza pozitia ochilor. Cateodata sunt necesare lentile bifocale sau progresive pentru efortul la aproape. Daca deviatia nu se reduce semnificativ in timpul purtarii corectiei, este indicata chirurgia.
 • Exotropia deviatia catre inafara a ochilor, este un alt tip de strabism intalnit frecvent. Aceasta deviatie apare cel mai des atunci cand copilul priveste la distanta. Exotropia poate fi prezenta doar in anumite momente ale zilei, atunci cand copilul este obosit sau neatent. Deseori, parintii remarca aparitia deviatiei doar in lumina puternica. Desi ochelarii, exercitiile, ocluzia unui ochi sau prismele imbunatatesc controlul reducand deviatia, interventia chirurgicala este de multe ori necesara.

Strabismul la adult In multe cazuri strabismul persista din copilarie si a fost tratat incomplet sau deloc. Exista si strabisme cu debut la varsta adulta. Acestea pot avea cauza in afectiuni generale: diabet, accidente vasculare, boli tiroidiene, miastenie, anevrisme sau tumori intracraniene, scleroza multipla; traumatisme craniene cu pareze ale nervilor cranieni sau dupa operatii de cataracta, glaucom, dezlipire de retina. Exista a conceptie gresita ca strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult. In realitate adultii au mai multe optiuni de tratament: ochelari cu prisme, in deviatii minime sau tratament chirurgical Temerea principala este aparitia vederii duble post-operator, dar aceasta diplopie este trecatoare, in timp dispare complet. Adultul cu strabism se adreseza oftalmologului in primul rand pentru aspectul inestetic al ochilor care ii determina complexe si il marcheaza psihologic.

Pseudostrabism

Ce este pseudostrabismul? Uneori, copiii par a avea un strabism convergent desi in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Copiii mici au deseori baza nasului mai lata si in unghiul intern al ochiului se formeaza un pliu cutanat care produce impresia de strabism. Deseori aspectul este asimetric, dand impresia ca unul din ochi este deviat spre nas. Aceasta aparenta de strabism dispare in cativa ani, pe masura ce copilul creste. Alterori, copii par a avea un strabism divergent, cand ochii sunt mai departati unul de altul sau cand unghiul extern al pleoapei este indreptat oblic in jos (fanta anti-mongoloida). Metode noi de diagnostic si tratament Din fericire ne stau la dispozitie noi metode de apreciere a marimii deviatiei strabice, a statusului senzorial, a motilitatii oculare.

 • Rezonanta magnetica nucleara dinamica (RMN dinamic) In cazurile complexe de strabism, evaluarea clinica completa nu este suficienta pentru a stabili corect cauza motilitati anormale, diagnosticul si planul terapeutic.

Metode imagistice de investigare a orbitei sunt de un real folos in interpretarea anomaliilor congenitale, pozitiei anormale a muschilor, a traumatismelor, a muschilor derapati, a tumorilor orbitale. RMN dinamic este necesar si la pacientii care au mai fost operati, iar motilitatea oculara este profund modificata.

 • Teste de vedere binoculara

  Teste de vedere binoculara

  Exista noi teste de examinare a vederii binoculare, a vederii stereoscopice, metode de inregistratre grafica computerizata a miscarilor oculare. Toate aceste noi teste permit o apreciere exacta a fiecarui pacient in parte.

 • Telemedicina

Programul de telemedicina ofera posibilitatea de a impartasi opiniile medicale privind diagnosticul si tratamentul cazurilor dificile cu specialisti de varf din diverse sub-specialitati ale oftalmologiei. Programul de consultanta pe internet Cyber-Sight a fost initiat de prof. Eugene Helveston de la Universitatea Indiana, SUA, impreuna cu organizatia de prevenirea orbirii Orbis International. Practic, acest program permite solicitarea in cazurile atipice, dificile unei a doua opinii sau chiar o discutie intre mai multi specialisti. Tratamentul oftalmologic in strabism Strabismul se poate trata cu succes, tratamentul este adaptat fiecarui pacient in parte, in functie de tipul strabismului, varsta, asocierea deviatiilor verticale cu cele orizontale, daca au mai fost operati anterior. Netratat adecvat si din timp duce la pierderea vederii binoculare, persistenta vederii duble, aspectul inestetic al ochilor. Tratamentul poate fi unul din cele de mai jos sau o combinatie a acestora:

 • Optic: uneori simpla purtare a ochelarilor, are ca rezultat realinierea ochilor.
 • Ortoptic: efectuarea de exercitii ortoptice, in anumite forme de strabism sau ochelari speciali cu prisme.

