Publicat la: 
16/10/2012

Hernia hiatala si boala de reflux gastro-esofagian

Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala de catre muschiul diafragma. Acesta prezinta orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta si respectiv esofagul. Orificiul prin care esofagul traverseaza diafragma se numeste hiatus esofagian. Uneori acest hiatus este largit permitand hernierea stomacului din abdomen in torace. In timp ce hernia hiatala este insotita invariabil de reflux gastroesofagian (arsuri la stomac), boala de reflux gastroesofagian poate exista si in absenta herniei hiatale, ca urmare a unei disfunctionallitati a sfincterului gastroesogfagian.

Mi-am propus sa scriu un material despre hernia hiatala si esofagita de reflux pentru a va aduce unele lamuriri cu privire la ce inseamna fiecare din aceste notiuni, cum apar aceste afectiuni, care este simptomatologia si care este tratamentul corect, scrie dr. Victor Radu.

Hernierea poate avea loc prin alunecarea stomacului in mediastin (hernie hiatala prin alunecare) sau prin rostogolirea stomacului prin hiatus (hernie hiatala prin rostogolire).

1. Ce este Boala de Reflux Gastro-Esofagian (BRGE)?
Desi termenul arsuri la stomaceste folosit pentru a descrie o varietate de probleme digestive, in termeni medicali, pirozisul este cel mai constatnt simptom al bolii de reflux gastroesofagian, rezultand prin refluarea sucului gastric acid in esofag. Acesta arsura este perceputa inapoia sternului, in capul pieptului, uneori iradiind spre baza gatului. Apare mai frecvent cand pacientul sta in pozitie culcata imediat dupa pranz sau cand isi apleaca trunchiul inainte. Alte simptome: regurgitatii, varsaturi, dificultati la inghitire, dificultati respiratorii.
2. Care sunt cauzele BRGE?
Alimentele ajung din gura prin intermediul faringelui si esofagului in stomac. La nivelul jonctiunii intre esofag si stomac in grosimea esofagului exista un muschi numit sfincter esofagian. Acesta se comporta ca o supapa ce permite trecerea alimentelor din esofag in stomac dupa care se inchide nepermitand trecerea sucului gastric acid in esofag. Atunci cand acest sfincter nu functioneaza se produce refluxul de suc gastric in esofag iritand mucoasa esofagiana ceea ce duce la aparitia BRGE.
3. Ce contribuie la BRGE?
Unii oameni se nasc cu un sfincter esofagian inferior slab (LES). Pentru altii, insa, alimente grase si condimentate, anumite tipuri de medicamente, imbracamintea stramta, fumatul, consumul de alcool, exercitii fizice sau modificari ale pozitiei corpului (aplecarea inainte sau culcat), pot provoca relaxarea sfincterului, cauzand reflux.
4. Cum se trateaza BRGE?
Tratamentul include 3 etape:
1. Modificarea stilului de viata. In multe cazuri, schimbarea dietei poate amenda simptomatologia. Pierdea in greutate, reducerea sau eliminarea fumatului si consumului de alcool, precum si modificarea obiceiului de a sta intins dupa masa pot ajuta, de asemenea.
2. Terapie medicamentoasa
Daca simptomele persista dupa aceste modificari de stil de viata, tratamentul medicamentos poate fi necesar. Antiacidele neutralizeaza acizii din stomac si antisecretoarele gastrice reduc cantitatea de acid gastric. Ambele pot fi eficiente in ameliorarea simptomelor. Medicamentele prescrise pot fi eficiente si in vindecarea esofagitei.
3. Cand ajungeti la CHIRURGIE?
Pacientii care nu raspund bine la schimbarile stilului de viata sau la tratamentul medicamentos, sau cei care au nevoie de medicamente continuu pentru a controla simptomatologia, vor trebui sa aleaga intre a trai cu starea lor sau a urma o procedura chirurgicala. Chirurgia este foarte eficienta in tratarea BRGE.
Exista si proceduri nechirurgicale cunoscute sub numele de abord endoscopic intraluminal, care sunt alternative la chirurgia laparoscopica si deschisa. In urma consultatiei, veti stabili impreuna cu medicul curant ce tip de tratament este optim pentru dumneavoastra.

