Publicat la: 
9/10/2012

vitMATINA Laptele poate avea proprietati anticancerigene - studiuConsumul de lapte a fost legat de imbunatatirea sanatatii, riscuri scazute de diabet zaharat, sindrom metabolic si cancer de colon. Un grup de oameni de stiinta din Suedia a descoperit ca lactoferricin4-14 (Lfcin4-14), o proteina din lapte, cu efecte cunoscute asupra sanatatii, reduce semnificativ rata de crestere a celulelor cancerului de colon de-a lungul timpului. Rezultatele lor sunt publicate in numarul din octombrie al Journal of Dairy Science.

"Anterior am emis ipoteza ca prelungirea ciclului celular in celulele de cancer de colon, ca urmare a tratamentului cu Lfcin4-14 poate da celulelor timp suplimentar pentru repararea ADN-ului", spune unul dintre cercetatori, profesorul Stina Oredsson, de la Departamentul de Biologie al Universitatii din Lund, Suedia. "Intr-adevar, daunele induse de razele UV au fost reduse in celulele cancerului de colon tratate cu Lfcin4-14 comparativ cu grupul de control. Diferentele au fost mici, dar semnificative. "

Cercetatorii au expus celulele de cancer de colon la raze UV, care au provocat deteriorarea ADN-ului si apoi au dezvoltat celule in absenta sau prezenta Lfcin4-14. Ei evaluat deteriorarea ADN-ului folosind o tehnica sensibila cunoscuta sub numele de testul cometei. Dupa ce aceste celule sunt prelucrate, celulele cu ADN-ul deteriorat seamana cu coada unei cometa. Expunerea la raze UV a dus la o crestere a numarului de comete in timp ce tratamentul cu Lfcin4-14 a redus numarul de comete la celulele expuse la raze UV.

Pentru a intelege mecanismul prin care Lfcin4-14 reduce deteriorarea ADN-ului, cercetatorii au evaluat nivelurile mai multor proteine implicate in progresia ciclului celular, repararea ADN-ului, si moartea celulelor.

Dr. Oredsson spune ca celulele canceroase, in general, au defecte in mecanismele de reparare a ADN-ului. Astfel, Lfcin4-14 poate avea un efect mai mare asupra celulelor normale decat asupra celulele canceroase. "Datele noastre sugereaza ca efectele Lfcin4-14 in prelungirea ciclului celular pot contribui la efectul preventiv al laptelui asupra cancerului. Acest lucru trebuie sa fie investigat in continuare in sisteme diferite", a concluzionat dr. Oredsson.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Yep, la chinezi nu se consuma lapte dupa primii ani de viata si asta era indicat ca diferit fata de populatia europeana/americana ceea ce poate duce la aparitia cancerului (rata de cancer e foarte scazuta in China).

Mai intelege cineva ceva? :) Ma gandesc la ciobanii nostri, oare erau ei plini de cancer si nu stiau de ce mor ? :)

China Study sustine exact contrarul.

Articole similare

Raluca Ioana van Staden, inventatoarea detectorului de cancer / Foto: HotNews.ro Raluca-Ioana van Staden a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden,...
  Fistula anala reprezinta o leziune infectata dezvoltata intre piele si anus. Fistulele apar ca urmare a unor infectii cronice sau infectii prost tratate. Potrivit dr. Adrian Ghenea, medic primar chirurgie generala cu competente in proctologie (Hyperclinica Medlife Baneasa), de obicei cauza este data de infectii trenante dupa o fisura anala,...
In cazul in care nu stiati, Microsoft Kinect poate fi utilizat nu doar pentru jocuri. Cercetatorii de la Universitatea Tehnica din M frac. 14;nchen au decis sa-l foloseasca in scopuri educationale intr-un proiect numit "mirracle" si au creat o aplicatie care permite utilizatorului sa vada ce se intampla in interiorul corpului. Acest sistem a...
Alergiile alimentare sunt o preocupare in domeniul sanatatii publice pentru ca acestea afecteaza 8% dintre copiii mici si 2% dintre adulti si reactiile alergice severe pot pune viata in pericol. In timp ce legile de protectie a consumatorilor reglementeaza etichetarea ingredientelor din produsele alimentare pre-ambalate, contaminari incrucisate...
Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de...