Ambliopia

Tratamentul ambliopiei: Determinarea AV trebuie atent realizata atunci cand suspicionam prezenta ambliopiei. Cu cat tratamentul incepe mai repede, rezultatele sunt mai rapide si mai bune. Este necesara acoperirea ochiului cu vedere buna pentru a favoriza recuperarea vederii la ochiul slab.Tratamentul ambliopiei trebuie sa continue pana cand vederea ochiului ambliop devine egala sau aproape egala cu cea a ochiului bun. La copilul mic, ocluzia totala timp de 1-2 saptamani poate rezolva ambliopia; la un copil scolar cu ambliopie medie care poarta ocluzia doar cateva ore, tratamentul trebuie continuat mai mult de 1 an. Tratamentul chirurgical

VIDEO Operatia de corectie a strabismului la copil, realizata de dr. Luminita Teodorescu si dr. Irina Velcea

Operatia pentru strabism are nu numai un scop estetic, de realiniere a ochilor, ci si un scop functional, mai important, de inlaturare a vederii duble, cand acesta exista, sau de recuperare a vederii binoculare. Cand strabismul apare sub varsta de 6 luni, operatia este indicata sub varsta 1 an pentru sanse optime de recuperare a vederii binoculare. Daca debutul este peste aceasta varsta, medicul oftalmolog pediatru stabileste daca este necesara operatia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical. Oricum, daca strabimul nu se rezolva in cateva luni prin purtarea ochelarilor, se recomanda operatia, cat mai devreme. Cu cat amanam momentul operatiei cu atat scad sansele de recuperare a vederii binoculare. Operatia poate fi facuta atat la un ochi cat si la ambii ochi, decizia asupra felului interventiei se ia in functie de tipul de strabism. Interventiile de strabism se fac in anestezie generala (foarte rar, daca exista anumite contraindicatii sau daca pacientul nu doreste acest lucru operatia se va face in anestezie loco-regionala, la varsta adulta). Interventia nu necesita spitalizare peste noapte, practic pacientul se opereaza si pleaca acasa in aceeasi zi. Tratamentul nu incheie insa cu interventia chirurgicala. Evolutia trebuie urmarita pana la adolescenta. Obtinerea vederii binoculare este cel mai dificil deziderat. Daca nu tratam ambliopia in primele luni de viata sau amanam operatia sansele de binocularitate scad. Daca toate etapele de terapie sunt instituite la timp avem sanse de pozitie corecta o ochilor si binocularitate cit mai aproape de normal. Operatia de strabism la adulti: Tehnica operatiei este aceeasi ca pentru copii si se desfasoara in anestezie generala. Operatia se face la ochiul strabic, la ochiul fixator sau la ambii, in functie de caz. Daca unghiul de deviatie este mare, poate sa apara necesitatea unei a doua operatii. Operatia poate fi facuta la orice varsta. SFATUL OFTALMOLGULUI: Consult oftalmologic imediat ce observati pozitia sau miscarea anormala o ochilor! Operatiile se efectueaza in blocul operator al Spitalului de pediatrie Medlife

Dr. Luminita Teodorescu, medic primar oftalmologie, va raspunde la intrebari pe MedLive.ro

Autor: Dr. Luminita Teodorescu Medic primar oftalmolog OFTALMIX SOP Clinica oftalmologica www.oftalmix.ro

Specialitate: 
Comentarii

Buna Ziua! Sunt ambliop(ochiul drept) Am fost operat de strabism cand aveam un an dar deviatia a reaparut pe parcurs. Acum la 27 de ani se mai poate face ceva? Macar pentru a corecta strabismul, fara a afecta vederea. Multumesc!

Buna ziua,

Eu am fost operata de doamna Doctor Luminita Teodorescu la ambii ochi acum 6 ani, aveam 29 de ani.Totul a decurs foarte bine, ochii mei sunt absolut normali!Doamna Doctor, Multumesc!

Buna ziua,

Imi pare rau ca va raspund cu intarziere, dar cei care au postat articolul nu m-au anuntat ca au aparut si intrebari.
Din pacate, dupa varsta de 10-11 ani nu se mai poate trata ambliopia.
Strabismul se poate opera si la varsta adulta.
Va astept la un control pentru a putea fi mai exacta in aprecierea situatiei dvs.

