Publicat la: 
24/09/2014

10 alimente care scad colesterolul

Colesterolul crescut reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita. Riscul unui colesterol crescut exista si in cazul persoanelor tinere sau slabe. DIn fericire, exista anumite alimente pe care le puteti adauga la dieta dumneavoastra si care va pot ajuta sa va scadeti nivelul de colesterol, ceea ce automat reduce si riscul aparitiei bolilor de inima.

1. Fistic

Cercetarile au asociat consumul de fistic cu un profil lipidic imbunatatit, prin cresterea colesterolului HDL (colesterolul bun) si reducerea colesterolului LDL (colesterolul rau). Avand in vedere ca fisticul este bogat in fibre si antioxidanti, acesta protejeaza celulele corupului de stresul oxidativ, care incurajeaza ingrosarea peretilor arterelor.

In plus, fisticul este bogat in potasiu si magneziu, asociate cu scaderea tensiunii arteriale.

2. Humus Fibrele, in special cele solubile, gasite in fasole, sunt asociate cu imbunatatirea sanatatii inimii. Nautul este in topul alimentelor care reduc nivelul de colesterol.

3. Cereale

Cerealele bogate in fibre, precum hrisca sau orzul ofera beneficii de scadere a colesterolului.

4. Pastai

Pastaile reprezinta o buna modalitate prin care puteti reduce nivelul colesterolului LDL si poate inlocui alimentele bogate in proteine, care au in acelasi timp si un continut ridicat de grasimi saturate.

5. Cirese

Pigmentul unei cirese are capacitati antioxidante puternice. Incercati sa adaugati cirese inghetate in smoothie-ul de dimineata.

6. Dovleac

Sarac in calorii, dar bogat in fibre, dovleacl are si proprietati antioxidante puternice.

7. Ulei de susan Uleiul de susan este mai putin cunoscut ca sursa de grasimi monosaturate, care se regasesc de obicei in uleiul de masline si de avocado.

8. Banane

Bogate in fibre solubile, bananele scad colesterolul prin indepartarea acestuia din sistemul digestiv si impiedicandu-l sa se mute in sange si sa infunde arterele.

9. Sardine

Sardinele sunt bogate in omega 3. In plus , acestea sunt o alternativa pentru alti pesti cu un continut ridicat de grasimi.

10. Seminte de chia

Semintele de chia sunt alternativa vegetariana pentru omega 3. Acestea sunt bogate in acizi grasi, fibre, proteine si antioxidanti. Semintele de chia pot fi consumate ca atare sau pot fi adaugate la supe, smoothie-uri sau piureuri de budinci.

Sursa: GoodHousekeeping

A.C.

10 alimente care scad colesterolul
Specialitate: 
Comentarii

colesterolul este cel mai mult influentat de factori genetici (se mosteneste predispozitia de la parinti). Sunt oameni slabi, care tin regim, si au colesterolul de 300 unitati. La fel exista si reversul: oameni care manaca grasimi, unt, porc, alcool, si nu au colesterol ridicat.
Alimentatia nu scade colesterolul cu mai mult de 15-20%, sub nici o forma. Adica, cine are colesterol total de 300 unitati, prin alimentatie drastica poate sa scada la 240-250, dar nu mai putin. Ca sa ajungi la 200 unitati, e nevoie de statine, si de multe ori nici cu ele nu se poate.

domnu Bancher, inclin sa-ti dau dreptate din experienta pe propria-mi piele. Normal am peste 300 (310-330), doar ca anul asta am ajuns la 400 din care 300 ala rau. Mi-a dat doctotul niste statine (care au efecte secundare, normal, ca orice rahat - dor articulatiile, pielea mai sensibila), acum ma duc sa fac un test , sa vedem. O exista oare o cauza de ce e asa mare ? ca statinele astea tezolva doar efectul, nu taie radacina ..

Mai bine sa mori din cauza colesterolului decat otravit cu statine.Produc niste daune mai mari decat o friptura de porc.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena? Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de...
Conserve de ton Nicio camara nu este completa fara cateva cutii sau pungi de ton. Tonul ne ajuta sa adaugam grasimi omega-3 si proteine la o varietate de mancaruri, inclusiv salate, musaca, omlete sau sosuri vegetale. Sosuri pentru paste. Atunci cand dorim sa pregatim o masa rapida este mult mai usor daca avem la indemana sosul de rosii. Legumele...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Persoanele care prezinta niveluri de colesterol moderat crescute in intervalul de varsta 30-40 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de maladii cardiace, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii americani, potrivit...
Alimentele bogate in fibre vegetale previn constipatia / Foto: Photoxpress.com Constipatia nu este o problema de neglijat. Netratata, aceasta poate cauza probleme mult mai grave: apendicita, reumatism, artrita, hipertensiune, cataracta si cancer. O solutie de a asigura organismului o digestie eficienta este alimentatia. Comenteaza acest...
Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai...