Publicat la: 
15/04/2013

Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau "colesterol rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.
"Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate", a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau - inclusiv briose si vafe - care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

  • cele mai multe cereale integrale,
  • varza,
  • sfecla,
  • morcovi,
  • varza de Bruxelles,
  • napi,
  • conopida,
  • mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

  • tarate de ovaz,
  • fulgi de ovaz,
  • fasole,
  • mazare,
  • tarate de orez,
  • orz,
  • citrice,
  • capsuni,
  • mere (pulpa).

Specialitate: 
Comentarii

Un articol f. concis.
Lucruri in general cunoscute de multi dar foarte necesare sa fie aplicate de cat mai multa lume.

Articole similare

Ce tipuri de migrene exista si care sunt principalele cauze si simptome? Cand este cazul sa tratam migrenele si ce solutii avem? Dr. Oana Neagu, medic primar neurologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Oana Neagu este medic primar neurolog in cadrul Hyperclinicilor MedLife Berceni, MedLife Titan si MedLife Unirii. Intra pe pagina online...
Persoanele care s-au concentrat exclusiv pe consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi au pierdut in greutate la fel de mult ca persoanele care au urmat o dieta mai complicata, potrivit unui studiu desfasurat pe durata unui an, relateaza Reuters, potrivit Mediafax. Un regim alimentar permisiv, cum ar fi concentrarea pe cresterea aportului de...
Seminarul Salvati Copiii / Foto: Arhiva organizatiei La nivelul anului 2007, se estima ca 880.709 copii din Romania intruneau criteriile de diagnostic pentru o problema de sanatate mintala, dintre care 572.461 cu tulburari de anxietate, 220.177 cu ADHD, 154.124 cu depresie, 88.070 cu tulburare de conduita, 44.035 cu schizofrenie si tulburari...
Sedentarismul a devenit o mare problema. In ultimii ani, majoritatea studiilor au aratat beneficiile activitatii fizice constante si a unui stil de viata sanatos. Dar, cat efort este suficient si cand stim ca am depasit limita? Cand face activitatea fizica mai mult rau decat bine? Intr-un raport publicat in Journal of the American College of...
Dr. Marius Uscatu / Foto: MedLive.ro Aveti bataturi la nivelul ante-piciorului care va dor atunci cand mergeti mai mult? Distanta pe care reuseati sa o parcurgeti in mers s-a limitat progresiv? Mersul vi se pare mai dureros atunci cand sunteti desculti? Problemele cauzate de bataturile plantare nu trebuie sa va lase indiferenti si nici sa va...