Publicat la: 
1/06/2015

Beneficiile consumului de capsuni

De ce trebuie sa mancam capsuni?/ Foto: MorgueFile.com

Capsunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietati nutritive, noteaza Mediafax. Care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui sa mancati mai multe capsuni?

1. Intaresc sistemul imunitar

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, spune dieticianul Madeleine Edwards, citata de Best Health in pagina electronica. O portie contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.

2. Ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase

Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.

3. Lupta impotriva cancerului

Capsunile contin antioxidantii luteina si zeaxantina si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica. "A fost demonstrat ca acidul elagic are proprietati anti-cancer", a declarat Madeleine Edwards.

4. Intarzie aparitia ridurilor

Vitamina C gasita in capsuni produce colagen, benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Iar conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol

Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor. Consumul capsunilor reduce lipidele din sange, care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor.
A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Poate ar trebui specificat si ca aceste efecte pozitive sunt intalnite la fructele crescute fara chimicale, in sensul ca o capsuna crescuta in pamant, in agricultura bio, fara pesticide si ingrasaminte chimice, nu se poate compara cu una crescuta intensiv. Sau...nu? :)

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...
Mierea are proprietati nutritive uimitoare. Super puterile mierii au fost dovedite stiintific, iar beneficiile sale se extind la sanatatea intregului organism. Care sunt beneficiile pe care mierea le are asupra sanatatii dumneavoastra? 1. Amelioreaza alergiile Efectele antiinflamatorii ale mierii, precum si abilitatea de a calma tusea, ne arata...
Cand se efectueaza amniocenteza? In ce consta procedura si in ce cazuri se recomanda? Cand nu este indicata? La ce trebuie sa se astepte gravida in urma testului? Exista riscuri asociate pentru sarcina? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Mihaela Steriu este medic primar obstetrica-...
Mihaela Avram Popa / Foto: MedLive "Hipospadiasul este o malformatie congenitala care consta intr-o deschidere anormala uretrei, meatul urinar nefiind situat in varful glandului, el fiind situat pe o linie mediana, pe fata ventrala a penisului, intre varful glandului, unde ar trebui sa fie situat, si perineu. O alta componenta este prezenta...
Contacte neuronale / Foto: sxc.huS Suferinzii de epilepsie care nu raspund la tratamentul medicamentos ar putea fi tratati cu ajutorul stimularii cerebrale profunde, sustin cercetatorii de la Stanford University, citati de BBC. Ei au efectuat un studiu clinic in cadrul caruia au monitorizat crizele epileptice a 110 pacienti, cu ajutorul unor...