Care sunt avantajele metodei laparoscopice?
reducerea dureii postoperatorii spitalilzare redusa recuperare rapida si reluarea activitatilor curente rezultate cosmetice foarte bune
In principiu, tratamentul chirurgical are urmatoarele obiective:
- reducerea herniei hiatale
- calibrarea hiatusului esofagian
- realizarea unei valve antireflux
Operatia se realizeaza sub anestezie generala. Perioada de spitalizare este de 2 3 zile. Recuperarea este rapida, in dupa-amiaza operatiei fiind permis consulmul de lichide, prima zi postoperator alimentatia fiind una completa.
Inainte de operatie
Cu ocazia consultatiei vi se vor explica riscurile si beneficiile operatiei
Pregatirea preoperatorie include analizele de sange, evaluare medicala, radiografia pulmonara si un EKG.
Chirurgul va poate solicita golirea completa a colonului inainte de interventia chirurgicala. Vi se poate solicita sa beti doar lichide clare in ziua dinaintea interventiei.
Este recomandat sa faceti dus cu o seara inainte sau in dimineata zilei in care va operati.
Dupa miezul noptii, inainte de operatie, nu ar trebui sa manancati sau sa beti nimic, cu exceptia medicamentelor pe care medicul dumneavoastra le-a recomandat
Medicamente cum ar fi aspirina, sau alti antiagreganti plachetari (aspenter, plavix etc), medicamente anti-inflamatorii vor trebui oprite temporar, de la cateva zile la o saptamana inainte de interventia chirurgicala.
Renuntarea la fumat cu cel putin o saptamana inaintea operatiei.
La ce sa va asteptati in ziua interventiei
De obicei internarea se face in dimineata zilei in care este programata operatia.
O asistenta medicala va plasa un ac mic / cateter in vena, pentru asigurarea administrarii unor medicamente in timpul interventiei chirurgicale.
Deseori, pre-operator anumite medicamente (sedative, anticoagulante) sunt necesare.
Veti fi sub anestezie generala adormit in timpul operatiei, care poate dura mai multe ore.
Dupa operatie veti fi trimis in compartimentul postoperator pana cand veti fi complet treaz.
Cei mai multi pacienti stau in spital in noaptea de dupa operatie si pot necesita zile suplimentare in spitalizare.


In ce consta operatia laparoscopica anti-reflux?

Operatia laparoscopica anti-reflux (cel mai folosit procedeu : fundoplicatura Nissen) presupune consolidarea valvei intre esofag si stomac prin infasurarea esofagului terminal cu segmntul superior al stomacului (tuberozitatea gastrica).
Pentru a intra in abdomen, se folosesc incizii mici prin care se introduc canule; prin acestea vor fi introduse instrumentele specifice. Laparoscopul, care este conectat la o camera video, se introduce printr-o incizie mica supraombilicala, oferind chirurgului o imagine marita a organelor interne ale pacientului pe un monitor.
Intreaga operatie este realizata dupa ce abdomenul este extins prin umflarea cu dioxid de carbon.

Puncte de trocarizare

Calibrarea hiatusului prin sutura pilierilor

Confectionarea valvei antireflux procedeu Nissen

Ce se intampla daca operatia nu poate fi efectuata sau finalizata PRIN METODA LAPAROSCOPICa?
La un numar mic de pacienti, metoda laparoscopica nu este fezabila, din cauza incapacitatii de a vizualiza sau manipula organele in mod eficient. Factorii care pot creste posibilitatea de conversie la procedura deschisa sunt obezitatea, un istoric de interventii chirurgicale abdominale anterioare cauzand tesut cicatricial dens, sau probleme de sangerare in timpul operatiei. Decizia de a efectua procedura deschisa este o decizie pe care o ia chirurgul, fie inainte fie in timpul operatiei efective. Atunci cand chirurgul considera ca cel mai sigur este de a converti procedura laparoscopica intr-una deschisa, aceasta nu este o complicatie, ci mai degraba arata experienta si prudenta chirurgicala. Decizia de a converti la o procedura deschisa se bazeaza strict pe criteriile de siguranta pentru pacient.
La ce sa va asteptati dupa operatie
Pacientii sunt incurajati sa reia activitati usoare imediat dupa interventia chirurgicala (plimbare, mobilizare).
Durerea postoperatorie este, in general, usoara, desi unii pacienti pot necesita medicatie analgezica.
De obicei medicamente anti-reflux nu sunt necesare dupa interventia chirurgicala.
Dieta postoperatorie se limiteaza la lichide in ziua operatiei, alimente pastoase in prima zi postoperator si apoi alimentatie normala.
Controlul postoperator va fi stabilit in primele doua saptamani de al operatie.
La externare, pacientul va fi incurajat pentru reluarea activitatilor casnice uzuale, plimbare, urcat scara, condus masina, reluarea vietii sexuale normale.
Care sunt efectele operatiei?
Studiile au aratat ca marea majoritate a pacientilor la care se practica aceasta operatie sunt fie asimptomatici, fie au o imbunatatire semnificativa a simptomelor lor GERD.
Efectele adverse pe termen lung sunt, in general, mai putin frecvente.
Unii pacienti dezvolta dificultate temporara de inghitire imediat dupa operatie. Acest lucru se remite de obicei in termen de una la trei luni dupa interventia chirurgicala.
Ocazional, pacientii pot necesita o procedura de dilatare endoscopica a esofagului sau, rareori, de reinterventie pentru recalibrarea valvei.
Uneori este limitata eructatia, pacientul avand senzatie de balonare.
Foarte rar, unii pacienti nu resimt nici o ameliorare a simptomelor lor.
Ce complicatii pot sa apara?
Desi operatia este considerata sigura, pot sa apara complicatii, ca de altfel in orice interventie chirurgicala.
Complicatiile pot include, dar nu sunt limitate la:
reactie adversa la anestezie generala
sangerare
lezare de esofag, splina, stomac sau organe interne
infectie a plagii extrem de rar.
Medicul curant va discuta despre acestea inainte de interventie. El va va ajuta, de asemenea, sa decideti daca raportul intre beneficiile si riscurile unei interventii chirurgicale laparoscopice anti-reflux este mai mic decat tratamentul conservator.
Semne de alarma care sa justifice sa apelati medicul dumneavoastra
febra persistenta de peste 39 grdC
Sangerare
Balonare
Durere persistenta in pofida tratamentului recomandat
Greata persistenta sau varsaturi
Frisoane
Tuse persistenta sau dificultati de respiratie
Roseata la oricare dintre incizii
Sunteti in imposibilitatea de a manca sau bea lichide

