Publicat la: 
18/06/2012

Tiroidita Hashimoto (TH)

Tiroidita cronica autoimuna, cunoscuta si sub numele de tiroidita Hashimoto, face parte din bolile tiroidiene inflamatorii, alaturi de tiroidita acuta si de tiroidita subacuta. Incidenta bolii este intre 0,5 si 5% si este mai frecvent intalnita la femei, in special la cele de varsta medie. Datorita aparitiei pe un teren cu predispozitie pentru bolile autoimune, TH se poate asocia cu vitiligo, psoriazis, poliartrita reumatoida; se presupune ca un consum crescut de iod favorizeaza aparitia bolii. In cadrul acestei afectiuni sistemul imun al organismului ataca glanda tiroida, pe care o percepe ca fiind tesut strain, scrie dr. Alma Georgescu.

TH se caracterizeaza printr-o serie de semne si simptome; aspectul echografic este specific si ajuta la diagnosticarea TH.

Inflamatia glandei tiroide apare, in TH, prin formarea de anticorpi ce ataca si distrug tesutul glandular, ducand la hipofunctie (hipotiroidie); acesti anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi (autoanticorpi) au drept tinta proteine din structura tiroidei (tireoperoxidaza si tireoglobulina), inflamatia creata afectand productia de hormoni tiroidieni; scade, astfel, nivelul plasmatic al thiroxinei (T4) si triiodothyroninei (T3).

Glanda tiroida incearca sa compenseze lipsa hormonilor in organism prin cresterea in volum. Apare hiperplazia ce se evidentiaza clinic ca o gusa.

Adesea tiroidita Hashimoto nu se insoteste de nicio manifestare clinica, fiind o descoperire de laborator.

Pacientul cu TH incepe sa creasca in greutate (datorita incetinirii functiilor metabolice) si pot aparea:

  • intoleranta la frig
  • lentoare in miscari/ in gandire
  • tulburari de memorie/ atentie
  • fatigabilitate, astenie, depresie
  • cefalee
  • tegumente ingrosate
  • redoare articulara
  • bradicardie, uneori palpitatii
  • retentie de lichide in organism
  • fragilitate accentuata a firului de par
  • la femei tulburari de ciclu menstrual, uneori
  • infertilitate
  • macroglosie
  • tranzit intestinal mai lent, constipatie

Testele de laborator utile in diagnosticarea si monitorizarea tiroiditei Hashimoto sunt reprezentate de nivelurile plasmatice ale hormonilor tiroidieni (T3, T4, freeT4) si ale autoanticorpilor specifici (ATPO, ATG).

Ecografia tiroidiana poate avea un aspect in limite normale; cel mai frecvent evidentiaza o tiroidita difuza, cu usoara crestere in volum a glandei si cu scaderea difuza a ecogenitatii, datorata cresterii perfuziei sanguine intraglandulare, cresterii celularitatii foliculare si scaderii productiei decoloid. Aspectul ecografic caracteristic este de tesut hipoecogen, neomogen, intens vascularizat, uneori cu tendinta la nodularizare.

Fiind o boala autoimuna nu exista tratament al TH.

In hipotiroidie se administreaza Levotiroxina, scazand astfel riscul aparitiei complicatiilor hipotiroidiei (printre care infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral).

Tiroidita Hashimoto are un prognostic bun datorita evolutiei lente, dar prezinta risc de dezvoltare a unei formatiuni tiroidiene neoplazice.

Aceasta forma de tiroidita trebuie urmarita controland valorile free-T4 si TSH anual (trimestrial si la 6 luni de la nastere in cazul femeilor gravide).

Ecografia tiroidiana trebuie repetata anual sau chiar la 6 luni in cazul in care se evidentiaza noduli.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul medicului Alma Georgescu

Comentarii

D-na doctor uita principalulmarker al tiroidei Hashimoto: ATPO.
Imi amintesc ca acum 6 ani am fost diagnosticat cu hipotiroidism simplu (nu Hashimoto). Diagnoza s-a facut pe baza palparii+analize (T4, T3, TSH, ATPO, hormoni antitireoglobulina)+ecografie.
Ciudat e ca doar hormonii antitireoglobulina erau in afara intervalului, ceilalti fiind in interval. La ecografie s-a vazut o tiroida marita, dar nu peste limita maxima admisa. Cu toate acestea, doctora endocrinolog mi-a prescris o jumatate de Euthyrox/zi...pentru toata viata, dar nu am luat.
Am fost la alt medic, la politlinica Titan, care mi-a confirmat ca pot avea in viitor probleme cu tiroida, dar nu e cazul de nici un medicament. De atunci au trecut 6 ani, ma simt f bine, si nu am luat Euthyrox. Ce bine am facut.
Sfatul meu catre toti cititorii este sa mearga la vreo 3 medici, si apoi sa decida daca iau sau nu tratamentul , pt ca tratamentul pt tiroida se face cam pe viata.

la mine a apucat un profesor-dr. sa-mi prescrie tiroxina, chiar fara un diagnostic definitiv ("de proba"), asa ca am impresia ca urmatorii doctori care ma vad la fiecare 6 luni (germania) se feresc sa-l contrazica pe primul si pur si simplu imi dau in continuare aceeasi doza.
am intrerupt accidental tratamentul - 1 zi - si m-am simtit cu adevarat rau. ma intreb: aveam sau nu nevoie de asta? sau: trebuie reajustata doza si nimeni n-o face?!

