Publicat la: 
23/05/2012

 vitMATINA Este periculos sa mananci branza mucegaita? Daca o bucata de branza are mucegai pe ea, ar trebui sa o arunci?

Raspunsul depinde de tipul de branza. Branzeturile moi si crema de branza care fac mucegai ar trebui sa fie aruncate. Bacteriile daunatoare, cum ar fi Listeria, Brucella, Salmonella si E. coli, se pot dezvolta impreuna cu mucegaiul. Acelasi lucru este valabil pentru orice fel de branza care este maruntita sau felii, conform Mayo Clinic.

Mucegaiul, in general, nu poate patrunde adanc in branzeturile mai tari, cum ar fi Cheddar, Colby si Swiss. La aceste tipuri de branza se poate taia partea cu mucegai si se mananca restul ramas.

Desigur, nu toate mucegaiurile reprezinta un risc. De fapt, unele tipuri de mucegai sunt chiar folosite pentru a se face branzeturi, cum ar fi Brie si Camembert. Mucegaiul care nu este parte din procesul de fabricatie este o problema. Daca nu sunteti sigur ce tip de branza aveti sau ce sa faceti in cazul in care are mucegai, este mai bine sa aruncati produsul. Pentru sfaturi despre manevrarea unor tipuri specifice de branza, consultati tabelul.

Tip de branza Se arunca. Nu se mananca, daca are mucegai. Se poate manca dupa indepartarea mucegaiului

Orice branza care este maruntita sau felii

X
Brie X
Camembert X
Cheddar X
Colby X
Crema de branza X
Gorgonzola X
Gruyere X
Neufchatel X
Parmesan X
Ricotta X
Romano X
Stilton X
Swiss X

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

Pariu ca ala de o scris articolul traieste intr-un balon de sticla?

foaaarte interesant articol... si inovator fata de articolul original: astfel, spre deosebire de varianta engleza fada, traducerea romaneasca introduce doua tipuri noi de branza: "blue cheese" si "branza" :D
cred ca vanzatorii de telemea, cas, cascaval si cascavele ar trebui somati sa opteze pentru una dintre denumirile indexate, ca sa stim si noi ce mancam, domne

sau urda? :D

cred, de fapt, ca mesajul era subliminal: mutati-va o data in Vest

Cam amibguu si superficial articolul... In primul rand trebuia sa specificati ce tipuri de mucegaiuri sunt cele sanatoase (macar faptul ca toate sunt ramuri ale mucegaiului de penicilina).

In al 2-lea rand, uitandu-ma la tabel imi lasati impresia ca lumea ar trebui sa indeparteze TOT mucegaiul de pe branzeturile albastre (gorgonzola, stilton, danish/bavarian/etc. blue, roquefort, s.a.m.d.). Ar trebui sa specificati cum se poate identifica mucegaiul de fabricatie (ablastru-verzui, fara spori) si mucegaiul aparut din cauza alterarii (alb-verzui, cu puf - spori, doar la suprafata).

In Romania nu exista o cultura a branzeturilor (90% din populatie stie doar de cascaval rucar afumat si branza de vazi) asa ca un articol ca acesta ar trebui sa lumineze putin subiectul mucegaiurilor, nu sa il ingroape.

Articol penibil.

De ce? Pentru ca este:
- insuficient explicat (tipuri de mucegai, tipuri de branzeturi)
- mult prea scurt (un fel de rezumat al rezumatului)
- inadaptat la publicul din Romania

"In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa."
Clare? Concise? Unde? Cand?

Cum sa arunci Brie-ul, Camembertul si Neufchâtel pentru ca au mucegai (stiu, in articol faceti diferentierea dintre mucegai bun si "rau" dar in tabel nu prea)? :-)
Total de acord cu Andrei, daca tot vorbiti despre tipuri de branza nu foarte comune in Romania, macar faceti un articolas complet nu aruncati doar o jumate de pastila... Mucegaiul "bun" e unul dintre motivele pentru care nici nu se mananca astfel de branza, "Cum maica, sa mananc branza cu mucegai? Arunc-o".

Mon dieu quel sacrilège !!!! Sa arunci mucegaiul (nobil) de pe Camembert, Brie sau Gorgonzola, inseamna sa arunci exact esenta acestor branzeturi. Inainte de a scrie un asemenea articol, autorul ar fi trebuit sa faca macar o minima documentare pe internet , prin site-urile specializate, daca nu (ideal) un voiaj gastronomic prin Franta sau Italia.

Atentie, mare atentie! Nu numai branza cu mucegai trebuie aruncata (si ce dace e Brie, si ce daca ai dat 80 de lei pe o feliuta? Arunca, arunca!). Ouale care au galbenus, nu se consuma! Carnea care are o culoare rosie (daca este de vaca sau porc) ori alba (dace e de pasare sau peste), se arunca, se arunca!:))))))) ///

Chère Madame Brie et mon cher amateur de fromage,

Il faut pas exagérer quand même!