Autor: Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopie

www.tratamenthernie.ro.

Medic: 
Comentarii

Buna seara!
Unul dintre cele mai dificile aspecte ale chirurgiei este acela de a pune corect indicatia unei interventii chirurgicale!
Numai respectand protocoalele de diagnostic si tratament chirurgical pacientul va fi vindecat! Este valabil pentru orice operatie!
Exista boli care se trateaza medical, unele care au si solutie terapeutica medicala si chirurgicala si afectiuni care se trateaza strict chirurgical (apendicita, hernia, colecistita litiazica, icterul mecanic, tumorile etc)
Esofagul Barrett, spre exemplu, are ca unic tratament inlaturarea cauzelor ce au dus la aceasta afectiune, respectiv refluxul gastroesofagian, ceea ce se poate face doar prin tratament chirurgical!
Desigur, arsurile esofagiene datorate refluxului pot fi amendate prin tratament antisecretor gastric, prin medicamente prokinetice, acestea asociindu-se unei diete riguroase. Dorinta de a nu mai fi dependent de medicamente ca si aparitia unor complicatii (cum este esofagul Barrett) reprezinta criterii de interventie chirurgicala.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

depinde de chirurg.eu cunosc un chirurg austriac renumit care nu se avinta imediat sa te opereze desi daca te-ar opera ar cistiga mult mai multi bani decit daca te trateaza.

Am facut o astfel de operatie in 1999(Fundoplicatura Nissen), la Fundeni, si n-am obtinut nici o ameliorare a simptomelor, boala a recidivat si acum este mult mai rau am syndrom barrett. Operatia trebuie sa fie ultima optiune, consultati mai multi gastroenterologi inainte de a discuta cu un chirurg.

Buna seara!
Asa cum am scris in materialul prezentat, refluxul gastroesofagian poate exista si fara hernia hiatala; asadar, dimensiunea (in cazul de fata de 2,5cm) nu este relevanta pentru simptomatologia bolii de reflux.
Tratamentul se pare ca este eficient. Trebuie urmarita disparitia totala a simptomatologiei.
Desigur si tratamentul chirurgical laparoscopic este o solutie.

Cu stima,
dr. Victor Radu
http://www.tratamenthernie.ro
http://www.drvictorradu.ro

Buna ziua!
In luarea deciziei de a urma o interventie chirurgicala varsta este doar unul din factorii de apreciere a riscului.
Orice interventie chirurgicala se poate realiza atunci cand riscul anestezic si chirurgical este mai mic decat beneficiul adus de tratamentul chirurgical!

Cu stima,
dr. Victor Radu
http://www.tratamenthernie.ro
http://www.drvictorradu.ro

Buna ziua,

Am o bunica de 75 de ani care are probleme ff serioase cu hernia hiatala, medicamentele o ajuta numai partial.
Ne-am interesat de chirurgie si medicul ne-a zis ca nu era hernia de destui centimetri, dar arsurile sunt groaznice. II fac viata amara.

Este varsta inaintata un impediment grav in calea operatiei? Ce recomandati sincer?
Sa "o duca" cu durerile pana la sfarsitul vietii, sau sa riscam cu operatie?

Multumesc frumos

Buna ziua,
o hernie hiatala de 2,5cm evidentiata ptrintr-o endoscopie se poate amelioara sau poate disparea de tot in urma tratamentului medicamentos ?
simptomele initiale erau tuse seaca noaptea pana la voma cu suc gastric. dupa voma tusea inceta. dupa aproximativ 2 luni de tratament (esomeprazol, motilium , gastrofait) tusea nocturna a disparut si momentan a ramas doar o jena si nevoia de a "drege glasul" dimineata la trezire. multumesc.

Buna ziua!
Intr-o situatie similara un foarte bun coleg, medic anestezist, a raspuns: "...pai, era o problema inainte de by-pass; acum inima e bine...!"
Din punct de vedere chirurgical lucrurile nu se schimba cu nimic fata de un pacient fara problema cardiaca mentionata. Medicul anestezist este deci cel care decide daca riscul este mai mic decat beneficiul - situatie in care operatia se poate realiza.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

Buna ziua! In cazul unui bolnav operat de dublu by-pass coronarian mai poate fi luata in consideratie operatia de hernie hiatala? Va multumesc!

Buna ziua.Ma scuza-ti ca va deranjez.O sa incep cu inceputul ca sa intelegeti cum s-a ajuns aici.In urma cu o saptamana am fost diagnosticata cu discopatie lombara.Am inceput sa iau tratament cu Xefo 2/zi si Omeran 2/zi penru ca nu suporta stomacul.Pana aici nici o problema.Dupa 7 zile de tratament, am obsevat ca ma umflu la fata, am limba foarte incarcata.Am recitit prospectul de la Xefo si acolo am vazut ca poate da reactii adverse de genul mentionate mai sus.Problema mea este ca am un nod un gat(senzatia ca am ceva pe omulet care nu dispare nici la inghitire), limba foarte incarcata, dificultate la inghitire si ce ma speriat pe mine cel mai tare incercand sa mananc ceva nu puteam inghitii si am avut senzatia de sufocare, am eructatii fara sa mananc sau sa beau ceva, gura uscata.Am si senzatia de "stomac in gat"
O sa va rog sa imi suneti ce sa fac(ma refer la investigatii)
Va multumesc
O zi buna
MIihaela Dumitru

AM HERNIE HIATALA MEDIE COMPLICATA ; SUNT IN PRIMA LUNA DE TRATAMENT; MA INTERESEAZA TOATE COMENTARIILE;VIORICA

Buna seara,

In urma cu 4 luni, dupa o endoscopie, mama a fost diagnosticata cu reflux biliar si hernie hiatala.I s-au recomandat mai multe medicamente:Fiobilin,Motillium,Ibutin,Nexium,Sucralfat,Ursofalk,Gaviscon.In urma tratamentului nu a observat nici o ameliorare .A tinut regim pe parcursul acestor luni si a slabit 10 kg.Acum 3 saptamani au aparut greturile foarte puternice si nu poate manca nimic pentru ca are imediat stari de voma.Exista un tratament mai bun pentru acest reflux sau se poate interveni chirurgical?

Va multumesc!

buna ziua,
tatal meu a fost diacnosticat cu hernie hiatala, esofagita si gastrita eroziva. a urmat tratament, dar la ultimul control la care a fost i s-a spus ca trebuie operat. asi dori sa stiu si eu cat m-ar costa in total o astfel de operatie.multumesc anticipat pentru raspuns

am fost diacnosticata cu hernie hetala probl e ca am o raguseala si la baza limbi o infectie si as vrea sa stiu daca este de la asta ? am fost la medlfe baneasa la doctorul postelnicu vlad dar cand am fost la el nu am stiu ca am hernie etala ma consultat si in urma consultatiei mi.aa zs ca am infectie la baza limbi as vrea sa.mi sp daca aceasta infectie pe faringe poate fi de la hernia hetala . multumesc!

florin,mangalia40ani; am fost diagnosticat cu hernie hiatala mare,aprox 5cm ,am urmat tratament cu esomeprazol40 dim si seara prima luna iar a doua luna doar dimineata,si mai iau ocazional la nevoie cand apar arsurile. cat timp se administreaza tratamentul medicamentos?? credeti ca este nevoie de interventie chirurgicala?
multumesc ptr intelegere

Buna ziua,
Esofagita cauzata de hernia hiatala se trateaza atata vreme cat persista cauza (in cazul dvs - hernia hiatala. Asadar fie luati tratament toata viata, fie alegeti tratamentul chirurgical.

Cu stima,
Dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

si eu am fost diagnosticat cu hernie hiatala prin alunecare am facut 2 endoscopii una in romania care ma traumatizat si una in italia numai ca colo am facuto cu anestezie totala si a decurs excelent ambii doctorii miau spus ca e o mica hernie dar niciunul nu mia spus de operatie desi eu as vrea,,,, ascum as dori sa fac o alta endoscopie dar cu anestezie generala dar nu gasesc la mine in oras eu fiind din bacau unde pot merge sa fac cu anestezie totala???

iONUT, eu sunt din Iasi si am facut de 3 endoscopii, toate in Iasi.
Nu are cum sa fie atat de traumatizante.
Se foloseste un spray anestezic care nu simti cand introduce tubul in stomac.
Nu cred ca este bine sa faci anestezie totala parerea mea, dureaza in jur de 10-15 minute toata examinarea.
Bine este sa vorbesti cu un medic.
La Iasi poti veni la Spitalul Spiridon clinica Gastroenterologie renumit in zona Moldovei.

