Publicat la: 
15/01/2014

VIDEO INTERVIU Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicala: Acupunctura nu trebuie privita ca un panaceu sau ca fiind o metoda terapeutica izolata

Acupunctura se bazeaza pe restabilirea unui echilibru in organism, astfel ca nu exista o categorie anume de patologii in care acupunctura sa nu poata veni de adjuvant, alaturi insa de tratamentele alopate, a explicat Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicala, intr-un interviu video. Vezi in material raspunsurile medicului la intrebarile cititorilor si urmareste interviul.

Dr. Nadina Liculescu este medic primar recuperare medicala cu competente in acupunctura in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife, care a inaugurat recent un serviciu de acupunctura pentru pacienti.

Fragmente din interviu:

 • In ceea ce priveste patologia pe care o poate aborda, nu exista o categorie anume sau o sfera in care acupunctura sa nu poata veni ca adjuvant alaturi de tratamentele alopate.
 • Acupunctura se bazeaza pe restabilirea unui echilibru in organism, un echilibru energetic, un echilibru subtil.
 • De aceea scepticii s-ar putea sa aiba nevoie de dovezi, insa plecand de la faptul ca orice boala traduce un dezechilibru survenit in organismul nostru (fie ca este mai vechi sau mai recent), ele pot fi detectate (dezechilibrele - n.r.) si stopate, eventual chiar restabilite si aduse la o functionalitate optima.
 • Avand in vedere ca Spitalul de Ortopedie MedLife vizeaza in mod clar o anumita categorie de pacienti, cei cu afectiuni locomotorii, de orice natura, se aleg pacientii din start pentru ca vin cu suferinte de natura asta.
 • Acupunctura pe care o voi practica acolo se va adresa in primul rand acestei patologii.
 • Recuperarea practicata in acest spital este o ramura a marii specialitati de recuperare medicala, corelata cu ortopedia. Se poate efctua recuperare si in stadiul preoperator, postoperator, dar intr-o stransa si buna legatura cu ortopedia. Acupunctura din cadrul recuperarii va avea ca viza pe de o parte pacientii chirurgicali, dar si patalogia degenerativa (patologia coloanei, acuta si cronica, in boli degenerative articulare, artroze)
 • Adresabilitatea acupuncturii este durerea din orice punct ar veni ea. Efectele sunt destul de bune si rapide pe durere, dar este doar un prim simptom care dispare. Odata cu el si altele mai putin evidente.
 • Numarul de sedinte depinde in functie de pacient pentru ca obisnuiesc sa spun ca nu exista boli, ci bolnavi.
 • In functie de aceste elemente - de varsta, de contextul patalogiei asociate, a complicatiilor aparute, a modului a aborda boala, se stabileste numarul de sedinte, durata lor si este un proces dinamic. Se adapteaza pe parcurs.
 • Asteptarile pot fi uneori mult peste ceea ce se intampla, dar cred ca trebuie pastrate realiste. Nu putem astepta de la acupunctura sa rezolve spectaculos o situatie. Cu cat este mai veche, cu cat este mai neglijata, cu atat are sanse mai mici de a se rezolva rapid.
 • Acupunctura nu trebuie privita ca un panaceu sau ca fiind o metoda terapeutica izolata. Ea vine in completarea celorlalte, cu care se poate combina fericit

Realizatori: Iulia Rosca, Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Comentarii

Am piciorul stang umflat datorita unui edem limfatic ce s-a declansat la 3 ani de la histerectomie totala.Acupuncuta ma poate ajuta?
Multumesc anticipat !

Se pot trata afectiunile coloanei vertebrale(discopatii,sindrom coada de cal,etc),operate sau nu prin metode de recuperare si tratament cu acupunctura?Daca da,care ar fi modul de contact al unui specialist in aceasta,la costuri rezonabile!?
Multumesc pentru raspuns!

Patologia coloanei si musculoarticulara vor face principalul obiect al terapiei cu acupunctura in cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife. Programarea se face prin call center. Costul unui pachet de 10 sedinte este 350 lei.

Se poate renunta la fumat dupa un tratament cu acupunctura?

Acupunctura poate fi un bun adjuvant intr-un asemenea demers.

Este adevarat ca acupunctura poate fi utila in asemenea cazuri. Totusi, pentru a putea formula un raspuns pertinent este necesar un consult si stabilirea mecanismului de producere al disfunctiei. Rezultate pot fi observate, dupa caz, de la primele sedinte.
Este o metoda mai recent intrata in uz, cu o larga aplicabilitate, rezultate bune si foarte bune.

Da, poate beneficia, sub rezerva ca rezultatele pot fi afectate de contextul prezentat.

Cu un consult prealabil la medicul dermatolog se poate incerca.

Tratamentul standard prevede un pachet de 10 sedinta, costul pachetului fiind de 350 de lei.

