Publicat la: 
15/09/2015

Care sunt avantajele implanturilor dentare? Dr. Razvan Staicu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala, a discutat online cu cititorii

De ce ar trebui sa alegem implantul dentar, cum se realizeaza si care sunt indicatiile si contraindicatiile acestuia? Dr. Razvan Staicu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala, a discutat online cu cititorii.

Dr. Razvan Staicu este medic specialist chirurgie buco-maxilo-faciala in cadrul clinicii DentaLife. Intra pe pagina online pentru programari.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos

Medic: 
Comentarii

Buna ziua,
As dori sa stiu cat timp sunt garantate implanturile dentare. Multumesc!

In Romania, prin lege, nu ai voie sa garantezi nicio manopera medicala.

buna ziua

exista o varianta alternativa la operatia de aditie de os (sinus lift) in vederea implantului in cazul unui maxilar cu masa osoasa mai redusa?

Da, exista un tip de interventie in care se insera implanturile angulat astfel incat sa fie evitata cavitatea sinuzala. Dar, ca in orice situatie, trebuie foarte bine analizat cazul si vazut daca este posibil de efectuat aceasta manopera.

Cum ne putem convinge daca materialul implantului este de calitatea celui stabilit cu medicul (si platit la costul respectiv), sau este unul de o calitate inferioara?

Fiecare implant are o eticheta. Medicul ar trebui sa poata sa va furnizeze o astfel de eticheta, care contine toate informatiile referitoare la implantul pus.

In cazul in care mi-am scos o masea si urmeaza sa imi pun aparat dentar este mai bine sa realizez un implant inainte?

Nu, este mai bine sa fie finalizat tratamentul ortodonic si ulterior sa fie inserat implantul pentru a avea pozitia finala a dintilor.

Care este durata de viata a unui implant?

Durata de viata a unui implant este influentata direct de durata de viata a osului din jurul implantului, astfel ca variaza de la caz la caz in functie de mai multi factori: igiena, controale periodice efectuate, calitatea lucrarilor protetice puse pe aceste implanturi, boli de ordin general (care pot influenta rezorbtia osoasa). In literatura de specialitate durata medie de viata este de aproximativ 8-10 ani, dar asta nu inseamna ca dupa 10 ani se scoate implantul.

Buna ziua,
Acum cca o luna am facut o rezectie apicala+aditie os, in vederea unui potential implant ulterior la un premolar superior. Dupa aproape o luna, gingia nu s-a inchis complet (desi a fost cusuta de mai multe ori) - desi nu s-a infectat , nu doare si nici nu pare sa aiba alte probleme. In interior probabil e ok (nu doare, nu s-a umflat decat a doua zi dupa operatia initiala). Ce recomandari exista pentru aceasta situatie? Care sunt sansele de reusita ale aditiei si in ce masura un implant ulterior poate afecta gingia respectiva (asumand ca aceasta se va inchide dupa sa zicem 2 luni) ?

In foarte multe cazuri in care se face si o aditie osoasa exista riscul unei vindecari mai dificile a partilor moi. Dehiscenta (gingia nu s-a inchis complet) apare destul de frecvent. Faptul ca nu va doare, ca nu sunt alte semne de inflamatie este un lucru imbucurator. Zona se va vindeca printr-o epitelizare per secundam din profunzime spre suprafata si parerea mea e ca sansele posibilitatii inserarii unui implant ulterior pe acea zona sunt mari.

Buna ziua,
Daca vi se pare ca sunt pe langa subiect va rog sa ignorati intrebarea mea.
Ce consecinte sunt atunci cand se scoate nervul unei masele de lapte la un copil? Nu a avut dureri, doar niste carii pe sub masea, care au determinat ruperea unei bucati micute din masea. Eu m-am cam speriat pentru ca nu am mai auzit de scoaterea unui nerv la copil, dar dr stomatolog a zis ca efectul negativ ar fi ca grabeste aparitia maselei definitive. Acesta sa fie singurul efect?

Nu exista niciun efect negativ, este un lucru care se face frecvent.

Buna ziua domnule doctor,

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :

- care este durata de viata a unui implant ?
- la varsta de 62 de ani este mai util si necesar implantul ( in locul protezei ) ?
- la o proteza ( maxilar inferior - lipsa totala dinti naturali ) cate implanturi
sunt necesare pentru a o sustine ?
- pretul unui implant
Va multumesc !

Pentru durata de viata a unui implant puteti vedea raspunsul de mai sus. Implantul este indicat la orice varsta daca ajuta la efectuarea unor lucrari protetice. Pentru o proteza fixata pe implanturi, la nivelul mandibulei, ideal am avea nevoie de 4 implanturi. Se poate face o proteza si pe 3 implanturi, dar stabilitatea acesteia va fi ceva mai mica. Cu cat aria de sustinere data de implanturi si de pozitionarea acestora este mai mare, cu atat stabilitatea protezei e mai buna. Pretul difera de la cabinet la cabinet.

Buna ziua domnule doctor .La o persoana de 65 de ani cu diabet tip II ,cu proteze pe ambele maxilare se poate aplica metoda dvs.? Daca da , In ce consta ,cat ar dura toate operatiunile ,ce garantii sunt acordate si care ar fi costul unei asemenea lucrari. Cu multumiri . Ion

Nu va pot spune daca se pot aplica sau nu implanturi in cazul dumneavoastra fara sa vad niste investigatii radiologice.

