Publicat la: 
17/07/2013

Care este rolul genelor in aparitia obezitatii

Cercetatorii au gasit o potentiala explicatie genetica referitoare la tendinta unor oameni de a manca foarte mult si care au un risc mai mare de a deveni obezi. Persoanele care au in codul genetic doua copii ale unei forme variabile a genei "FTO" sunt mai predispuse sa aiba un sentiment de foame imediat dupa ce au mancat, deoarece poarta un numar mai mare de hormoni care induc aceasta stare, conform unei echipe internationale de oameni de stiinta.

Scanarile creierului au relevat ca dublarea genei FTO schimba modalitatea in care creierul reactioneaza la mancare si grelina. Oamenii care au gena dublata au aratat raspunsuri neuronale diferite in regiunea creierului care reglementeaza apetitul si centrul de "placere", care in mod normal raspunde la alcool si la consumul de droguri.

Aproximativ unul din sase oameni poarta doua copii ale genei FTO. Acesti oameni au cu 70% mai multe sanse sa devina obezi decat cei care transporta alte variante ale genei FTO, potrivit studiului publicat in Journal of Clinical Investigation.

"Stiam de ceva timp ca variatiile din genele FTO sunt legate de obezitate, dar pana acum nu stiam de ce[...] Acest studiu arata ca indivizii care au doua copii ale acestei variante FTO sunt programati biologic sa manance mai mult", a spus autorul studiului, Dr. Rachel Batterham. Responsabila pentru existenta acestei gene duble in cazul multor oameni poate fi evolutia.

"De cand oamenii exista, alimentele au fost limitate. Aceasta varianta genetica s-a dovedit a fi un avantaj de supravietuire", a adaugat Batterham.

Cercetatorii au analizat un grup de 20 de barbati-10 care prezentau varianta dubla si 10 care nu o aveau- pentru a le evalua foamea inainte si dupa o masa. Au fost luate probe de sange pentru a testa nivelul de grelina, un hormon secretat de stomac, care stimuleaza apetitul.

Nivelul grelinei creste, in mod normal, inainte de o masa si scade dupa ce am terminat de mancat, dar cercetatorii au descoperit, in cazul barbatilor cu gena dubla, ca acestia aveau un nivel foarte ridicat al grelinei chiar si dupa masa.

In pasul urmator, echipa de cercetatori a folosit un RMN pentru a observa raspunsurile creierului la imagini cu mancare, folosind un grup de 24 de barbati.

Scanarile RMN-ului au aratat o activitate cerebrala alterata la barbatii care prezentau gena dubla, atat in hipotalamusul care controleaza apetitul, cat si in zona "de recompensa" a creierului, care reactioneaza la alcool si la droguri recreationale. Activitatea alterata a venit ca un raspuns la imaginile cu mancare si la nivelul grelinei din sange.

Studiul ofera o contributie importanta la intelegerea procesului mecanic pe baza caruia genele FTO afecteaza foamea si obezitatea, a explicat Emmanuel Pothos, profesor asociat.

Cu toate acestea, el a remarcat faptul ca gena FTO nu explica in totalitate epidemia de obezitate.

"Cu siguranta exista si alti factori importanti de care nu am aflat inca[...] Gena FTO are un rol important, dar nu este singurul factor", a adaugat Pothos.

Sursa: WebMd

Specialitate: 
Comentarii

si acei hormoni suplimentari de unde au aparut ? din mancarea bio americaneasca, of course ... normal ca vorbim de gene mutante in SUA, ca ei sunt la a doua-treia generatie de fast-food ;)

Fastfood-ul a facut multe victime. Nu stiu daca a creat exact aceste anomalii genetice (desi, cine stie ce defecte de copiere a ADN-ului poate produce si in plus are cu siguranta grave consecinte epigenetice...) dar cu siguranta le-a exploatat eficient pe cele existente.

Dar crezi ca micul, sunca si slanina sunt mult mai bune? Eventual urmate de o beutura..

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Inchiderea ochilor in timpul incercarilor de amintire a unui eveniment creste sansele de acuratete a memoriei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Surrey, transmite BBC. Cercetatorii au testat abilitatea oamenilor de a-si aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive si spera ca astfel de studii sa ajute...
Faptul ca alegem sa mancam ceva delicios, dar nesanatos, nu dezvaluie neaparat un defect de caracter. Capacitatea de a exercita auto-control este legata de neurobiologia noastra, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience  (http://www.jneurosci.org/content/38/25/5799) in iunie 2018. Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de...
Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com Consumul excesiv de alimente bogate in calorii, preparate specifice restaurantelor fast-food poate provoca o dependenta asemanatoare cu cea provocata de cocaina sau nicotina. Descoperirile facute intr-un experiment, realizat pe soareci de laborator de cercetatorii de la Scripps Research...
Lipsa activitatii fizice, mai periculoasa decat obezitatea/ Foto: MorgueFile.com O plimbare de 20 de minute pe zi ar putea fi suficienta pentru reducerea riscului de deces timpuriu cu 30%, potrivit unui nou raport publicat saptamana aceasta. Intr-un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au descoperit ca...
Cantatul cu vocea sau la un instrument ii poate ajuta pe copiii defavorizati sa-si imbunatateasca abilitatile de citire, sustin cercetatorii americani, preluati de BBC. Studiul, prezentat la o intrunire a American Psychological Association, a fost condus de Nina Kraus de la Universitatea Northwestern si a implicat sute de copii care invatau...