Publicat la: 
15/08/2013

Cum ar trebui sa depasim frica de doctor

Multi pacienti sunt dornici sa gaseasca o multitudine de informatii de pe Internet, dar cand vine vorba de a afla daca prezinta riscuri sa dezvolte anumite boli, majoritatea ar prefera sa nu stie. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea bolilor, unul din trei pacienti infectati cu HIV nu se testeaza la timp pentru a putea beneficia de tratamentele existente.

Cercetatorii de la Departamentul de Psihologie din cadrul Universitatii din Florida au incercat sa gaseasca metode pentru a ajuta persoanele care fug de analize, fenomen pe care psihologii il numesc "evitarea informarii cu privire la sanatate".

Timp de 20 de ani, cercetatorii au remarcat ca in ciuda faptului ca detectarea precoce a oricarei boli prelungeste viata, multi oameni sunt reticenti in ceea ce priveste testarile medicale.

Atunci cand expertii le cer oamenilor sa explice de ce au refuzat sa isi faca analizele necesare, acestia au mentionat, de foarte multe ori, costul, ignorarea simptomelor si aspectul invaziv al procedurilor. Dar una dintre cele mai comune bariere ramane frica.

"Pentru pacient, testele sunt invazive si consumatoare de timp, cu posibila mai mic derecompensamai mare de a unei vesti proaste", a spus dr. Anthony L.Back, medic oncolog la Universitatea din Washington.

Psihologii de la Universitatea din Florida au efectuat o serie de experimente intreband "Cum putem determina oamenii sa isi puna deoparte emotiile si teama referitoare la vestile proaste despre sanatatea lor?"

In cel mai recent studiu, publicat in Psychological Science, au incercat o abordare numita contemplare, o tehnica psihologica menita sa ii determina pe subiecti sa isi identifice remuscarile si sa se gandeasca la acestea. Psihologii care studiaza procesul de luare a deciziilor folosesc termeni precum "rapid", "lent", "fierbinte", "rece" pentru a distinge momentele rationale, analitice, de cele conduse de emotii. Nu este necesar ca un proces sa fie mult mai eficient decat altul. Instinctele pot duce, de multe ori, la rezultate bune.

In ceea ce priveste deciziile referitoare la sanatate, pacientii actioneaza pe baza emotiilor si incearca sa se protejeze pe termen scurt, ignorand repercursiunile pe termen lung- impulsul "fierbinte" si "rapid".

Intr-un experiment, cercetatorii au intrebat 130 de pacienti daca vor sa afle ce risc de a dezvolta boli cardiovasculare au. Prima jumatate dintre acestia a fost pusa sa noteze trei motive pentru care ar dori sa afle rezultatele si trei pentru care nu ar fi interesati de acestea, ca apoi sa le noteze in functie de importanta. Cealalta parte a grupului a fost rugata sa puna pe o lista toate lucrurile pe care le stiu despre bolile cardiovasculare.

Dintre persoanele care si-au examinat motivele, doar 28% nu au dorit sa afle ce risc de a dezvolta boli cardiovasculare au. In celalalt grup, 55% nu au vrut sa afle aceasta informatie.

Multe boli grave pot fi gestionate sau evitate daca sunt detectate la timp. Experimentele au aratat ca persoanele care s-au oprit si au contemplat temerile au putut sa inlature frica si sa realizeze ca informatiile despre sanatate nu trebuie sa fie intotdeauna infricosatoare.

Sursa: The New York Times

Specialitate: 
Comentarii

Recent, datorită unor excese sportive pe caniculă, am suferit o cădere de electroliți. Simptomul principal a fost pierderea vigorii fizice.
Am chemat Salvarea telefonând la 112 și am fost internat (deși am menționat că nu mă simt suficient de rău pentru a fi internat) la Secția Urgențe a Spitalului Universitar. Am acceptat, considerând că o perfuzie cu glucoză și electroliți este binevenită.
După internare, am rugat (fumător fiind) ca în perfuzie să se adauge și un calmant, pentru a depăși mai ușor sevrajul nicotinic. Evident, m-am oferit să plătesc calmantul. Nu s-a rezolvat...
În zonele unde perfuziile erau fixate cu leucoplast, am simțit o senzație de arsură. Personalul spitalului mi-a comunicat că adezivul folosit de către firma Romplast este alergenic, și au fost înregistrate numeroase cazuri de reacții alergice (deși pe ambalaj este menționat ”Produs non-alergenic”); am rugat să se schimbe marca de bandă adezivă, oferindu-mă să achit contravaloarea unui alt tip de bandă. Nu s-a rezolvat...
După efectuarea analizelor am fost diagnosticat cu cădere de electroliți (previzibil), în special de sodiu. Căderile de sodiu fiind rare la cineva care nu utilizează laxative, am rugat să fiu condus la laboratorul unde au fost efectuate analizele. Aici, am fost întâmpinat de o tânără deosebit de amabilă - mi-a oferit imediat o cafea și o țigară - care mi-a declarat că acesta a fost rezultatul analizei. Biochimist experimentat, am rugat să mi se comunice metoda de determinare. Era vorba despre un flamfotometru învechit; discutând mai departe i-am spus tinerei (nomine odiosa) că procedeul flamfotometric este învechit, că trebuie efectuate probe triple, și că - după externare - îi voi face cadou o carte de biochimie medicală (în limba engleză) ceea ce am și făcut.
Cam atât...
Drept care, nu pot decât să mulțumesc întregului sistem medical din România, și în special Dlui ministru, ec. Nicolăescu, și să mărturisesc o groază personală față de tratamentele primite în această țară!

