Publicat la: 
3/04/2013

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului informatii ca fiind adevarate, dar la o cautare amanuntita se pot gasi alte studii care le infirma.

Maki Inoue-Choi, Sarah Oppeneer si Kim Robien de la Universitatea din Minnesota fac apel la cercetatori si la sursele mass-media sa ia în considerare valabilitatea studiilor multiple, înainte sa presupuna ca informatiile prezentate sunt factuale, in articolul "Reality Check: There is No Such Thing as a Miracle Food", publicat in Nutrition and Cancer: An International Journal

"Specialistii in nutritie si epidemiologii ar trebui sa fie constienti de mesajele de sanatate publica care sunt luate din studiile lor individuale si prezentate mai departe publicului si nu ar trebui sa apeleze la senzationalism in constatari sau sa contribuie la o frenezie mass-media doar datorita unui singur studiu," cred autorii.

Autorii mentioneaza doua studii separate, care sustin un risc scazut de cancer ovarian datorita flavonoidelor din ceapa rosie si omega-3 din biban de mare. Ambele studii au fost prezentate ca fiind adevarate la un spectacol popular de televiziune. Autorii afirma ca, daca cineva ar fi cautat si cercetat mai departe, ar fi gasit alte 3 studii care pot sa infirme constatarile raportate ca fiind adevarate de primele 2.

"Publicul are nevoie de mai multe informatii despre efectul dietei in ansamblu asupra riscului de cancer, precum si despre importanta atingerii si mentinerii unei greutati corporale ideale, activitatii fizice regulate si evitarea unui stil de viata sedentar," adauga autorii.

Specialitate: 
Comentarii

Daca vorbim de fructe turcesti, pline de pesticide, atunci mergem cu logica mai departe si spunem ca si cianura te scapa de cancer.

da, te scapa de tot, si de viata....

alimentele tratate cu tot felul de chimicale din ziua de azi mai degraba te imbolnavesc de cancer

praf in ochii lumii!

pentru ca industria de medicamente sa vanda cat mai multe citostatice, e normal sa se spuna ca produsele naturale nu sunt eficiente. Cum s-ar putea patenta varza rosie, telina sau ceaiul de napraznic. Dar un citostatic care e pe piata de 50 de ani, doar schimband numele cu unul mai atractiv se va vinde mult mai bine daca concluziile din studiile despre produsele naturale sunt negative.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Somnul indelungat reprezinta cheia procesului de invatare si a celui de memorare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie si de cei de la Universitatea Bochum din Germania, scrie Mediafax. Testele realizate pe un grup de 216 bebelusi in varsta de pana la 12 luni au aratat ca acestia erau...
Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului...
O greseala simpatica pe care o fac copiii mici este ca acestia cred ca se pot ascunde prin acoperirea sau inchiderea ochilor. Mai mult, ei cred ca sunt invizibili pentru cei care ii cauta. De unde vine aceasta eroare? O echipa de cercetare condusa de James Russell de la Universitatea din Cambridge a folosit un proces de eliminare pentru a afla...
Nefericirea din relatia de cuplu poate sa duca nu doar la un divort neplacut, ci si sa genereze o serie de boli cardiace, afirma oamenii de stiinta americani, scrie Mediafax. Studiul a descoperit faptul ca persoanele care au trait multe decenii intr-o stare conflictuala cu partenerii lor de viata sunt mult mai predispuse sa se imbolnaveasca...
Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat cel functional. Mărimea unui...