Aceasta boala face parte din categoria afectiunilor cu sanse mai mici in obtinerea rezultatelor favorabile rapid. In functie de stadiul bolii, se pot obtine ameliorari prin acupunctura.

Hepatita C poate beneficia indirect de acupunctura, prin aceea ca tratamentul specific co, pe de alta parte, este unul dintre diagnosticele care se preteaza foarte bine la o astfel de procedura.
Intervalele de timp se stabilesc in functie de starea generala a fiecarui pacient.

Parezele pot face obiectul tratamentului de acupunctura, dar asociat cu alte metode si cu rezultate inconstante.

Si bolile autoimune pot beneficia de acest tratament, rezultatele depinzand de o serie de factori: varsta, patologie asociata, tratamente anterioare, receptivitate la acupunctura etc.

Sunt cazuri de sughit cronic care s-au tratat cu succes prin acupunctura.

Se pot trata prin acupunctura dezechilibrele hormonale sau imunologice.

Da, mai exact sindromul algic specific poliartritei reumatoide. Numarul de sedinte este de minim 10 si rezultatele analizelor medicale pot fi de folos la debutul tratamentului.

Prioritate in cazul acesta are medicul infectionist.

Exista suficiente pagini scrise in jurul acestui controversat subiect, iar demonstratiile facute chiar si de specialisti din tara noastra (profesor Mamulas) sunt graitoare.
Acupunctura nu are efecte adverse decat in conditiile in care nu este practicata cu profesionalism.

Boala picioarelor nelinistite poate beneficia de tratamentul cu acupunctura.

Cazul dvs. trebuie analizat mai atent. Va astept la o consultatie.

Intotdeauna vor exista opinii pro si contra, indiferent de subiect.

Cred ca medicul specialist oftalmolog v-a recomandat deja tratamentul corespunzator.

Se poate, in asociere cu tratamentele medicinii alopate.

Medicul oftalmolog este in masura sa ofere tratamentul corespunzator.

am observat din raspunsul dumneavoastra ca pentru hepatita C acupunctura da rezultate. In cazul hepatitei B acupunctura poate fi utilizata cu aceleasi rezultate?

Acupunctura poate stimula imunitatea.

Hepatita B poate fi tratata / ameliorata prin acupunctura?

Cele bune,

Ma pot pronunta dupa o consultatie.

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

Redactia MedLive.ro.

Buna ziua !

Acupunctura da rezultate in tratarea infertilitatii feminine ?

Multumesc anticipat !

Pe unul din canalele de documentare a fost prezentat un astfel de studiu, in acesta se prezenta un spital care ofera 2 tipuri de anestezii: una clasica si una cu ajutorul acupuncturii (aceasta fiind si mai ieftina). Acolo faceau si operatii pe cord deschis, unde anestezia era facuta doar prin intermediul acupuncturii.
Ce trebuie inteles, e faptul ca acupunctura nu este un remediu universal, sunt cazuri unde are rezultate 100%, in unele cazuri este doar tratament adjutant, iar in alte cazuri nu se poate intervenii.
Oricum si efectul placebo este eficent in anumite afectiuni.

Buna ziua,
Am un baiat de 13 ani cu miopie -3, poate acupunctura sa stopeze evolutia acesteia?
Va multumesc!

Steatohepatita nonalcoolica (NASH) se poate trata prin acupunctura ?
Multumesc.

Buna ziua,

Ma intereseaza daca acupunctura da rezultate in cazul miopiei si, in caz afirmativ, cam de cate sedinte a fi nevoie si unde le-am putea face. E vorba de fetita mea, de 9 ani, care are -2 la ambii ochi.

Va multumesc!

am diabet (insulinodependent), 104 kg, credeti ca acupunctura ma poate ajuta in vreun fel ?

Sunt insuficiente detaliile oferite pentru a putea da un raspuns. Este importanta varsta si eventualele complicatii. Va astept la un consult.

Buna ziua!
Credeti cumva ca extrasistolele, pot fi inalturate de un tratament cu acupunctura? Mai ales in cazul in care sursa lor este de natura stres.

Da, cred ca este posibil.

Ne puteti indica un studiu (fireste, unul orb, cu grup de control) care demonstreaza ca acupunctura este mai eficienta decat efectul placebo? Multumesc.

Ce parere aveti despre recentele studii care care au facut valva in presa occidentala care arata ca acupunctura nu ajuta cu nimic si are cel mult un efect placebo?

