Publicat la: 
12/02/2013

Top 10 cauze de deces 1900 vs. 2010. Care sunt principalele cauze de deces in Romania?Notiunea de boala s-a schimbat de-a lungul timpului. Oamenii au alte boli, medicii detin idei diferite despre aceste boli si bolile au sensuri diferite in societate. Boala este intotdeauna generata, experimentata, definita, precum si ameliorata intr-o lume sociala. Pacientii au nevoie de notiunile de boala care explica suferinta lor, medicii de teorii de etiologie si fiziopatologie, factorii de decizie de intelegerea cauzelor bolii si impactul medicinei, pentru a proiecta sisteme medicale care sa promoveze sanatatea.

In timpul secolului 20, bolile de inima, cancerul si alte afectiuni cronice si-au asumat rolurile dominante, conform unui studiu publicat in The New England Journal of Medicine.

In 1900 cancerul si bolile de inima au reprezentat 18% din totalul deceselor. Astazi, aceasta cifra a crescut la 63%. La nivel global numarul absolut de persoane decedate ca urmare a acestor boli cronice a crescut, de asemenea, de la 201 de persoane din 100.000 in 1900 la aproape 380 la 100.000 de persoane.

Schimbarea conditiilor sociale si de mediu poate creste prevalenta unor afectiuni care erau obscure inainte (infarct miocardic, cancer pulmonar, boala "vacii nebune"). Noile tehnologii terapeutice si de diagnostic pot descoperi boli care anterior erau nerecunoscute (hipertensiune arteriala). Noile criterii de diagnostic pot extinde limitele unei bolii (hipercolesterolemie, depresie). Schimbarea obiceiurilor sociale poate redefini ceea ce este sau nu este o boala (homosexualitate, alcoolism, masturbare). Noi boli pot aparea ca urmare a unui loby al partilor interesate (sindromul oboselii cronice).

Cele mai recente informatii disponibile arata ca bolile sistemului circulator si cancerul au fost, de departe, principalele cauze de deces in Europa, conform datelor Eurostat.

Bolile sistemului circulator

Bolile sistemului circulator le includ pe cele legate de hipertensiunea arteriala, de colesterol, de diabet si de fumat, dar cele mai comune cauze ale deceselor au fost cardiopatiile ischemice si bolile cerebrovasculare. In Romania, in 2010 s-au raportat 548.4 decese la 100.000 de locuitori si 188.8 decese cauzate de boli de inima

Cancerul

Cancerul este o cauza majora de deces in toate statele membre ale UE (la nivelul UE-27, in 2009, s-au inregistrat in medie 169 de decese la 100 000 de locuitori). In Romania s-au raportat 181.4 decese la 100.000 locuitori.

Bolile respiratorii

Bolile respiratorii au reprezentat a treia dintre cauzele cele mai comune de deces in UE (cu o medie de 41,2 decese la 100 000 de locuitori), dupa cancer si bolile circulatorii.

Cauze externe ale deceselor

Aceasta categorie include decesele provocate de automutilarea intentionata (sinucideri) si de accidentele din sectorul transporturilor. Desi sinuciderile nu sunt o cauza majora a deceselor, iar datele referitoare la anumite state membre pot fi afectate de raportari sub cifrele reale, se considera deseori ca trebuie sa se tina cont de acest indicator in cadrul societatii. Decesele cauzate de accidentele din sectorul transporturi au fost 15.1 la 100.000 de locuitori in Romania, in 2010.

Comentarii

1. Uitati-va la mortii din transport (banuiesc ca e vorba de accidente rutiere): Locul I in UE.
2. De remarcat incidenta cancerului uterin : Locul I in UE. Asta ca raspuns la toti imbroboditii ce sfatuiesc femeile sa nu faca vaccinul HPV.
3. Adunati decesele ce au drept cauza bolile de inima si bolile sist. circulator si o sa vedeti ca Romania e iar pe primul loc in UE: mancare proaste, lipsa miscarii, lipsa preocuparilor legate de sanatate si ingrijire deficitara.
Sanatate le toata lumea va urez.
Daniel

Suntem pe primul loc la cancerului uterin din cauza avorturilor. Intre 1994 si 2008 s-au facut peste 4.000.000 avorturi in Ro, cu mult peste celelalte tari in EU. De asemenea suntem pe locul 4 la avorturile facute de femei sub 20 de ani.
Vaccinul HPV a inceput sa fie introdus tarziu, abia incepand cu 2007-2008 si nu poate explica statistica respectiva in felul in care sugerezi tu.
Mai studiaza ...

Esti membru Pro-Vita?

Nu exista legatura cauzala (nu exista studii care sa demonstreze asta) intre avort si cancerul de col uterin sau corp uter.
Mai mult, de la dez-incriminarea avortului nr avorturilor anuale din Romania a scazut continuu. Poate si pt ca a aparut ideea de contraceptie!
Numai inghititi toate cifrele pe nemestecate ca nu-i chiar asa.

Absolut just comentariul de mai sus!

Dupa acest articol, nu mi-e clar daca homosexualitatea si masturbarea sunt boli sau nu :)

In rest, eu vad numai de bine. De la 1100 morti / 100.000 locuitori in 1900 s-a ajuns la 600 morti / 100.000 locuitori. Absolut ca astia 600 tb sa moara de ceva. Cand vom rezolva pb cancerului si a bolilor de inima vor aparea altele care ne vor omori.

Intrebarea este, cat de jos putem cobori cu nr de morti / 100.000 locuitori.

Locurile fruntase ocupate de Romania in EU tin de cultura noastra rasariteana.