Salut,

Eu am facut in 17.03.2015 endoscopie cu anestezie la spitalul Sanador din Bucuresti. M-am trezit cu medicul langa mine care zambea si mi-a spus nu ai nimic. Am fost suspect de cancer gastric dar am avut doar o gastrita cu reflux biliar.

buna.da,aveam palpitatii,o vreme parca ma strangea ceva de gat(am facut analize endocrinologice si totul era bine),ma durea tare pieptul(am ajuns la smurd _ma temeam sa nu fie inima),orice consumam chiar si apa ,aveam aciditate mare,noptile vomam destul de des tot timpul aveam un disconfort.mentionez ca nu consum bauturi alcoolice si nici nu fumez.dupa operatie totul s a schimbat in bine ,nici nu se compara.este mare lucru sa poti manca si sa nu ti fie rau pe urma.avem si o usoara raguseala ,banuiesc de la arsurile de pe esofag.inca ceva,cand vomam ma umleam pe fata si pe gat de mici punctulete vinetii.numai bine la toata lumea

Maria imi poti spune te rog , daca aveai palpitatii !!, si eu am fost diagnosticata cu hernie hiatala de 7 cm , mi -sa spus ca aceasta este cauza palpitatiilor , pe langa arsuri pe gat etc.

buna ziua .am revenit la d voastra dupa sapte luni de la operatie (hernia de sapte centimetrii ).ma simt foarte bine sunt multumita ca am recurs la operatie.ma descurc bine si cu alimentatia si cu efortul.din experienta evit zmeura,capsunele,,sub nci o forma nu consun alta cafea decat cea naturala si nu consum lichide acide.nu stiu daca are legatura cu hernia dar nu ma mai doare asa des capul.multumiri domnului doctor popa din tg mures .sanatate multa la toata lumea

buna ziua,

am o hernie hiatala de 4 cm. In 2011 era de 3 cm;
am urmat tratament cam 2 ani cu intreruperi cu controloc; anul asta am luat cam 4 luni nexium;
problema cea mai grea este acum ca am o mucoasa nazala foarte mare si am nasul infundat;
trebuie sa consum cam 7 pachete de servetele pe zi pt nas !

Credeti ca este posibil ca aceasta abundenta de mucoasa nazala este posibila de la henia hiatala datorata refluxului gastro esofagian ?

Pt dl doctor Victor Radu buna ziua dl doctor.
am fost diagnosticata cu esofag barrett la biopsie mia iesit fragment de mucoasa superficiala de tip secretor cilindric mucipar cu prezenta la nivelul criptelor si a epiteliului luminal a unor zone de metaplazie detip intestinal este prezent infiltrat inflamator cronic limfomonocitar difuz in cantitate redusa mentionez ca prezint si sangerari episodice la cateva zile spunetimi va rog se mai poate face ceva

Stimate domnule doctor Victor Radu
Va multumesc pentru raspuns.
Vroiam sa stiu si problema asta:aceasta operatie odata facuta,aceasta valva antireflux e reparata pentru totdeauna(eu stiu ca trebuie sa nu faci excese alimentare nici dupa operatie),sau sunt cazuri in care dupa un timp operatia trebuie refacuta?
Pentru ca vad foarte multa lume pe internet care zice ca nu este sigura aceasta operatie.
Va rog sa nu va suparati ca insist cu intrebarile,dar dumneavoastra ca specialist si avind o vasta experienta in aceste proceduri,stiti foarte bine ceea ce va intreb eu
Va multumesc anticipat
Cu stima
MIHAELA TIMPAU.

am fost diagnosticata cu esofag barrett la biopsie mia iesit fragment de mucoasa superficiala de tip secretor cilindric mucipar cu prezenta la nivelul criptelor si a epiteliului luminal a unor zone de metaplazie detip intestinal este prezent infiltrat inflamator cronic limfomonocitar difuz in cantitate redusa mentionez ca prezint si sangerari episodice la cateva zile spunetimi va rog se mai poate face ceva

Buna seara,

Operatia de corectare a herniei hiatale si a valvei antireflux (gastro-esofagian) reprezinta unica alternativa a tratamentului medicamentos.
Efectul pozitiv al operatiei apare inca din ziua 1 postoperator.
Un procent de sub 10% din cazuri (conform datelor Societatii Americane de Chirurgie Endoscopica - SAGES) nu raspund la acest tratament.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

Stimata doamna Mihaela,

Analizele le- am facut in Romania in cadrul spitalului Medlive Genessys in Arad,un Set complet pentru operatie doar ca programarea pentru operatie a fost cu o luna mai tarziu si a trebuit sa refac analizele de sange si pentru inima , endoscopia nu a trebuit refacuta. Cat despre costul operatiei personal nu am platit nimic , pentru ca am fost asigurata,dar as fi fost pregatita sa platesc oricat ca sa imi inbunatatesc calitatea vietii. Pentru alte informatii va stau la dispozitie la adresa de e- Mail rucola61@yahoo.com

Mult Stimata Doamna , am citit de operatia D-stra 'si a-si dori cateva informatii mai ample in legatura cu operatie.. Daca sunteti draguta sa-mi raspundeti la e-mail as fi tare recunoscator.... De fapt sufar de BRGE si s-ar putea (mai mult ca sigur)sa fie vorba de operatie' nu stiu ce sa fac ;poate am o sansa de reusita in Germania . Nu stiu cum ati procedat, ce-i de facut. sunt complect demoralizat.....Acum scriu de pe o tableta ;dar daca imi srieti pe e-mail : domiracz@yahoo.com.tare v-as multumi. Cu multa stima si respect, Domi.

