Publicat la: 
31/01/2013

Ediția a 5-a a clasificării americane a tulburărilor psihice (DSM V), ce urmează să apară în mai, a încins deja liniile cu dezbateri aprinse, și nu doar în rândul experților în sănătatea psihică. Un cititor mi-a atras atenția asupra unui articol recent, numit: “Suntem din ce in ce mai nebuni? Biblia psihiatrilor e tot mai groasa, iar stiinta din dosul ei cam subtire”. Tema și conținutul se regăsesc în multe alte texte pline de îngrijorare din ultima vreme, suficient ca să creeze un curent de opinie ce merită și o replică.
Nu e nevoie să mergem mai departe de titlu ca să ne lovim de o veche și mare neînțelegere, ce n-are nimic de-a face cu DSM V. Împărțirea lumii în “nebuni” și “non-nebuni”. Să fim foarte clar înțeleși: nu psihiatria face o asemenea clasificare. Ci tocmai “non-psihiatria”, restul lumii, societatea. Societatea, care mereu a așteptat de la psihiatrie să îi ia pe “nebuni” și să îi pună undeva, deoparte, cât mai departe de ea. Pe scurt psihiatrii sunt așadar un soi de temniceri, și e foarte bine să fie așa atâta timp cât azilul nu riscă să își extindă zidurile până în centrul cetății.

Temerea din titlu se regăsește în ultimul paragraf:

Daca traim, ne miscam, suferim sau suntem fericiti, in felul nostru, nu in cel acreditat de experti. Pentru toate aceste „simptome si dereglari“, cred ca psihiatrii americani vor gasi, candva, o clasificare si o solutie. Speram insa ca solutiile tiparite si acceptate stiintific sa fie doar pentru oamenii cu adevarat bolnavi, iar cei normali si uneori nelinistiti, sa fie lasati in pace.

Confuzie înrudită cu prima: cum că psihiatrii ar norma realitatea, ar legifera comportamentele, s-ar erija în judecători care ar spune cum să ne trăim viețile, iar normalul și patologicul ar fi pe undeva sinonime cu binele și răul etic.

Ori psihiatrii, dragi cititori, nu sunt nimic din cele de mai sus. Nu au nici pretenția de a fi “vindecători ai sufletului”, cum scrie în articol. Ei sunt medici. Medicul se ocupă cu diagnosticul și tratamentul suferinței. Medicul nu are niciodată dreptul să judece. Dacă un psihiatru vă va spune vreodată că sunteți nebun, vă sfătuiesc să alegeți cât mai repede un alt psihiatru. E valabil și pentru alți termeni pe care articolul îi pune între ghilimele, ca și când ar fi termeni ai psihiatriei: “dezaxat” și chiar “bolnav”.

În realitate, când autorul articolului vorbește despre oameni “cu adevărat bolnavi” face el însuși o normare, nu psihiatria. Dacă aș fi Michel Foucault, aș zice că regăsim pretenția societății de a ne ocupa strict de elementele indezirabile pe care societatea însăși ni le trimite.

De ce ar trebui să ne temem de DSM V? Să ne aplecăm asupra câtorva din îngrijorările din articol.

Una dintre ele este creșterea numărului de diagnostice. De exemplu, dacă în edițiile precedente, nu puteai spune despre un om că are depresie dacă tocmai pierduse pe cineva drag, adică dacă era îndoliat. Excepția doliului a fost scoasă din DSM V și acum se poate pune diagnosticul de depresie și într-un asemenea caz. Am putea să ne speriem că psihiatrii atotjudecători au stabilit că nu mai avem voie să ne plângem morții, că vom fi etichetați ca nebuni dacă o facem. Sunt în măsură să vă liniștesc: așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Pe lângă faptul că doliul este un proces normal, dar care nu pare să protejeze împotriva depresiei, un principiu în medicină spune că nu poți trata un om fără să-i pui înainte un diagnostic. Până la DSM V, dacă cineva, copleșit de durere, venea să ceară ajutorul psihiatrului, acesta, teoretic, nu putea să facă nimic, pentru că nu putea pune un diagnostic de depresie. Desigur că, practic, niciun psihiatru nu ar refuza Ceea ce DSM V face este să ofere un cadru organizatoric pentru un ajutor cerut.
Cu alte cuvinte: doliul este o suferință psihică, iar DSM V încearcă să cartografieze suferința psihică. Atât și nimic mai mult, DSM nu vrea să spună ce e normal și ce nu, nu are nicio pretenție că ar explica cauzele suferințelor psihice, și nu se ocupă absolut deloc cu tratamentul lor. Nicăieri în DSM nu scrie că o persoană îndoliată trebuie să ia medicamente sau să fie internată. Eu am pacienți cărora nu le dau niciun tratament medicamentos: asta nu înseamnă că nu sunt alături de ei, atunci când e nevoie de altceva decât susținerea, extrem de prețioasă, a familiei și prietenilor.