Frica de doctor trebuie intretinuta prin orice mijloace- nu combatuta!- astfel ca sa nu ajungi niciodata la el pentru ca ori te jupoaie de bani ori e total incompetent. Ca sa nu mai vorbim de spitalele ingrozitoare ce colcaie de virusi de care n-a auzit inca nici OMS. Am zis!

In Romania majoritatea doctorilor sunt precum un afacerist care vede in fiecare "pacient" o suma: asta mi-ar da 500, asta 900, de la asta daca scot 100 e bine, etc. Valoarea vietii fiecarui om e calculata in functie de venitul pe care poate sa il aduca doctorului; totul e un business in care clientul cu capital putin este tratat in 2 minute si cu economie maxima de cuvinte (acelea fiind niste reprosuri care nu il ajuta ci il fac sa se simta prost ca sa nu ii mai manance altadata din timp / sau pur si simplu, "ce te doare?" reteta si pa). Atunci cand ai grija de tine, cum mai poti sa te dai fara frica pe mana unui astfel de individ?
Atata saracie si mizerie morala ca la categoria aceasta profesionala, singura care se complace intr-un sistem bazat pe spaga, nu mai exista in tara asta. E posibil sa ai incredere in astfel de oameni?

Toate argumentele expuse aici sunt valide intr-o tara "normala", unde prezumabil, grija fata de sanatatea cetateanului este o prioritate. In Romania vedem zilnic cum juramantul lui Hipocrate nu face 2 parale in ochii multor asa-zisi medici. Cum analizele ies perfecte pe hartie dar pacientul este in stadiul final al bolii. Cum pacienti aflati in stare grava sunt plimbati intre spitale pana-si dau duhul.
Mama mea a patit un caz de prescriptie din partea unui "doctor" de familie a unor antidepresive care s-au dovedit fte nocive.
As zice ca in Romania, a nu te duce la doctor este o solutie pt SUPRAVIETUIRE.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Psihoterapeut
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog

Articole similare

Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate fi suficienta pentru vindecare. In ceea ce priveste alunitele periculoase, pacientii sunt in general mai ingrijorati de cele proeminente, nestiind ca,...
Varsta nu diminueaza dorinta sexuala / Foto: PhotoXpress Pentru ca sexualitatea este de obicei un subiect tabu, s-a discutat destul de putin despre schimbarile care intervin in viata sexuala odata cu trecerea timpului. Vestea buna este ca placerea si interesul pentru sex nu se diminueaza cu varsta. Majoritatea oamenilor se bucura de viata...
Greata severa din timpul sarcinii poate fi fatala si cu toate acestea se stie foarte putin despre aceasta afectiune. "Nu cu multi ani in urma oamenii credeau ca o cauza ar putea fi faptul ca subconstientul femeii respinge copilul sau tatal copilului", explica dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica. Aproape toate femeile au...
Femeile adorm mai greu si simt mai pregnant somnolenta. Ele au un risc crescut de insomnie si petrec mai mult timp in somn adanc, comparativ cu barbatii. Dar, explicatiile referitoare la diferentele dintre sexe in ceea ce priveste somnul- si cum afecteaza aceste diferente un posibil tratament- au ramas cu mult in urma, potrivit unui nou raport al...
Litiaza veziculara ("pietre la fiere") / Foto: YouTube Simptomatologia pancreatitei de cauza biliara este caracterizata de dureri abdominale intense, greata, varsaturi, uneori febra si icter. Cand sucul pancreatic se acumuleaza cu presiune in sistemul canalicular intrapancreatic, se produce o autodigestie a pancreasului, proces ce determina...