Dna Ani W.daca nu sunt indiscreta,cit va costat operatia? Analizele lea-ti facut in Romania sau in Germania.Puteti sa-mi dati un nr. de telefon de e dumneavoastra sau un email sa va pot contacta sa vorbim mai detaliat despre aceasta problema,daca nu va deranjez?
Va multumesc anticipat.

Dna Ani W.cum ati ajuns la acel doctor din München?Puteti sa-mi spuneti si mie?Am si eu problema cu refluxul gastroesofagian si ma simt foarte rau
Va multumesc anticipat.

Buna ziua Mihaela ,
Acest medic l- am gasit in Internet in urma multor cautari opereaza numai aceste cazuri si este specializat pe chirurgie viscerala,daca doriti sa luati legatura cu el este de gasit in München 81737 la clinica Starmedklinik adresa este Puzbrunner Str Nr 9 Tel 004989450285285 sau mobil 00491723265032, comunica si in engleza cu pacientii. Va doresc multa sanatate .

Am fost atat de entuziasmata ca am uitat sa precizez ca dignosticul meu initial a fost hernie hiatala cu esofagita de reflux gradul b cu gastrita si sindromul colonului iritabil. Ma simt bine si nu am cuvinte destule sa multumesc acestui Domn doctor Ablassmaier . Insa si pe acest forum am gasit informatii pretioase . Va multumesc!

Buna ziua tuturor ,

Am fost acum trei zile operata de hernie de catre un Doctor specialist in domeniu ,unul dintre cei Mai buni in Europa,lucru confirmat si de alti pacienti aflati in spital in acelasi timp cu mine. Ma simt foarte bine fara sa exagerez si pentru aceasta multumesc domnului Dr Ablassmaier din München Starmedklinik , operatia a avut loc la orele 10 in data de 28 Aprile 2014 iar eu sunt acasa si ma plimb. Va recomand cu incredere acest doctor . Va doresc multa sanatate

Pentru domnul doctor Victor Radu:
Domnule doctor va rog sa-mi spune-ti,ce reusita pe termen lung are interventia laparoscopica pentru Boala de reflux gastroesofagian.?
Sufar si eu de aceasta boala,nu am leziuni pe esofag,dar tratamentul medicamentos nu are efect.Fac tratament de 8 luni si eu tot am acele arsuri de stomac si pina in git si vad acum ca am si probleme respiratorii,pe care inainte nu le aveam,senzatie de sufocare.
Va multumesc.

Buna ziua,

O hernie hiatala de 7 cm este o hernie voluminoasa, care poate da prin compresiunea organelor vecine (inima, plamani) simptomatologie "de imprumut", in special dupa masa:
palpitatii, crize de "lipsa de aer", sughit.

In cazul acesta, tratamentul este exclusive chirurgical.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

Buna ziua, as vrea sa stiu daca la hernie hiatala de 7cm pot aparea si extrasistole,daca a avut cineva aceste simptome?

Buna ziua,

O endoscopie poate evalua corect situatia dvs actuala in ce priveste eficienta tratamentului medicamentos.

Daca esofagita persista, tratamentul corect este cel chirurgical.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

buna ziua,

am o henie hiatla de 4 cm ;
acum 3 ani era de 3 cm;
urmez un tratament cu nexium , dar dupa ce mananc , chiar si puti, incep sa tusesc, sa imi tot vine ca un fel de saliva din stomac , apoi am si nasul infundat de la aceasta ; asta insemana reflux gastro ?
cum pot sa mai amendez simpotomatologia ?

Buna ziua!

Ma bucur pentru rezultatul excelent pe care l-a avut oepratia... Este intr-adevar spectaculos sa constati disparitia cvasi-totala a simptomatologiei inca din prima zi postoperator!

