Publicat la: 
19/02/2015

Cum puteti pastra fructele si legumele proaspete pentru mai mult timp

Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com

Cu totii ne-am confruntat cu aceasta problema: cumparam produse proaspete si le punem in frigider, dar nu dureaza mult pana acestea se strica, se zbarcesc sau putrezesc. Pentru a evita arucarea alimentelor, este important sa stiti unde trebuie sa pastrati fructele si legumele si cum sa le separati. Cum trebuie sa depozitati fructele si legumele pentru a le pastra proaspete pentru o perioada mai lunga de timp?

  • FRUCTE

Mere: Merele produc etilena, asa ca trebuie sa le pastrati departe de alte produse. Acestea pot fi lasate pe masa pentru aproximativ o saptamana sau in frigider pentru mai mult de sapte zile.

Avocado: Lasati-le sa se coaca in bucatarie, apoi depozitati-le in frigider.

Banane: Tineti bananele verzi in afara frigiderului si lasati-le sa se coaca in bucatarie.

Fructe de padure: Afinele, murele, capsunile si zmeura sunt fructe delicate si nu trebuie pana cand nu doriti sa le consumati. Pastrati-le in frigider in recipiente uscate, acoperite.

Cirese si struguri: Puneti-le in frigider, nespalate, in recipiente de platic pana cand doriti sa le consumati.

Citrice: Prelungiti termenul de valabilitate al clementinelor, grapefruitului, lamailor sau portocalelor prin stocarea lor intr-o plasa in frigider.

Pepeni: Stocati pepenele galben intr-un loc intunecos, uscat, la distanta de alte produse. Pepenele taiat trebuie lasat in frigider.

Fructe samburoase: Pastrati nectarinele, piersicile si prunele intr-o punga de hartie in bucatarie pana cand se coc, apoi mutati-le in frigider.

Rosii: Rosiile trebuie pastrate intotdeauna la temperatura camerei. Rosiile tinute in frigider se strica mai repede.

  • LEGUME

Broccoli si conopida: Broccoliul si conopida trebuie pastrate in sertare diferite din frigider, la distanta de alte produse.

Telina: A se pastra in frigider.

Porumb: A se pastra in frigider cu tot cu coaja.

Castraveti: Pastrati castravetii la temperatura camerei. Acestia pot fi pastrati in frigider timp de 1-3 zile daca sunt consumati intr-o perioada scurta de timp.

Vinete: Vinetele trebuie pastrate la temperatura camerei. Pot fi pastrate in frigider timp de 1-3 zile daca sunt consumate intr-o perioada scurta de timp.

Fasole verde: A se pastra in frigider.

Legume cu frunze: Salata verde, varza si spanacul trebuie pastrate la frigider.

Ceapa si usturoiul: Ceapa si usturoiul trebuie pastrate intr-un loc intunecat, racoros si uscat. Separati-le de alte alimente.

Ciuperci: Pastrati-le nespalate in frigider. Umiditatea le face lipicioase.

Ardei iuti: Tineti ardeii iuti la temperatura camerei. Pot fi pastrati in frigider timp de 1-3 zile daca sunt consumate intr-o perioada scurta de timp.

Radacinoase: Pastrati morcovii, sfecla si ridichile in frigider. Cartofii, cartofii dulci si dovleceii trebuie pusi intr-un loc racoros, intunecat si uscat (camara sau pivnita).

Sursa: Heart.org

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Afinele, murele, capsunile si zmeura sunt fructe delicate si nu trebuie spalate inainte de momentul in care doriti sa le consumati.
Ceva nu este in regula in fraza de mai sus. Cand trebuie spalate?

Evident, in momentul in care doriti sa le consumati.

sau dupa..

Fructele si legumele actuale de pe piata sunt atat de imbibate in chimicale, ca oricum rezista 2 saptamani lejer! de ce as vrea sa le pastrez mai mult, cand piata e plina mereu?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Junk food se refera de obicei la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, inghetata, sucuri si multe dulciuri. Insa, ceea ce este considerat "junk food",...
Mirosul influenteaza durata vietii/ Foto: MorgueFile.com Masurarea simtului mirosului la persoanele in varsta ar putea ajuta doctorii sa prezica daca acestea vor mai fi in viata peste cinci ani, sugereaza un studiu publicat in revista PloS One. Un sondaj, relizat pe 3000 de adulti, a constatat ca 39% dintre persoanele cu un simt al mirosului...
Hendrikje van Andel-Schipper a trait 115 ani si a fost, la un moment dat, cea mai batrana femeie din lume. Hendrikje a avut sistemul cognitiv perfect functional si un sistem circulator sanatos. Cand a murit, in 2005, aceasta si-a donat corpul pentru cercetari stiintifice, cu sprijinul deplin al rudelor care au ramas in viata. Cercetatorii au...
Ce nevoi are organismul in materie de nutritie dupa perioada sarbatorilor si cum le gestionam sanatos? Care sunt principalele recomandari de alimentatie dupa vacanta de Craciun? Ce greseli frecvente facem in privinta dietelor in aceasta perioada? Ce schimbari sunt benefice si care sunt daunatoare? Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet,...
Testarea genetica se refera la o gama larga de tehnici de laborator care ajuta la aflarea de informatii despre structura genetica a unei persoane. Informatiile dobandite prin teste genetice au o importanta deosebita deoarece permit diagnosticarea unor probleme de sanatate, stabilirea unui risc de recurenta a bolii in aceeasi familie, evaluarea...