Publicat la: 
24/09/2014

10 alimente care scad colesterolul

Colesterolul crescut reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita. Riscul unui colesterol crescut exista si in cazul persoanelor tinere sau slabe. DIn fericire, exista anumite alimente pe care le puteti adauga la dieta dumneavoastra si care va pot ajuta sa va scadeti nivelul de colesterol, ceea ce automat reduce si riscul aparitiei bolilor de inima.

1. Fistic

Cercetarile au asociat consumul de fistic cu un profil lipidic imbunatatit, prin cresterea colesterolului HDL (colesterolul bun) si reducerea colesterolului LDL (colesterolul rau). Avand in vedere ca fisticul este bogat in fibre si antioxidanti, acesta protejeaza celulele corupului de stresul oxidativ, care incurajeaza ingrosarea peretilor arterelor.

In plus, fisticul este bogat in potasiu si magneziu, asociate cu scaderea tensiunii arteriale.

2. Humus Fibrele, in special cele solubile, gasite in fasole, sunt asociate cu imbunatatirea sanatatii inimii. Nautul este in topul alimentelor care reduc nivelul de colesterol.

3. Cereale

Cerealele bogate in fibre, precum hrisca sau orzul ofera beneficii de scadere a colesterolului.

4. Pastai

Pastaile reprezinta o buna modalitate prin care puteti reduce nivelul colesterolului LDL si poate inlocui alimentele bogate in proteine, care au in acelasi timp si un continut ridicat de grasimi saturate.

5. Cirese

Pigmentul unei cirese are capacitati antioxidante puternice. Incercati sa adaugati cirese inghetate in smoothie-ul de dimineata.

6. Dovleac

Sarac in calorii, dar bogat in fibre, dovleacl are si proprietati antioxidante puternice.

7. Ulei de susan Uleiul de susan este mai putin cunoscut ca sursa de grasimi monosaturate, care se regasesc de obicei in uleiul de masline si de avocado.

8. Banane

Bogate in fibre solubile, bananele scad colesterolul prin indepartarea acestuia din sistemul digestiv si impiedicandu-l sa se mute in sange si sa infunde arterele.

9. Sardine

Sardinele sunt bogate in omega 3. In plus , acestea sunt o alternativa pentru alti pesti cu un continut ridicat de grasimi.

10. Seminte de chia

Semintele de chia sunt alternativa vegetariana pentru omega 3. Acestea sunt bogate in acizi grasi, fibre, proteine si antioxidanti. Semintele de chia pot fi consumate ca atare sau pot fi adaugate la supe, smoothie-uri sau piureuri de budinci.

Sursa: GoodHousekeeping

A.C.

10 alimente care scad colesterolul
Specialitate: 
Comentarii

colesterolul este cel mai mult influentat de factori genetici (se mosteneste predispozitia de la parinti). Sunt oameni slabi, care tin regim, si au colesterolul de 300 unitati. La fel exista si reversul: oameni care manaca grasimi, unt, porc, alcool, si nu au colesterol ridicat.
Alimentatia nu scade colesterolul cu mai mult de 15-20%, sub nici o forma. Adica, cine are colesterol total de 300 unitati, prin alimentatie drastica poate sa scada la 240-250, dar nu mai putin. Ca sa ajungi la 200 unitati, e nevoie de statine, si de multe ori nici cu ele nu se poate.

domnu Bancher, inclin sa-ti dau dreptate din experienta pe propria-mi piele. Normal am peste 300 (310-330), doar ca anul asta am ajuns la 400 din care 300 ala rau. Mi-a dat doctotul niste statine (care au efecte secundare, normal, ca orice rahat - dor articulatiile, pielea mai sensibila), acum ma duc sa fac un test , sa vedem. O exista oare o cauza de ce e asa mare ? ca statinele astea tezolva doar efectul, nu taie radacina ..

Mai bine sa mori din cauza colesterolului decat otravit cu statine.Produc niste daune mai mari decat o friptura de porc.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Arteroscleroza, dusmanul tacut / Foto: Captura YouTube Ateroscleroza este o boala caracterizata prin ingrosarea peretilor arterelor datorita depunerilor de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Prezenta acestei boli scade fluxul sanguin si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Principalii factori care...
Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...
Daca ne uitam pe orice eticheta nutritionala vom observa prezenta a doua tipuri de grasimi: saturate si trans. In timp ce aceste grasimi nu se regasesc in alimentele sanatoase, precum nucile si avocado - ce contin grasimi mononesaturate - un tip de grasime este periculos, si anume grasimile trans, scrie msn.com. Acesta este tipul de grasime care...
Dieta si parul sanatos/ Foto: MorgueFile.com Atunci cand vine vorba de sanatatea parului, nu conteaza doar produsele pe care le folositi, ci si ingrijirea generala a organismului. "La fel ca orice alta parte a corpului, celulele si procesele care sustin un par sanatos depind de o dieta echilibrata", spune nutritionistul Lisa Drayer. Care sunt...
Dieta si parul sanatos/ Foto: MorgueFile.com Carnea, pestele, lintea, soia si drojdia de bere contin in cantitate mare aminoacizi sulfurati - metionina si cisteina - necesari parului. Fiindca materia prima din care se formeaza structura parului este o proteina numita keratina, trebuie consumate in cantitate suficienta alimente care ofera...