Publicat la: 
22/12/2015



Consumul de cafea, asociat cu riscul scazut de deces

Intr-un studiu american efectuat pe o perioada de 10 ani, persoanele care beau cafea in mod regulat au fost mai putin probabil sa moara din mai multe cauze, inclusiv din cauza bolilor de inima si a diabetului, decat cele care nu consumau cafea deloc.

Cu cat consumau mai multa cafea, cu atat le scadeau sansele de declansare a mortii premature, scrie reuters.com, iar rezultate similare au fost observate de cercetatori si in cazul participantilor la studiu care consumau cafea decofeinizata.

"Cafeaua contine numeroasi compusi bioactivi, inclusiv acizi fenolici, potasiu si cafeina," a declarat autoarea studiului, Dr. Erikka Loftfield de la National Cancer Institute din Rockville, Maryland.

Cercetatorii au folosit datele unui studiu efectuat anterior pe circa 90 de mii de adulti, care nu aveau probleme de santate de tipul bolilor cardiovasculare si a cancerului. Acest segment al populatiei a fost monitorizat din anul 1998 pana in 2009, timp in care participantii la studiu au declarat inca de la inceput consumul de cafeina, impreuna cu tipul de alimentatie urmat si alte detalii relevante pentru conditia generala de sanatate.

Pana in 2009 aproximativ 8.700 de persoane murisera. Dupa ce au exclus alte cauze, precum consumul de tutun, cercetatorii au descoperit ca era foarte putin probabil ca decesul sa fi fost declansat printre cei care erau consumatori de cafea.

Riscul de aparitie a mortii premature a fost chiar si mai mic in randul celor care beau pana la 4 cani de cafea pe zi, comparat cu cei care nu consumau deloc cafea. Aceleasi date au fost descoperite de catre cercetatori si in randul celor care consumau cafea decofeinizata, conform studiului publicat in "American Journal of Epidemiology".

Bautorii de cafea au avut un risc redus de aparitie a decesului din pricina bolilor de inima, a bolilor respiratorii cronice, a diabetului, pneumoniei si gripei, chiar si a cazurilor de suicid, insa nu aceleasi au fost rezultatele testelor atunci cand vine vorba despre cancer.

"Desi consumul de cafea a fost invers asociat cu aparitia anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, nu am observat niciun fel de asociere intre consumul de cafea si declansarea cancerului," a spus Dr. Erikka Loftfield.

"Consumul de pana la 5 cesti pe zi, sau 400 de mg de cafeina pe zi, nu este asociat cu niciun risc de afectare a starii de sanatate pe termen lung," a adaugat autoarea studiului.

Aportul moderat de cafea, de pana la 200 de mg de cafeina pe zi, este sigur chiar si pentru femeile insarcinate, conform unei declaratii facute de "American College of Obstetricians and Gynecologists".

"Exista un numar mare de studii certificate conform carora persoanele care beau multa cafea tind sa aiba rezultate mai bune la analizele medicale," a spus Dr. Marc J. Gunter de la "Imperial College London".
"Consumul de cafea este corelat si cu alte obiceiuri sanatoase, precum activitatea fizica si alimentatia sanatoasa," a adaugat acesta intr-un interviu acordat pentru reuters.com.

Cu toate astea, studiile nu garanteaza faptul ca persoanele care consuma cafea in mod regulat beneficiaza de o viata indelungata.

Sursa: Reuters

G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Operatia de micsorare a stomacului gastric sleeve, care se realizeaza laparoscopic, a devenit principala interventie chirurgicala pentru lupta impotriva obezitatii si consta intr-o rezectie pe...
Paharul de vin sau de bere consumat in fiecare seara la cina ar putea avea un beneficiu important pentru sanatate. Un studiu efectuat de catre cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga...