Publicat la: 
15/04/2013

Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau "colesterol rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.
"Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate", a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau - inclusiv briose si vafe - care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

  • cele mai multe cereale integrale,
  • varza,
  • sfecla,
  • morcovi,
  • varza de Bruxelles,
  • napi,
  • conopida,
  • mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

  • tarate de ovaz,
  • fulgi de ovaz,
  • fasole,
  • mazare,
  • tarate de orez,
  • orz,
  • citrice,
  • capsuni,
  • mere (pulpa).

Specialitate: 
Comentarii

Un articol f. concis.
Lucruri in general cunoscute de multi dar foarte necesare sa fie aplicate de cat mai multa lume.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Medicii cunosc de mult timp efectele benefice ale aspirinei, care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Specialistii sunt insa reticenti sa recomande folosirea pe scara larga a aspirinei in scopuri de preventie din cauza efectelor sale adverse, precum riscul de hemoragie interna. "Indrumarile...
Atunci cand femeile nasc dupa 30 sau 40 de ani, acest lucru nu este neaparat rezultatul alegerii unui anumit stil de viata  - intarzierea maternitatii din motive de cariera sau din dorinta de a "avea totul". Nici nu ar trebui acuzate de egoism sau de asumarea de riscuri excesive de sanatate. Acestea sunt cateva dintre rezultatele psihologului...
Problema circumciziei a ramas destul de controversata in zilele noastre. Exista motive bine-cunoscute de natura religioasa, sociala si medicala pentru a recomanda circumcizia, cu toate acestea, lumea medicala a adoptat un punct de vedere impartial, nu exista o recomandare medicala absoluta, dar nici renuntarea la practica circumciziei....
Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate fi suficienta pentru vindecare. In ceea ce priveste alunitele periculoase, pacientii sunt in general mai ingrijorati de cele proeminente, nestiind ca,...
Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...