Plaja de preturi este foarte mare, de la 2-3 sute de euro/ implant- la peste 1000 euro. Implantul este promovat agresiv, insa nu toti medicii iti spun diferentele intre diverse tipuri de implant. Unele sunt mai scurte, altele mai lungi. Intrebarea1: cand se recomanda clinic un implant scurt("mini implant") si cand se recomanda un implant " lung"? Care este durata de viata a unui implant? Difera aceasta in functie de tipul implantului? Care sunt cele mai performante implante?
Implantul inseamna: piesa implantata in os+ abutement_ adicacea de la "surubul"+ coroana dentara. In cat tomp de la implant se poate finaliza protezarea?
Va multumesc.

Pretul nu variaza in functie de lungimea implantului. Cat despre alegerea tipului de implant si a dimensiunii acestuia, aceasta se face in functie de cantitatea si calitatea osoasa din zona implantara. In general, se incearca inserarea unor implanturi cat mai mari pentru a avea un contact cat mai mare cu osul si a oferi o rezistenta mai mare in timp. Din pacate, in cele mai multe cazuri ne lovim de o oferta foarte redusa osoasa si suntem nevoiti ori sa facem aditii osoase, de multe ori impredictibile, sau sa utilizam implanturi scurte sau subtiri. Durata e viata nu difera in functie de tipul implantului, ci de alti factori pe care i-am enumerat mai sus. Nu exista , exista . Implantul reprezinta doar piesa implantata in os. Abutementul+coroana dentara reprezinta parti protetice. In functie de situatie, se poate face protezare provizorie imediata, iar cea definitiva se face tot in functie de situatie la 2-3 luni sau chiar la 6 luni.

Multumesc

Buna seara! Cat timp pot/trebuie sa astept de la extractia unei masele de minte pentru a face un implant? Multumesc!

Buna ziua,

De la extractia unei masele, punct, nu de minte. :)

In general, implantul se poate insera la circa 2-3 luni de zile dupa extractie.

Buna ziua
In cazul unui pacient de 21 ani cu glaucom la ochiul stang care are doua randuri de masele de minte, ce ne sfatuiti:
-daca acele masele preseaza dantura mai ales pe maxilarul de jos, trebuie scoase? Extractia se face pe rand (cate una)?
-ne sfatuiti sa ne adresam Facultatii de stomatologie? La ce medic?

Cum am spus si intr-un comentariu precedent, imi este foarte greu sa fac o recomandare pertinenta fara sa vad pacientul sau o radiografie a acestui. In principiu, da, ar trebui facuta extractia molarilor de minte si de la caz la caz se pot scoate pe rand sau mai multi, in functie si de dificultatea cazului. Puteti merge cu toata increderea la Facultatea de Stomatologie.

In cazul unei paciente de 22 ani , dupa extractia unei masele nu s-a recomandat implantul deoarece maselele alaturate au plombe mari , (exprimarea a fost nu sunt sanatosi ). Va rog o parere si ce optiuni exista .

daca esti diagnosticat cu paradontoza dupa cate luni de la extractie poti face implant. In functie de forma si producator ce tipuri de implante sunt recomandate.
Care sunt cele mai bune la pret bun si calitate buna? Un implant mai lung poate scuti aditia de os?
Va multumesc

Daca am paradontoza sunt riscuri pentru implant daca nu am eliminat toti dintii cu paradontoza

Buna ziua! in luna august mi-au fost puse 3 implanturi. Doua subtiri pe partea unde imi lipsea un dinte mare iar pe partea paralela am un implant mai gros plus adaos de os. Am mers pe incredere cum se duce fiecare la un medic stomatolog, dar nu stiu ce model mi-a pus ca implant si nici nu am intrebat. Mi s-a spus sa vin la 3 luni ptr pusul coronitelor. Intrebarea mea este daca imi pot pune coronitele la alt medic si daca un medic stomatolog specialist poate sa continue lucrarea mea , adica de a pune coronitele? Va multumesc!

buna ziua ,

este indicat sa se faca implant dentar daca suferi de paradontoza?

va multumesc.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie buco maxilo faciala

Medic Specialist
Medic Specialist
Dumitru Catalin Constantin,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Dr. Bogdana Tudorache Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar...
De ce apare cancerul de prostata si care sunt principalele simptome? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze si cum il depistam? Dr. Andrei Davidescu, medic specialist urologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Andrei Davidescu este medic specialist urologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.    
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, sub egida Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a organizat miercuri, 10 octombrie, o dezbatere referitoare la Hepatita C, la care au participat numerosi specialisti si reprezentanti ai asociatiilor...
Bolile de ochi si pierderea vederii sunt din ce in ce mai frecvente odata cu cresterea ratelor de diabet zaharat si imbatranirea populatiei. Multe afectiuni oculare se agraveaza foarte incet si nu au simptome notabile intr-un stadiu incipient. Din acest motiv, controlul anual la oftalmolog este extrem de important. Dar ce putem face pentru a...
Dr. Lacramioara Petrescu Exista vreo legatura intre cele doua? Disfunctia erectila este un predictor pentru aparitia bolii cardiovasculare. Cum se explica aceasta legatura? Prin faptul ca, pe langa componenta psihogena, disfunctia erectila este o boala a vaselor, iar ateroscleroza afecteaza in proportie diferita toate vasele. Prof. Dr...