Ceea ne aduce la o altă îngrijorare majoră exprimată în articol și foarte răspândită de altfel. Teama de industria farmaceutică. Dacă extindem diagnosticele în zone până acum “virgine”, nu va crește acest lucru vânzările de medicamente? Probabil. Articolul menționează că 70% dintre experții care au elaborat DSM consiliază firmele farmaceutice. Lăsând la o parte că nu văd cum ar fi posibil să nu fie așa, cum ar fi ca industria farmaceutică să dezvolte tratamente fără să ceară sfatul experților, putem deduce de aici că DSM V este o unealtă a Marii Farma de a face mai mulți bani? O conspirație ultracapitalistă?

Desigur, colaborarea dintre Farma și medicină, în toate specialitățile, e grevată de conflicte de interese. De-a lungul timpului, s-au întâmplat și se întâmplă lucruri profund greșite, abuzuri din ambele părți. Psihiatria română e în mod special predispusă la abuzuri, având în vedere cât de scumpe sunt medicamentele și cât de prost sunt plătiți medicii. Sistemul medical românesc e recunoscut internațional pentru corupția din el. Niciodată nu ne putem pierde vigilența în ceea ce privește conflictele de interese.
Experții DSM au făcut publice relațiile lor cu Farma: e normal și obligatoriu. După părerea mea, aceeași transparență ar trebui să existe și la nivelul “atomic” al relației medic-pacient, pentru doar în cadrul ei se naște decizia de a prescrie medicamente. Tot acolo trebuie căutate mai întâi abuzurile, și tot acolo poate începe adevărata schimbare în bine a medicinei. Nu mi s-ar părea deplasat dacă pacientul și-ar întreba medicul despre ce firme farmaceutice îl susțin cu congresele și cărțile, dar ideal ar fi să o facem noi, medicii, de la bun început.

Singura motivație a prescrierii unui medicament ar trebui să fie binele pacientului. Singura motivație de a NU prescrie un medicament ar trebui să fie exact aceeași. Nu teama de o conspirație globală a psihiatriei americane și industriei farmaceutice.

DSM nu este și nu va fi literă de lege, biblie sau etichetare obligatorie, ci doar un instrument util de punere a ideilor în ordine, un limbaj comun. Unul imperfect, ca dovadă revizuirea lui periodică. Merită și trebuie să fim foarte critici cu el, pentru că altfel nu se va putea ameliora. De asta, articolele precum cel citat sunt binevenite, și pentru că sunt ocazii de a fi noi înșine, psihiatrii, mai deschiși opiniei publice. Nu avem însă de ce să ne temem de DSM, nici de scenariul orwellian în care psihiatrii vor eticheta cu “normal” sau “anormal” fiecare aspect al vieții. Psihiatria nu vă va învăța nici cum să fiți fericiți: e o responsabilitate care vă aparține în exclusivitate. Precum și responsabilitatea de a permite și oamenilor “cu adevărat bolnavi” de a-și căuta fericirea în același loc.

Autor: Vlad Stroescu, specialist psihiatru

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Cu respect va intreb, dumneavoastra ati citit ceva din DSM V? Depresia in caz de doliu poate fi diagnosticata doar daca simptomele nu cedeaza dupa doua luni de doliu.