Departe de mine să țin partea autorului (vedeți mai sus comentariile mele) dar nici chiar așa!

Chiar și brânzeturile cu mucegai nobil (Brie, Camembert, Roquefort - à propos, redacția VitMatina, n-ați menționat nimic de ăsta?) se pot altera și pot face mucegai „nesănătos”, caz în care, dacă este afectată o parte importantă din bucata respectivă de brânză, este de preferat să fie aruncată. Și asta nu din cauză că nu se poate tăia partea afectată, ci pentru că spori invizibili de mucegai „nesănătos” ar fi putut pătrunde și în alte părți ale respectivei bucăți de brânză.

Îm plus, presupun că Dvs (în calitate de cunoscători ai brânzeturilor „nobile”) cunoașteți faptul că mucegaiul „nobil” produce în timp relativ scurt (de ordinul zilelor) schimbări chimice importante ale structurii materialului pe care este depus (în acest caz BRÂNZA). De exemplu, Brie si Camembert (mucegai alb pe exterior) sunt comercializate în stare „proaspătă” când o mică parte din mucegaiul „nobil” a pătruns în interior. Această stare se caracterizează printr-un „miez” al brânzei având o consistență destul de rigidă. Se spune că miezul este „ferm”. În decurs de câteva zile, miezul devine fluid, putând să curgă, iar branza capătă un colorit gălbui. Se apropie sfârșitul termenului de valabilitate. Idem, brânza cu mucegai nobil de culoare verde este la început mai fermă, iar după câteva zile se îngălbenește și devine mai iute.

Cher Monsieur Berzelius,

T'es un connaisseur, sans doute!

Orice om normal la cap care nu doreste sa experimenteze senzatii extreme, inainte de a gusta un produs se uita la termenul de valabilitate si respecta conditiile de pastrare. SIncer, n-am avut curiozitatea si nici inima sa las sa se altereze astfel de specialitati :) .

Oricum, inainte de a apuca sa observi schimbarile de nuante coloristice ale acestor branzeturi exista un aspect care te avertizeaza clar ca ceva nu este in regula: MIROSUL. Imi amintesc nu tocmai cu placere de aromele "subtile" provenite de la compartimentul de bagaje ale autocarului cu care ne intorceam din Franta. O turista indesase in plasa cu suveniruri si cateva cutii de camembert...Era mijloc de august...

SI ca o mica completare la comentariul tau mentinonez ca la prepararea branzeturilor Camembert si Brie se folosesc culturi de penicillium candidum, un tout petit champignon :) , iar pentru Gorgonzola si alte branzeturi cu marmoratii albastru-verzui se foloseste penicillium glaucum. Adica in limbaj de profan pentru tanti Aglaia oripilata' care n-ar baga in gura (Doamne fereste!) asa ceva - aceleasi familii de "mucegaiuri" din care se extrag si faimoasele antibiotice.

//Eu ador brânza cu mucegai (verde-albastru) sau tip Roquefort. Și nu de azi de ieri. În România exista o imitație, numită Homorod, pe care o mâncam în draci de prin 1975. Și a existat și un camemebert, de asemenea delicios. Acum, la prețuri europene, mă răsfăț mai rar, dar satisfacția gustativă este incomensurabilă. Și telemeaua e bună, dar e primitivă. Combinația originală este mămăligă fierbinte cu brânză tip roquefort ( în loc de burduf) și cu 2 ochiuri (un bulz). Poftă bună

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Medic specialist
Dragan Teicu Emil,Medic Specialist
Medic Specialist...
Stoian Marinela-Ionela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 37

Articole similare

Mitul 1:Daca copilul adoarme mai tarziu se va trezi mai tarziu a doua zi. Somnul prelungit este dorinta fiecarui parinte, iar convingerea ca un copil asezat mai tarziu in pat se trezeste mai tarziu este un mit comun. Sugarii adorm mai bine, mai mult, si plang mai putin, daca sunt adormiti seara devreme. Bebelusii pregatiti pentru somn mai...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...
"Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune" - un studiu Durex Network. Foto: Reuters Femeile ii surclaseaza pe barbati cand vine vorba de cunostinte, atitudini si practici in materie de sex, indica rezultatele studiului denumit "Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune", realizat de Durex Network. Un numar mare de familii din Romania se tem ca...
Cele mai noi pastile anticonceptionale prezinta un risc crescut de accidente din cauza trombozei venoase (formare de cheaguri), a confirmat un studiu publicat miercuri in revista medicala British Medical Journal, relateaza Agerpres. Realizat de cercetatori britanici, noul studiu arata ca femeile care iau anticonceptionale pe cale orala cu...
Intelegerea, cheia comunicarii eficiente / Foto: PhotoXpress Cand vorbim, unii oameni par sa inteleaga din prima si cele mai mici subtilitati ale mesajului, iar altii par sa nu inteleaga mai nimic. Oamenii de stiinta au incercat sa afle motivul. Un nou studiu, citat de LiveScience demonstreaza ca atunci cand conversam, creierii nostri intra intr...