Daniel, graficul pe care il citezi nu arata datele din tabelul al doilea. E doar o cercetare pe anumite boli, ca sa se vada incidenta. Plus ca nu este despre Romania, ci despre US. Graficul Vorbeste despre primele 10 cauze din anii 1990, le urmareste sa vada cum au evoluat. Nu am coborat nimic in ceea ce priveste nr. de morti. Sa scazi de la 1100 la 600 e imposibil. Doar daca ne referim la primele 10 cauze este explicabil. Oamenii care au tradus nu au explicat bine.
Salutari

prieteni, in 1900 nici nu se stia ce e ala cancer ma!

sa nu uitam de cea mai mare cauza a mortii: 1 din 3 sarcini sunt "intrerupte' in Europa, adica 33 333 avortati la 100 000 de sarcini

care ar fi explicatia pentru cresterea cancerului de la 64 la 185?

Explicatia pentru cresterea cancerului este ca se dezvolta la o varsta mai inaintata. Inainte mureai de pneumonie si tuberculoza inainte sa poti muri de cancer. Oricum e ceva in neregul ca datele prezentate. Probabil sunt incomplete. Pe langa faptul ca acum mor mai putini oameni ca inainte (deci restul sunt "immortals") ce se intampla cu cei 99400 de persoane care nu sunt cuprinse in grafic? (600/100.000) Mor de moarte naturala?

„moarte naturală” nu există. orice om când moare, moare dintr-un anumit motiv. De ex. dacă omul are 90 de ani și moare, noi spunem „a murit de moarta sa”, dar în realitate a fost un accident vascular sau miocardic. de ex.

Referitor la date, în 1900 la sigur majoritatea celor bolnavi de cancer erau diagnosticați greșit, respectiv mureau de „boli gastrice” când defapt era cancer care se manifesta mai mult în zonele gastr-intestinale. de ex.

scaderea mortalitatii din cauza pneumoniei sau tuberculozei. in 1900 nu prea apucai sa faci cancer, mureai de la o infectie dentara.

Greu de chicit. Normal ca oamenii mureau de tuberculoza, infectii, pneumonii si razboaie pana sa faca cancer.

ar putea fi schimbari in calitatea aerului, a apei, a hranei, toate ca rezultate alte industrializarii si productiei in masa . . .

"Schimbarea obiceiurilor sociale poate redefini ceea ce este sau nu este o boala (homosexualitate, alcoolism, masturbare)." << "schimbarea obiceiurilor sociale" de parca acum 100 de ani nu exista homosexuali, alcoolici si masturbare. Inteleg ca autorul nu a avut intentii rele dar exprimarea lasa de dorit.

N-ai inteles. Existau si erau considerate boli. Azi nu mai apar la "boli" nu pentru ca nu mai exista, ci pentru ca nu mai sunt considerate boli, ca urmare a presiunii societatii. Iata o cale de reducere a bolilor :) Daca sunt destui oameni care se simt jigniti ca sunt considerati bolnavi si fac lobby destul de puternic - "dispare" boala! Din nomenclator doar. Cine stie ce surprize ne mai asteapta in viitor...

In principal e faptul ca acum traim aproape de doua ori mai mult .Secundar ar fi tendinta de inghesuiala in orase poluate (dar ar trebui sa vad o statistica a cancerelor pe mediu urban/ rural , s-ar putea sa ma insel iar detectia mai rapida de la oras sa contrabalanseze mediul ceva mai curat de la sat )

Vrei sa spui "de doua ori mai MULTI".

Foarte mult a scazut mortalitatea infantila, se murea foarte mult la nastere si sub varsta 5 ani.

mor de curiozitate sa alfu ce parere au cercetatorii britanici si daca curiozitatea e o boala.

Articole similare

In general cand vorbim de combinatiile ideale de alimente primele la care ne gandim sunt friptura cu cartofi, sunca cu oua, laptele cu prajituri. Cu toate acestea, exista alte combinatii de alimente extrem de benefice pentru sanatate. "Atunci cand vine vorba de absorbtia nutrientilor, asocierea anumitor alimente poate transforma o masa sanatoasa...
Ce tratamente estetice sunt cele mai populare in perioada vacantelor? Care sunt cele mai eficiente? Se pot face tratamente de remodelare corporala vara? Cu cat timp inainte de expunerea la soare se pot face tratamentele pentru a evita riscurile? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie si medicina estetica in cadrul clinicii DermaLife...
Catalina Dumitrescu, psihoterapeut, psiholog clinician / Foto: HotNews.ro "Sotul meu are o gramada de ticuri nervoase: isi drege tot timpul vocea. Isi misca foarte des mana din umar (de mai multe ori pe ora). Daca atinge un obiect, trebuie sa il atinga de mai multe ori. Face tot timpul ordine si aranjeaza totul dupa linii drepte. Nu vrea sa...
Politia paraguayaina distruge o plantatie de cannabis / Foto: Reuters La inceputul secolului XX, piata drogurilor din SUA era in cea mai mare parte nereglementata. Medicamentele, care adesea contineau derivate de heroina sau cocaina, puteau fi achizitionate fara reteta si fara a exista o preocupare pentru informarea cetatenilor cu privire la...
Ochiul poate fi inselat cand conduci pe timp de noapte sau cand joci tenis la apusul soarelui. Vederea nu este la fel de buna ca pe timpul zilei si detectarea un biciclist pe drum sau a unei mingi de tenis poate fi dificila. O noua cercetare dezvaluie procesul chimic cheie care corecteaza eventualele erori de vedere in conditii de lumina scazuta...