Bun hai sa lamurim ceva. Tiroidita cronica autoimuna este o boala inflamatorie care are ca si cauza producerea de anticorpi anti-TPO si anti-TG. Ca si manifestare clinica poate sa produca cel mai frecvent hipotoridism dar si hipertiroidism chiar sever cu exoftalmie. Diagnosticul nu se pune pe bajbaite sau incercare ci este foarte clar pus pe aspectul ecografic caracterisctic de plaje hipoecogene slab delimitate cu aspect pseudonodular sau si tiroida usor hipoecogena cu aspect de sare cu piper insotit de anticorpi specifici enumerati mai sus.
Acuma revenind a tratament acesta atat timp cat nivelurile TSH si FT4 sunt in limite normale nu este necesar. Cand TSH si FT4 sun modificate intr-un sens sau altul se poate administra dupa caz Lthyroxina sau Thyrozol. Oricum evolutia naturala a bolii este spre hipotiroidism care insa poate sa apara la cativa ani buni dupa diagnosticare sau poate fi prezent din momentul diagnosticarii. Anticorpi anti-TPO si anti-TG odata pozitivi nu mai trebuie repetati si in rare cazuri dispar daca dispar vreodata. Singurele analize care trebuie facute sunt TSH-ul si eventula FT4 si ecografia tiroidiana in vederea depistarii eventualelor formatiuni nodulare care pot aparea la acest nivel si care au un risc mai crescut de a fi maligne.
Cred ca am lamurit cat de cat problema cu tidoidita autoimuna cronica.

Buna ziua,

Intamplator, la niste analize de rutina, am descoperit ca valoarea ATPO este peste limita. La inceput maxim era ~5.4 (parca) si eu aveam 6.8, apoi am refacut analizele peste 1, 2 ani si in fiecare an crestea cu 1-2 unitati, ajungand la aprox 9.8, la ultima analiza (aproape dublu decat normalul).
Am facut si ecografie la tiroida si arata normal. Nu am niciunul din simptomele prezentate mai sus si ma simt bine.

Ceilalti markeri tiroidieni - tsh, free T3/T4 au fost mereu in limite normale.

In aceste conditii, are rost sa ma ingrijorez?

un domeniu neclar, cel al bolilor tiroidei, in care chiar si specialistii orbecaie. diagnosticarea afectiunilor se face de multe ori "la ghici", iar tratamentul, dozarea hormonului tiroxina, e de prea multe ori imprecisa.
fereasca Sfintul de asa pacoste. te simti stors de energie, nu mai ai acea "joie de vivre" de dinainte, uiti, esti nervos mai tot timpul...

buna ziua stimata d-na doctor ,am si eu o suferinta,care ma nelinisteste de ceva timp,mi-au aparut pe sini la anceput,apoi pe burta,pe fese si ami tot apar si dispar,sant ca niste cosuri cand apar,sant dureroase,apoi fac cap si am stors si iese putin puroi ,apoi ft mult sange.va rog sa-mi dati un sfat,k ce ar putea fii.si daca este o boala de piele.va multumesc din suflet.doame ajuta

Stimata doamna doctor am facut o eco. tiroidiana si am urmatoarele rez. lob stg contur regulat 1.68/3.53/4.36cm...ecogenitate diminuata se disting 3 imagini hipoecogene de 0,99/0,77, 0,81/0,90 cm,0,71/0,73cm.Lob stang..contur regulat.diametre 1.66/2,41/4.48cm.ecogenitate diminuata structura modificata difuz prin prezenta a 2 imagini hipoecogene de 0.75/0,99cm,1,22 /0,72 cm.istm 0,39 ce trebuie sa fac acum...multumesc mult

Pagini

Echipa medicala MedLife - Radiologie si imagistica medicala

Medic Primar
Medic Primar...
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Atunci cand femeile nasc dupa 30 sau 40 de ani, acest lucru nu este neaparat rezultatul alegerii unui anumit stil de viata  - intarzierea maternitatii din motive de cariera sau din dorinta de a "avea totul". Nici nu ar trebui acuzate de egoism sau de asumarea de riscuri excesive de sanatate. Acestea sunt cateva dintre rezultatele psihologului...
Dr. Romeo Muntean, medic primar obstetrica-ginecologie / Foto: MedLive Primele semne ale implantarii unei sarcini in uterul matern apar la patru saptamani si cateva zile, moment in care poate fi realizat diagnosticul diferential dintre sarcina intrauterina si cea extrauterina. Din acest moment, viitoarele mame trebuie sa urmeze un anumit...
Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
Cand ajung cuplurile la psihoterapeut si care sunt problemele de natura sexuala cu care se confrunta? Cand putem spune ca un cuplu cu copii are o viata sexuala implinita? Exista solutii minune? Andreea Chiru-Maga, psihoterapeut si psiholog clinician, a raspuns la intrebari. Andreea Chiru-Maga este psihoterapeut si psiholog clinician in cadrul...
Dr. Oana Constantinescu in studioul HotNews Care sunt cele mai comune afectiuni ORL la copii? Cum se pot preveni? Ce greseli trebuie sa evite parintii legate de tratamentul lor? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor in cadrul unui interviu video. Dr. Oana...