Multa sanatate si Paste fericit!

dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.drvictorradu.ro

Buna seara .am avut hernie hiatala de 7 cm ,cu reflux gastroesofagian ,tip c .am facut tratament 2 luni cu controloc de 40 si gaviscon .dupa tratament s a recomandat tratament chirurgical .nu am stat pe ganduri .ma simt bine ,cum nu stiu de cand nu m am simtit.am inceput serviciul dupa 21 de zile .pot manca aproape de toate ,nu mananc mult si nu consum ce stiu ca irita stomacul.inca ma simt usor balonata ,dar cu timpul ,trece.am fost operata la sfarsitul lunii februarie,laparoscop .recuperarea a fost destul de usoara .sanatate la toata lumea

imi puteti spune si mie ce medic v a operat pentru ca si eu ma gandesc serios sa fac operatia asta caci de 2 ani ma supara brge simt pur si simplu mancare in gat

Buna ziua!Am 25 de ani lucrez in anglia ca taximetrist de 4 ani pe tura de noapte. Am o problema digestiva de ani de zile ! La nastere am luat microbul piocianic, intre timp cu regim si tratament am scapat de el, ca ulterior pe la 14 ani am inceput simptomele precum , balonare, flatulenta , dureri intestinale urmate de diaree apoasa! In ultimi 5 ani mi s-au agravat simptomele , in toti acesti 5 ani am facut multiple investigatii , cum ar fi endoscopie , colonoscopie , analize la sange regulat la fiecare 6 luni , am urmat mai multe tratamente cu OMERAN ,OMEPRAZOL, DEBRITANT, COLON HELP, MOTILIUM , NEXIUM , CONTROLOC SI multe altele care nu mi le mai aduc aminte acuma, bineinteles toate au avut efect cate o luna , dupa care simptomele au revenit .In ultimul an am fost diagnosticat si cu o usuoara hernie hiatala care cred ca s a agravat in ciuda faptului ca am tinut regim constant! Am fost la D-NUL Pitigoi din Bucuresti , mi-a spus ca nu am mai nimic, totul mi se trage de stres si mi-a dat un tratament cu debritant si inca un antibiotic care nu il mai tin minte bineinteles fara mare rezultat, deci sa inteleg ca sunt cel mai stresat om din anglia de ma simt atat de rau zilnic ! Am fost si la iasi la D-NUL Constantinescu , mi a facut investigatii si el , endoscopie , acelasi lucrul , nu mi a gasit decat o usoara hernie hiatala , fiind foarte superficial si D-nul Constantinescu mi a prescris o reteta cu IBUTIN si inca ceva si mi a spus ca pe la 40 de ani cand nu voi mai fi asa stresat voi scapa de simptomele astea! Imi doresc sa ma ajutati si pe mine cu ceva informatii tratamente , si bineinteles sa gasesc pe cineva interesat de cazul meu , pt ca de doctori superficiali si extrem de aroganti m am saturat de ani de zile! Un medic bun ar trebuie sa iti asculte problema si din discutia care o are cu tine sa iti prescrie tratamentul dar in schimb la noi nu e asa , esti tratat ca un milog si trebuie sa pupi picioarele la toti ca sa primessti un tratament superficial la urma , nu mai zic ca la endoscopie am fost programat la 9 si am facut o la 12 pt ca doctorul statea la tigari , dar in fine nu sunt aici sa critic sistemtul medical pt ca oricum este foarte prost , pregatirea cred ca este bunicica fata de medicina din anglia dar serviciile sunt extrem de proaste! Deci va rog ajutati ma cu ceva sfaturi ! VA multumesc!

m-am operat de aprox 2 luni de hernie hiatala si reflux gastro prin tehnica la paroscopic -dupa operatie flatulenta excesiva ,diaree episodica., urmari care nu mi s-au spus ci le-am descoperit personal citind pe forumurile straine.Este normal si daca da cat dureaza aceste efecte postchirurgicale-posibil sindrom dumping? doresc si eu un raspuns sau daca se mai confrunta cineva cu aceste probleme postoperatorii(mentionez ca nu mai am arsuri esofagiene)

Sufar de reflux gastro esofagian de un an,am facut endoscopie la care din cauza refluxului am facut esofagita gr 2(los angeles)altceva nimica.ma chinui de un an vu acest reflux,nimic nu functioneaza,beau de un an omeprazole,motilium,gaviscon,am incercat si cu nexium,am facut si un tratament naturist cu aloe vera si nimic,este cea mai oribila boala ce iti afecteaza viata si sanatatea,miam pierdut orice speranta ca am sa mai scap de ea,ma gandesc tot mai des la operatie si vreau sa o fac dar culmea medicul de fam si medicul specialist mau incurajat ca o sa ma fac bine si ca o sa fiu ca si inainte,nu inteleg de ce tot insista cu chestia ca nimic nu functioneaza si mam saturat de regim si nopti nedormite din cauza ca dorm cu o plapuma sub mine si 3 perne,deja am dureri de coloana plus de asta tot timpul is bolnava,ca imi urca f tare si am facut de cateva ori bronsita,rosu in gat am mai tot timpul,tusesc,saliva multa,gust amar si de sange in gura,mam saturat si nu stiu daca cineva ma poate ajuta vreodata,acuma vreau sa reincerc in alta tara,in franta,sa vad aici ce imi vor face dar am sa insist pe operatie ca am suferit destul,astept mesaje de la pers care au facut o operatie de genul asta,vreau pareri ,daca se simt bine,ca imi este si putin frica,scrietimi pe fraierita@yahoo.com,va multumesc mult