Buna seara !Am o alergie de aprox.4 ani de cand mi s-a declansat si se manifesta prin mancarimi pe fata si pe gat dar cel mai grav este roseata din jurul ochilor si a pometilor am fost la diferiti medici alergologi am luat tratamentele prescrise dar lunar sau la doua saptamani imi apare aceasta roseata vizibila spre culoarea grena mai mult care poate tine si cate 12 pana la 24 de ore .Puteti oare sa-mi rezolvati aceasta mare problema de sanatate prin acupunctura ?
Am varsta de 56 de ani si mi s-a declansat aceasta alergie dupa ce am facut un vaccin antigripal ( acela din anul 2010 vaccin pentru gripa porcina ).
V a multumesc anticipat stimata doamna doctor !

Eu sufar de boala picioarelor nelinistite iar sotia mea ,de mai bine de 13 ani ,de Tntinitus cu fasait in urechea stanga si cu pulsatii in ceafa.Amandoi avem impliniti 75 de ani.Daca s-au obtinut in Romania rezultate in tratarea acestor boli prin acupunctura?

Exista studii stiintifice publicate in reviste prestigioase, care au demonstrat ca nu exista diferenta intre efectele acupuncturii si placebo (ca de altfel si in cazul homeopatiei). Exista si studii care arata diferente minime. Unii autori atrag atentia ca efectele adverse ale acupuncturii la copii nu sunt complet cunoscute. Cum comentati ? Multumesc.

La terminarea perioadei de un an de administrare a interferonului pentru un adolescent diagnosticat cu hepatita B, viremia a revenit la valoarea de 40 000. Se poate interveni prin acupunctura?
Multumesc anticipat.

Se poate trata poliartrita reumatoida? Care ar fi numarul de sedinte si daca este nevoie de rezultatele analizelor cand incepi un tratament?

Buna ziua,

Se poate aplica acupunctura in cazul tiroiditei autoimmune? Dar in cel al hipotiroiditei?
Aceeasi intrebare si pentru libidoul foarte scazut.

Daca da, atunci cate sedinte ar fi necesare si care ar putea fi rezultatele?

Va multumesc.

Buna ziua
Tatal meu, in varsta de 81 de ani sufera de un sughit cronic (de aprox. 7 ani) a carei cauza exacta nu a fost depistata.
Am incercat diverse tratamente care nu au functionat.
Se poate actiona eficient prin acupunctura?

Va multumesc

Pot fi tratate bolile autoimune, mai precis Sindromul Sjogren(ochi uscati) prin acupunctura ?

Fetita mea in varsta de 4 ani are parapareza spastica.Este indicata acupunctura in cazul ei? Care sunt avantajele?

Buna ziua,
Hepatita de tip C poate fi tratata prin acupunctura? Sunt in cautarea unor tratamente alternative, tratamentul clasic alopat fiind mult prea agresiv.
Deasemenea crizele de lumbago pot fi ameliorate sau mai bine zis prevenite printr-un tratament periodic cu acupunctura? La ce interval de timp este indicat un tratament cu acupunctura pentru prevenirea anumitor boli si pentru reechilbrarea energetica?
Multumesc,

Echipa medicala MedLife - Acupunctura

Medic Specialist

Articole similare

Toti adultii ar trebui sa mearga la medicul de familie din cand in cand, chiar daca se considera sanatosi, pentru a evalua riscurile unor probleme medicale viitoare, pentru actualizarea vaccinurilor si obtinerea unor sfaturi legate de un stil de viata sanataos, dar si pentru a mentine o relatie buna cu medicul in caz de boala. Chiar daca te...
Care sunt semnele prin care putem recunoaste un accident vascular cerebral si ce investigatii sunt necesare ulterior? Care sunt primele masuri prin care putem interveni? Care sunt categoriile de pacienti cu risc ridicat de a suferi un accident vascular cerebral? Cum poate fi prevenit? Dr. Roxana Vintila, medic primar neurologie, a discutat online...
Coloana vertebrala artificiala / Foto: Cornell Spine Center Inca un miracol medical este pe cale de a se produce. Incepand cu persoanele care sufera dureri cronice de spate, pana la pacientii cu boli degenerative ale discului intervertebral, pentru toti acestia un grup de medici specialisti si ingineri de la Universitatea Cornell din Ithaca si...
eMatrix-ul este un dispozitiv de radiofrecventa fractionata subablativa care a primit aprobarea Comunitatii Europene si a FDA-ului pentru a fi utilizat in proceduri dermatologice ce presupun ablatie si rejuvenare cutanata, pentru riduri, cicatrici acnee, vergeturi, piele imbatranita. Va prezentam principiul de functionare si raspunsul la cele mai...
Piciorul si gamba sunt mai sensibile in perioada de sarcina, fiind expuse unui risc mai mare de se umfla sau de a suferi anumite modificari/deformatii din cauze mecanice si hormonale. Cu toate acestea, nu trebuie sa va descurajati in privinta sarcinilor dumneavoastra viitoare. Exista un set de solutii care va pot ajuta in efortul de a...