Publicat la: 
21/12/2012

Conferentiar universitar dr. Lorena Filip de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca spune ca masa de Craciun este imbelsugata potrivit traditiei, dar gospodinele trebuie sa aiba grija sa pregateasca sarmalele si friptura fara exces de grasime si de condimente, in timp ce mesenii trebuie sa fie ponderati la bucate si sa bea, dupa ospat, un pahar de vin rosu, bogat in antioxidanti.

"Persoanele in varsta tin postul de peste 30 de zile inainte de Craciun si sunt tentate de bucatele alese puse pe masa, de Craciun. Asa ca, le spunem sa ia aminte, cu cateva zile inainte de Craciun, ca o masa copioasa, fara controlul cantitatii, este o teribila agresiune pentru organism, iar acesta reactioneaza imediat la abuzul caloric. Chibzuinta este absolut necesara.

"Eu le spun tuturor ca masura in consumul de bucate la mesele de sarbatori ii scapa de mari complicatii in starea de sanatate. Un pahar de suc de rosii sau unul de suc de mere natural ajuta in arderea acizilor grasi, dar un pahar de marime potrivita de vin rosu este antioxidantul perfect. Si, desigur, sa fie numai un pahar", a explicat aceasta pentru Agerpres.

Conf. dr. Lorena Filip arata, totodata, ca o plimbare dupa masa de Craciun ajuta digestia, pentru ca aportul caloric este mult mai mare decat intr-o zi obisnuita, avand in vedere ca 100 de grame de carnati pot avea pana la 500 de kilocalorii, la fel si caltabosii, iar friptura de porc peste 500, chiar pana la 1.000 de kilocalorii. De asemenea, 100 de grame de sarmale aduc un aport de 250-500 kilocalorii, in timp de doua felii de cozonac - de 500 de kilocalorii.

Sursa: Agerpres.ro

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie, Medicina interna

Medic Specialist
Zlate Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Lumina albastra emisa de telefonul mobil afecteaza vederea si somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sanatate mentala, potrivit mai multor studii. Lumina de culoare albastra face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi ei in fiecare zi. Totusi, expunerea pe timpul noptii la lumina...
Osteoporoza / Foto: Photoxpress Ce este osteoporoza?Osteoporoza inseamna "oase poroase". Oasele noastre sunt foarte puternice in jurul varstei de 30 de ani, apoi incep sa piarda densitate. Mai mult de 10 milioane de americani au osteoporoza, ceea ce creste riscul unor fracturi. Aproximativ jumatate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea o...
Harald zur Hausen / Foto: MedLive.ro In urma cu doi ani, cercetatorul german Harald zur Hausen castiga premiul Nobel pentru Medicina, cea mai inalta distinctie posibila, pentru descoperirea virusului responsabil pentru aparitia cancerului cervical. In spatele acestei reusite se afla o munca de cercetare intinsa pe o perioada de cateva decenii...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...
Pofta de dulciuri/ Foto: MorgueFile.com Poftele reprezinta o mare problema atunci cand incercati sa va mentineti sau sa pierdeti kilogramele in plus. Din pacate, este adevarat faptul ca multe dintre obiceiurile noastre de zi cu zi fac poftele mai frecvente si mai intense. Astfel, va este mult mai greu sa faceti alegeri sanatoase. Care sunt...