Buna
Acest raspuns este destinat tuturor celor care vor sa faca operatia chirurgicala. M-am documentat temeinic si eu...
-hernia hiatala se poate repara in cadrul operatiei. Nu se mai face doar reparatie de hernie fara operatie, pentru ca studiile au aratat ca simptomele nu dispar.
-operatia inseamna schimbarea intregii arhitecturi a stomacului. Odata facuta, nu se mai poate decat f greu si in situatii f speciale reveni la situatia initiala, adica desfacerea operatiei.
-durata medie de "viata" a operatiei este de app 10 ani. Adica dupa 10 ani majoritatea pacientilor vor trebui sa refaca operatia. Daca prima data o faceti laparoscopic, a doua oara este musai operatie deschisa, cel putin cu tehnologia de astazi
-dupa operatie nu veti mai putea sa vomati daca veti vrea/ veti avea nevoie.
- perioada de convalescenta este de minim 4-6 saptamani, in care va trebui sa mancati mancare pasata, putin si des, etc... De slabit in perioada asta veti slabi o gramada.
-exista riscul sa faceti operatia si simptomele sa nu dispara si veti fi in situatia initiala...

De aceea inainte sa optati pentru operatia chirurgicala ganditi-va bine la toate aspectele, sa nu va treziti dupa aceea ca nu stiati la ce v-ati bagat

Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez . Sufer de sindromul colonului iritabil , gastrita si esofagita de reflux gradul A cu hernie hiatala mica insa desi la sfatul medicului tot urmez tratament cu diferite antiacide gen, nexium, emanera, controloc, losec mups impreuna cu Motilium si cand am dureri insuportabile No- spa dar durerile continua. Ma tot gandesc la operatie dar medicul internist ma descurajeaza. Spune ca nu ma va ajuta pt ca hernia este foarte mica. Va rog sa ma sfatuiti ca sunt in pana de ideii si sunt disperata nu mai suport durerile. Mentionez ca Mama mea a decedat si ultimul ei diagnostic era adenocarcinom gastric. Poate avea vreo legatura ? Eu nu as vrea sa astept pana acolo. Astept raspuns.

buna ziua si eu am probleme am o herbie hiatala mica dar se pare ca este voinica ma doare in piept cand tridic greutati nu mai ppot manca ,am un reflux laringian foarte capos care se duce si in plamni uneori am urmat 3 luni tratament cu nexium si cu motilium dar rezultatele nu prea apar iar regimul alimentar nu prea ma ajuta nici el . meseria mea este de antrenor de fitness si nu prea imi permit sa stau prea mult ma gandesc la operatie dar oarecat timp voi avea probleme dupa deoarece vreau sa ma intorc repede la serviciu .mentionez ca am slabit foarte mult deoarece nu mai pot manca maideloc

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 35

Articole similare

Bebelusii au o capacitate mult mai mica de a lupta impotriva infectiilor / Foto: Photoxpress.com Copiii sunt sensibili la infectii, iar spitalizarea poate fi pentru ei un prilej de a se imbolnavi. Se poate intampla ca, la un moment dat, sa fiti nevoita sa va internati cu copilul in spital daca starea lui de sanatate nu este una buna, iar medicul...
Nicolae Ghinea, cercetator INSERM / Foto: Captura TF1 Un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer a fost recent descoperit de o echipa de cercetatori de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franta. Descoperirea va contribui la o diagnosticare mai rapida a maladiei, dar si la...
Parintii stiu ca bebelusii care plang se calmeaza, de obicei, atunci cand sunt luati in brate si plimbati, dar de ce se intampla acest lucru? Intr-un studiu al cercetatorilor de la RIKEN Brain Science Institute se arata ca bebelusii si puii de soareci se relaxeaza automat atunci cand sunt purtati in brate si aceasta este o componenta...
Mihaela Sahlean / Foto: MedLive.ro Ce se intampla in sufletul unui tata care se trezeste ca viata i-a fost furata? Sebastian, cititor SmartWoman.ro, a fost pus in aceasta situatie. Cand sotia decide sa ceara divortul, iti repeti minut de minut ca EA poate fi inlocuita. Nu simti asta, dar iti repeti. Dar copilul tau?! Pentru tot restul vietii...
Ce culoare au ochii tai?/ Foto: MorgueFile.com Fie ca sunt caprui, gri, albastri, negri, verzi sau o combinatie dintre toate aceste culori, ochii pot spune mult mai multe despre noi. Aici nu este vorba doar de "ochii sunt oglinda sufletului", ci si de riscul aparitiei anumitor afectiuni si chiar de modul in care organismul nostru face fata...