Dr. Luminita TEODORESCU

OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism - Oftalmologie Pediatrica - Adulti

Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
www.oftalmix.ro

Buna! Sunt ambliop(ochiul stang) am 29 de ani... se mai poate face ceva?

Nu pot sa va dau un raspuns exact fara sa va consult.
Daca doriti, va asteptam.
.
Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

@Marick si @Catalin

Exista o tratament numit "Neurovision" care pretinde ca poate aduce unele imbunatariti pacientilor adulti cu ambliopie. Din cate cunosc In Romania exista doar cateva clinici oftalmologice care oferta acest tratament, vezi http://www.ochiul-lenes.ro/ si http://www.europeeye.ro/ochi-lenes-ambliopia/

Va avertizez insa ca nu exista articole stiintifice in jurnalele de specialitate care sa ofere dovezi ca metoda Neurovision functioneaza. Prin urmare, aveti grija ca pretul unul astfel de tratement overpriced (supra-pret) si clinicile oftalmologice oferta asa zise marturisiri anecdotale (istorisiri ale unor povesti de succes ale unor oamenii) doar pentru ai face pe oameni sa incerce metoda, crezand ca va functiona si pentru ei. E posibil ca tratamentul sa aduca foarte putine imbunatariri ale **vederii** ochiului afectat de ambliopie sau chiar deloc, dar pot exista si alte imbunatariri (de scurta sau lunga durata) cu privire la alte caracteristici ale ochiului, cum ar fi acuitetea vizuala si perceptia adancimii, etc.

Diagnosticul meu: varsta de 20+ ani, ambliopie (doar ochi stang) + strabism (exotropia) + astigmatism + anizometropie (la ochiul stang am -20, iar la ochiul drept -4).
Avand in vedere ca pretul unui tratement cu Neurovision e foarte mare si ca nu exista dovezi publicate in articole stiintifice, cred ca o sa mai astept inainte de a urma acest tratement.

Ca si alternativa exista, terapia vizuala (vision theraphy) atat pentru copii cat si adulti cu ambliopie si strabism care se poate face la un "developmental optometrist" sau "behavioral optometrist" sau chiar oftalmolog specializat in terapie vizuala. In aceasta privinta va recomand cartea, scrisa de Susan Berry "Fixing My Gaze: A Scientist's Journey Into Seeing in Three Dimensions " http://goo.gl/87eDl si de asemenea puteti gasi videouri pe YouTube cu ea, vedeti http://www.youtube.com/watch?v=xM2PuDbDphQ si http://goo.gl/6rkgq

Pentru articole stiintifice legate de ambliopie va recomand website-ul Pubmed.org:
- http://goo.gl/dd0vR
- http://goo.gl/fwHtZ

Buna-ziua dna dr.! Am 24 de ani si urm probleme: OS -12 si -1,75 cyl ,iar OD -22 si -2 cyl, port lentile de contact. La OD am strabism convergent inca, dupa 4 operatii, care se observa uneori mai putin, alteori foarte evident. Ce credeti ca este de facut? Este bn sa elimin viciile de refractie si apoi sa mai incerc o operatie de strabism? Sau credeti ca operatia de strabism ar avea efecte bune si fara eliminarea viciilor de refractie?

Imi pare rau, abia azi am vazut postarea, nu am fost anuntata ca exista intrebari la acesta rubrica.

Ca sa pot sa va dau un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.

Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

As vrea daca se poate sa primesc un raspuns cat mai urgent si sa-mi spuneti mai multe despre operatie.

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca puteti opera un copil de 9 ani si jumatate cu strabism si ambliopie ochi drept. Mentionez ca pierderea vederii nu este totala la ochiul afectat; atunci cand acoperim ochiul stang, poate distinge imagini cu ochiul drept.
Va multumesc!

Imi pare rau, abia azi am vazut postarea, nu am fost anuntata ca exista intrebari la acesta rubrica.

Ca sa pot sa va dau un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.
Operatia de strabism se poate face la orice varsta, dar ideal este sa fie facuta la varsta mica.

Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Spitalul de pediatrie Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

buna ziua asi dori sa va pun o intrebare strabismul divergent se mai poate corecta?defectul meu exista de la virsta de 3 ani dintr-o lovitura asi vrea sa imi spuneti daca mai exista o sansa poate ca o interventie chirurgicala va fi solutia ideala pentru mine.stiu ca ochelarii nu mai sunt nici o speranta pentru mine.am 25 de ani si sun enorm de dezamagita de acest defect care de o viata ma chinuie.astept un raspuns de 20 de ani.va rog sa imi raspundeti cit mai repede.va va salut,cu multa stima si respect.

