Publicat la: 
9/07/2015

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita/ Foto: Wikimedia Commons

Harta papilelor gustative, ce contine sectiuni separate pentru receptorii de gust - dulce in partea din fata, sarat si acru pe partile laterale si amar in partea din spate - este gresita. Desi este foarte populara, aceasta diagrama a fost infirmata de catre oamenii de stiinta cu mult timp in urma, scrie gizmodo.com.

Abilitatea de a simti gustul de dulce, sarat, acru si amar nu este impartita pe diferite sectiuni, receptorii de gust fiind distribuiti pe toata suprafata limbii.

Harta papilelor gustative a devenit cunoscuta prin intermediul unei lucrari din anul 1891, ce apartine omului de stiinta german David P Hanig. Acesta a facut, la vremea respectiva, diferite teste pentru a da seama de perceptia fiecarui gust in parte prin picurarea unor stimuli corespunzatori gustului de sarat, dulce, acru si amar pe marginile limbii si a concluzionat ca exista diferente de perceptie pe zone diferite si pentru gusturi diferite. Studiul sau a fost insotit de harta papilelor gustative care a ramas ca punct de referinta pentru felul in care percepem gusturile.

Este adevarat ca varful si marginile limbii sunt mai sensibile la gust, dar acest lucru se intampla deoarece aceste zone contin multe papile gustative. Problema nu este ca studiul lui Hanig este gresit, ci ca graficul sau este mai degraba o reprezentare artistica, decat una stiintifica. Reprezentarea sa lasa de inteles ca diferite parti ale limbii sunt responsabile pentru diferite gusturi, in loc sa arate ca anumite parti ale limbii sunt mai receptive la anumite gusturi, in comparatie cu altele.

Ulterior lui David P Hanig un alt om de stiinta a contribuit la imaginea pe care o avem despre harta papilelor gustative. Este vorba despre Edwin G. Boring, profesor de psihologie la Harvard, care, in anii 1940, a publicat o lucrare de psihologie experimentala pe tema senzatiei si perceptiei. Versiunea hartii lui Boring a fost, de asemenea, impartita in sectiuni pentru fiecare gust, ceea ce a dus la popularizarea ideilor gresite despre felul in care percepem gusturile.

Aceasta imagine a hartii papilelor gustative a fost, insa, respinsa in deceniile ce au urmat de mai multi cercetatori stiintifici, care au concluzionat, in urma altor experimente, ca fiecare zona a gurii care contine papile gustative este, in aceeasi masura, receptiva la toate gusturile.

Intelegerea pe care o avem acum este datorata, cu precadere, cercetarilor din ultimii 15 ani, care ne-au adus la cunostinta faptul ca pentru fiecare gust exista un tip de receptor care face posibila transmiterea informatiei percepute de papilele gustative catre creier si ca receptorii responsabili pentru fiecare gust in parte sunt dispusi pe intreaga suprafata a limbii. In ciuda dovezilor stiintifice insa, harta limbii este prezentata inca in multe scoli din lume si inclusa in manualele disciplinelor de specialitate.

G.T.

Specialitate: 
Comentarii

Eroare!

Lucrarea lui Hanig este din 1891, nu 1991, alfel cum ar fi putut aparea "ulterior" o lucrare in1940?

Redactia: Multumim, am corectat

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Bronescu Valeriu
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Cu ocazia intalnirilor anterioare am discutat despre Ce este hernia?, Cum apare hernia?, Cum se trateaza?. Astazi mi-am propus sa vorbesc despre abordarea terapeutica moderna a herniei. Va voi prezenta in cele ce urmeaza o operatie realizata unui pacient in varsta de 69 de ani, internat pentru hernie ombilicala si hernie inghinala stanga. Au fost...
Puterea exemplului in igiena dentara a copilului / Foto: captura YouTube.com Valoarea unui zambet frumos este inestimabila iar la baza lui se afla o igiena dentara realizata corect inca din primii ani de viata. Problemele dentare se numara printre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor iar dintre factorii responsabili pentru...
Daca ii administrati copilului mai mult de un medicament in acelasi timp, ar putea exista consecinte periculoase pentru sanatate in cazul in care aceste medicamente au acelasi ingredient activ, conform medicului pediatru Hari Cheryl Sachs. Un medicament este format din mai multe componente. Unele sunt "inactive" si doar ii ofera un gust mai bun...
Notiunea de boala s-a schimbat de-a lungul timpului. Oamenii au alte boli, medicii detin idei diferite despre aceste boli si bolile au sensuri diferite in societate. Boala este intotdeauna generata, experimentata, definita, precum si ameliorata intr-o lume sociala. Pacientii au nevoie de notiunile de boala care explica suferinta lor, medicii de...
Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Frontiers in Psychology, consumul regulat de alimente de tip fast food nu doar ne ingrasa, ci ne face si plictisitori. Oamenii de stiinta au explicat modul in care este conectat creierul, ce impact au aceste conexiuni asupra alegerilor noastre culinare si care sunt alternativele. Creierul este...