Publicat la: 
3/04/2013

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului informatii ca fiind adevarate, dar la o cautare amanuntita se pot gasi alte studii care le infirma.

Maki Inoue-Choi, Sarah Oppeneer si Kim Robien de la Universitatea din Minnesota fac apel la cercetatori si la sursele mass-media sa ia în considerare valabilitatea studiilor multiple, înainte sa presupuna ca informatiile prezentate sunt factuale, in articolul "Reality Check: There is No Such Thing as a Miracle Food", publicat in Nutrition and Cancer: An International Journal

"Specialistii in nutritie si epidemiologii ar trebui sa fie constienti de mesajele de sanatate publica care sunt luate din studiile lor individuale si prezentate mai departe publicului si nu ar trebui sa apeleze la senzationalism in constatari sau sa contribuie la o frenezie mass-media doar datorita unui singur studiu," cred autorii.

Autorii mentioneaza doua studii separate, care sustin un risc scazut de cancer ovarian datorita flavonoidelor din ceapa rosie si omega-3 din biban de mare. Ambele studii au fost prezentate ca fiind adevarate la un spectacol popular de televiziune. Autorii afirma ca, daca cineva ar fi cautat si cercetat mai departe, ar fi gasit alte 3 studii care pot sa infirme constatarile raportate ca fiind adevarate de primele 2.

"Publicul are nevoie de mai multe informatii despre efectul dietei in ansamblu asupra riscului de cancer, precum si despre importanta atingerii si mentinerii unei greutati corporale ideale, activitatii fizice regulate si evitarea unui stil de viata sedentar," adauga autorii.

Specialitate: 
Comentarii

Daca vorbim de fructe turcesti, pline de pesticide, atunci mergem cu logica mai departe si spunem ca si cianura te scapa de cancer.

da, te scapa de tot, si de viata....

alimentele tratate cu tot felul de chimicale din ziua de azi mai degraba te imbolnavesc de cancer

praf in ochii lumii!

pentru ca industria de medicamente sa vanda cat mai multe citostatice, e normal sa se spuna ca produsele naturale nu sunt eficiente. Cum s-ar putea patenta varza rosie, telina sau ceaiul de napraznic. Dar un citostatic care e pe piata de 50 de ani, doar schimband numele cu unul mai atractiv se va vinde mult mai bine daca concluziile din studiile despre produsele naturale sunt negative.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...

Articole similare

Daca ai probleme cu inima te duci la cardiolog, daca te supara oasele la reumatolog, probleme cu vederea? Bineinteles oftalmologie, dar semnificatia endocrinologiei ramane pentru multi, chiar in ziua de azi, o enigma. Aceasta cu toate ca endocrinologia romaneasca se poate lauda cu primul tratat de endocrinologie din lume (scris in 1909 de...
Branza este genul de aliment pe care il putem manca dimineata, la pranz si seara. Pentru ca aceasta merge si la sandvisul de dimineata si la bruschetele de pranz, dar si pe pastele de seara, este important sa stim daca este benefica pentru sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui sa mancam branza sau ar...
Micul dejun/ Foto: MorgueFile.com Una dintre cele mai bune modalitati de a va schimba stilul de viata si de a pierde kilogramele in plus este monitorizarea micului dejun. Numeroase studii au aratat ca micul dejun ajuta la functionarea normala a metabolismului. Care sunt cele 3 reguli pe care ar trebui sa le urmati in fiecare dimineata pentru a...
Insuficienta cardiaca isi poate pune serios amprenta asupra vietii de zi cu zi a pacientului. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa ii cunoastem cauzele si sa o tratam din timp. Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a explicat care sunt simptomele insuficientei cardiace, cum este pus diagnosticul, care sunt optiunile de...
Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...