Imi pare rau, abia azi am vazut postarea, nu am fost anuntata ca exista intrebari la acesta rubrica.

Se poate face operatia de strabism divergent chiar daca vederea este foarte slaba la ochiul deviat. Ca sa pot sa va dau un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.

Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua
fetita mea in varsta de 5 ani are paralizie cerebrala ,epilepsie,strabism convergent. Va rog sa mi spuneti daca se poate opera strabismul in cazul ei.

Buna ziua,

Ca sa va pot da un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.

Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.

Operatiile le facem la Medlife.
Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua,

Nu pot sa va dau un raspuns exact fara sa consult copilul. Poate e nevoie de ocluzor, poate nu, depinde de cum se manifesta strabismul.
Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua,

Nici anestezia nici operatia nu este periculoasa. Ca sa va pot da un raspuns detaliat si la obiect este necesar sa veniti la un consult.

Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.
Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Va multumesc!

Buna ziua! Fiica mea de 11 ani are exotropie la ochiul stang ,oftalmologul mi-a spus ca necesita interventie chirurgicala deoarece a purtat ochelari prismatici si nu s-a corectat.
Va rog sa-mi spuneti cat de periculoasa este anestezia si operatia in sine?

Buna ziua,

Ca sa va pot da un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.
Este posibil sa aveti strabism si din cauza asta sa apara vederea dubla.
Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

buna ziua! am o fetita de 5 luni diagnosticata cu strabism converrgent alternant, dar ne-a spus sa asteptam pana la 6luni. pana atunci nu pot folosi ocluzor? ma gandeam sa ii acoper cate un ochi, alternand.se poate?

Buna ziua,

Numele meu este Alin. Am aceasta problema cu ochiul stang inca de la o varsta mica ( acum am 25 de ani ). La oboseala extrema si nealimentatie corespunzatoare pot spune ca intru intr-o "criza", poate prea mult spus, si ochiul stang se ridica mai sus decat dreptul si incep sa vad dublu. In acep moment trebuie sa iau o pauza de la ce fac si sa ma odihnesc. Cand eram mic si alimentatia mea insemna doar tigari, cipsuri si cola aparea chiar si odata pe luna. De aprox. 4 ani m-am lasat de fumat si de coca-cola si apare aceasta problema maxim odata la 1 an, de obicei seara in momente de oboseala puternica, dupa ce am consumat alcoc si utilizarea excesiva a PC-ului. Mai ca uit de problema mea. Mentionez ca atunci cand apare o solutie e sa privesc cu capul in jos, privirea sus un punct fix si simt cum muschii ochiului se calmeaza si revine la pozitia normala. Este nevoie de vizita urgenta la un medic?

buna ziua am un baiat de 7ani si are strabism se poate opera

Buna ziua,

Ca sa va pot da un raspuns exact este necesar sa veniti la un consult.
Daca doriti, va asptept la clinica OFTALMIX SOP.
Operatiile le facem la Medlife.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua.am 39 ani si am fost operata de strabism de doamna dr Luminita Teodorescu sunt f multumita mi-a indreptat ochii si ai multumesc din suflet

Am facut operatie de glaucom si strabism. Dupa 2 luni de la operatie ochiul imi lacrimeaza puternic afara, este inca rosu si inca usor inflamat. Nu mai ies din casa. Am fost de 4 ori la control si mi se spune ca sa am rabdare. Mi se pare ca operatia de strabism imi face probleme cu roseate, dar inflamatia?
As dori sa stiu dupa cat timp devine ochiul alb si neinflamat la alti pacienti?

Buna ziua,

La multi pacienti adulti ochiul este rosu cel putin 2 luni dupa operatia de strabism. In cazul dvs pot fi mai multi factori care prelungesc refacerea, in primul rand ca ati avut 2 interventii deodata.
Cauza exacta o stie medicu care v-a operat.
Fara consult nu pot sa apreciez corect situatia.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua am 17 ani am strabism la ochiul stâng si nustiu ce sa fac ca sa îmi treacă daca mă puteti ajuta ....multumesc

Buna ziua,

Ca sa va pot da un raspuns detaliat si la obiect este necesar sa veniti la un consult. programarile se fac la telefoanele de mai jos.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Buna ziua. Mă numesc Robert am 17 ani am strabism la ochiul stâng si nustiu cum sa fac ca sa îmi treacă

