Publicat la: 
3/04/2013

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului informatii ca fiind adevarate, dar la o cautare amanuntita se pot gasi alte studii care le infirma.

Maki Inoue-Choi, Sarah Oppeneer si Kim Robien de la Universitatea din Minnesota fac apel la cercetatori si la sursele mass-media sa ia în considerare valabilitatea studiilor multiple, înainte sa presupuna ca informatiile prezentate sunt factuale, in articolul "Reality Check: There is No Such Thing as a Miracle Food", publicat in Nutrition and Cancer: An International Journal

"Specialistii in nutritie si epidemiologii ar trebui sa fie constienti de mesajele de sanatate publica care sunt luate din studiile lor individuale si prezentate mai departe publicului si nu ar trebui sa apeleze la senzationalism in constatari sau sa contribuie la o frenezie mass-media doar datorita unui singur studiu," cred autorii.

Autorii mentioneaza doua studii separate, care sustin un risc scazut de cancer ovarian datorita flavonoidelor din ceapa rosie si omega-3 din biban de mare. Ambele studii au fost prezentate ca fiind adevarate la un spectacol popular de televiziune. Autorii afirma ca, daca cineva ar fi cautat si cercetat mai departe, ar fi gasit alte 3 studii care pot sa infirme constatarile raportate ca fiind adevarate de primele 2.

"Publicul are nevoie de mai multe informatii despre efectul dietei in ansamblu asupra riscului de cancer, precum si despre importanta atingerii si mentinerii unei greutati corporale ideale, activitatii fizice regulate si evitarea unui stil de viata sedentar," adauga autorii.

Specialitate: 
Comentarii

Daca vorbim de fructe turcesti, pline de pesticide, atunci mergem cu logica mai departe si spunem ca si cianura te scapa de cancer.

da, te scapa de tot, si de viata....

alimentele tratate cu tot felul de chimicale din ziua de azi mai degraba te imbolnavesc de cancer

praf in ochii lumii!

pentru ca industria de medicamente sa vanda cat mai multe citostatice, e normal sa se spuna ca produsele naturale nu sunt eficiente. Cum s-ar putea patenta varza rosie, telina sau ceaiul de napraznic. Dar un citostatic care e pe piata de 50 de ani, doar schimband numele cu unul mai atractiv se va vinde mult mai bine daca concluziile din studiile despre produsele naturale sunt negative.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Lector...
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca acupresura amelioreaza simptomele pe termen lung ale cancerului de san. Supravietuitorii au raportat imbunatatiri privind depresia, durerile si anxietatea, potrivit eurekalert.org. Se pare ca acupresura ar putea fi o solutie ieftina, realizabila la domiciliu, pentru a diminua efectele...
Desi medicii recomanda exercitiile fizice zilnice pentru o viata sanatoasa, alergatul pe distante prea mari sau pentru prea mult timp ar putea avea efecte negative asupra organismului.  Cercetatorii spun ca joggingul incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul cardiovascular, creste speranta de viata si previne unele tipuri...
Expunerea la soare are beneficiile sale estetice, insa riscurile lipsei de protectie sunt nenumarate. Este extrem de important sa stim ce crema de protectie solara trebuie sa folosim, cum trebuie sa procedeze persoanele care au un numar mare de alunite si care sunt semnalele la care trebuie sa fim atenti? "Persoanele care au peste 50 de alunite...
Unii oameni ezita sa bea un pahar sau doua de apa in timpul meselor din cauza credintei ca acest lucru poate dilua acizii gastrici din stomac si perturba procesul de digestie. Desigur, este posibil sa bei mai multa apa decat este necesar, dar nu exista nici un risc asociat cu apa bauta in timpul meselor. Beneficii Principala preocupare este ca...
Cum arata pestele proaspat?/ Foto: MedLive Desi este o sursa demna de pretuit pentru acizii grasi omega 3, vitamina D, seleniu, pentru proteine si pentru grasimile saturate putine pe care le contine, pestele poate fi adesea contaminat sau stricat. Iata cateva recomandari despre caracteristicile fiecaruia si despre cum il cumparam....