Din pacate eu consider ca pasivitatea sau clementa comoda cu care lumea medicala (din care eu nu fac parte) accepta asemenea documente cu impact major in timp ,genereaza si deviatiile semnificative in ceea ce ar trebui sa fie medicina .
Pe baza unor astfel de documente consumul de Ritalin a crescut cu peste 700% pe coasta vestica a Statelor Unite . Tot pe baza unor astfel de documente lasate si acceptate, singura cultura de tratare a oricarui tip de diabet este insulina pentru care copii sunt deja educati sa si-o administreze singuri, desi o universitate celebra a publicat un articol despre vindecarea diabetului de tip 2 prin simplu regim alimentar.
Si tot un astfel de document a modificat limitele de la care colesterolul este anormal de mare, aducand o avalansa de tratamente si retete prescrise.
Prin urmare cred exista impact, poate nu imediat, la toate aceste studii/lucrari medicale si DA , exista profit si apar piete noi enorme daca ele nu sunt comentate puternic tocmai de cei ce au pregatirea si experienta necesara.

Felicitari pentru articol. E binevenit, cu toate ca, din pacate, cei care se baga in seama citind tratate de psihiatrie si psihologie fara nici o pregatire medicala prealabila, isi dau cu presupusul fara sa inteleaga mare lucru din ele. Exact asa cum o gramada de amatori comenteaza progresele facute de fizica cuantica contemporana, fara sa fi luat macar bacalaureatul "pe bune"...

Ce schimbari va aduce DSM V in ce priveste diagnosticarea autismului?

Mai este destul pana cand psihologia si psihiatria sa poata fii considerate stiinte in adevaratul sens al cuvantului, desi unii cred asta. E bine de avut in minte ca practicile psihologiei nu au fundament stiintific pentru a nu considera psihologi drept un fel de zei. Un eseu pe tema asta aici : http://www.arachnoid.com/psychology/

Stimate coleg,
Bineinteles ca psihiatrul este medic. El, ca medic, diagnosticheaza si trateaza bolile, nu suferinta, Despre suferinta se poate discuta si in afara medicinii. Cum sa fie doliul boala? Ca poate exista si doliu patologic, e o alta problema...

Sint profesor de sport , nu psiholog ! Pentru a înțelege anumite comportamente si a avea cunoștințe generale despre tulburările maniaco-depresive, de personalitate etc as vrea sa citesc DSM 5 ! Deasemenea dacă urmează sa port o discuție pe aceste teme greu de înțeles, am speranța sa ma "calific" cit de cit citind aceasta carte document ! Deci se merita osteneala sau nu ?
PS Cind ai pe cineva drag, bolnav, consider ca e bine sa te informezisi sa intri in tema putin !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Primar
Matei Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Becheanu Liliana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Toamna, desi poate asteptata de unii dintre noi, vine si ea cu provocarile sale pentru starea noastra generala de sanatate. Afectiunile respiratorii trebuie monitorizate pentru a nu se agrava, iar pentru asta trebuie stiute cauzele, dar si semnalele de alarma. Dr. Claudia Valcu, medic specialist pneumologie, a facut o trecere in revista a...
Neuronii oglinda sunt situati in lobii frontali / Foto: TED India 2009 O bucata de carne de circa 3 livre, adica 1,4 kilograme, pe care o poti tine cu usurinta in palma, este capabila sa contemple imensitatea spatiului cosmic, sensul infinitului, sa puna intrebari despre sensul existentei sale sau despre natura divinitatii - creierul - este unul...
Mai multe studii de cercetare efectuate recent au aratat conexiunile care exista intre obiceiurile alimentare si sanatatea mintala. Noile descoperiri au dat nastere unui nou concept numit psihiatrie nutritionala sau alimentara, scrie webmd.com. "In mod normal nu am fost instruiti sa ne interesam de alimetatia pacientilor, insa dieta are un...
O zi plina de energie/ Foto: MorgueFile.com Cofeina si zaharul sunt substantele cel mai des consumate pentru plusul de energie pe care il dau organismului nostru, mai ales in momentele de oboseala. Insa exista alternative mai putin toxice pentru corpul uman, care au acelasi efect. Iata care sunt acestea, conform medicinenet.com. Alimente...
Aerul din cladirile de birouri ne afecteaza sanatatea / Foto:Photoxpress.com Pare greu de crezut ca frumoasele cladiri de sticla in care multi dintre noi lucreaza, supraizolate si supraclimatizate, sunt purtatoare de boli. Inchise ermetic, cladirile de birouri s-au transformat intr-un adevarat ecosistem. Daca pe parcursul zilei de lucru va...