Buna ziua.Am un bebe de 6 luni si 2 saptamani.De las 3 luni a început să-i fuga ochii înspre nas.am fost cu el la un control la 4 luni si ni s-a zis sa asteptam pana la 6 luni,ca e posibil sa treaca de la sine.Ceea ce nu sa intamplat.La 6 luni am fost din nou si am fost diagnosticati cu Esotropie Congenitala,tratament cu ocluzor cate 15 min pe zi (azi un ochi,maine celalalt) si control la 9 luni....cand ii acopăr un ochi cu cel ramas liber imi urmareste jucăria ce o plimb prin fata,dar incearca sa o prindă pe bajbaite.Am motive sa ma ingrijorez?cum ar trebui sa procedez??.Va multumesc anticipat.Am uitat sa specific ca bebe este născut la 35 saptamani,2400g...control oftalmologic la nastere normal.

Buna ziua,

Strabismul congenital trebuie tratat cat mai repede.
Nu cred ca e nevoie de ocluzie alternanta, adica pe rand la cate un ochi.
Daca copilul priveste cand cu un ochi, cand cu celalalt, este posibil ca vederea sa fie egala la cei doi ochi si sa nu fie nevoie de ocluzie.
Daca priveste in fata doar cu un ochi si celalat e mereu sore nas este nevoie de ocluzie doar la ochiul fixator iar 15 min este insuficient.
Ca sa va pot da un raspuns detaliat si la obiect este necesar sa veniti la un consult. Programarile se fac la telefoanele de mai jos.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

va rog sa-mi spuneti ce se poate face daca baiatu a avut operatie la ambi ochi de strabism are 15 ani si na a reusit avand o hemoragie nu ia finalizat dupa cit timp se poate interveni nu merg la acelasi medic

Buna ziua,

Ca sa va pot da un raspuns detaliat si la obiect este necesar sa veniti la un consult. programarile se fac la telefoanele de mai jos.
In general se poate re-interveni dupa minim 6 luni.

Dr. Luminita TEODORESCU
OFTALMIX SOP
Clinica medicala
Strabism – Oftalmologie Pediatrica – Adulti
Str. TURTURELELOR nr 11 B,
Bloc A, ap A03-A04
BUCURESTI – Sector 3, COD 030881
Tel: 0722 500 935
0734 994494
031 425 9440
Fax: 031 425 9441
E-mail: oftalmix@oftalmix.ro
http://www.oftalmix.ro

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie pediatrica

Articole similare

Alergii de primavara / Foto: Freerangestock.com Chiar daca primavara va induce o stare de optimism general, aceasta vine si cu anumite boli de sezon, care va pot crea un disconfort major. Odata cu vremea calda, pot aparea si o serie de agenti patogeni, care sunt mai putin frecventi in timpul iernii. Exista anumite afectiuni care apar in...
Sarea albeste dintii / Foto: Photoxpress.com Pasta de dinti nu a existat dintotdeauna, acesta este un adevar de care foarte rar ne amintim in ziua de astazi. De altfel pasta de dinti nu este singura metoda de intretinere a igienei orale. Sarea si bicarbonatul de sodiu au fost multa vreme intrebuintate de bunicii nostri, chiar cu scopul de a-si...
Dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro In Romania exista 505 spitale, dintre care 50 sunt private. E mult sau e putin? In Romania se vorbeste de ani de zile despre asigurarile de sanatate private, dar ultimele declaratii ale oficialilor spun ca mai repede de doi ani nu vom avea parte de asa ceva. Mai putem astepta atat sau nu? Peste tot in lume...
Inapoi la ora de iarna / Foto: Agerpres Ca in fiecare ultima duminica din luna octombrie, orarul nostru s-a modificat - ora 4=ora 3. Mai intai, privim avantajele: ce bine, azi dorm o ora in plus! Inca o ora de lumina dimineata - ne vom trezi mai usor. La ora 5 dupa amiaza insa, e deja intuneric. Matinalii, se spune, vor fi derutati la...
Stim ca ardeii iuti ofera aroma alimentelor, dar acestia au mai multe beneficii pentru sanatate. Noile cercetari arata ca acestia ar putea avea beneficii de combatere a tumorilor. Exista trei motive solide pentru care ar trebui sa luati in considerare adaugarea alimentelor picante in dieta. Poate reduce riscul aparitiei tumorilor Un nou studiu pe...