Publicat la: 
24/08/2017


Consumul de cafea ne poate prelungi viata

Doua studii, efectuate in paralel de catre un grup de cercetatori europeni si un grup de cercetatori americani in randul a sute de mii de bautori de cafea, arata ca obiceiul de a consuma zilnic cafea extinde speranta de viata. Iata cum au ajuns oamenii de stiinta la aceasta constatare, conform inc.com.


Studiul condus de catre cercetatorii europeni

Primul studiu, condus de o echipa de oameni de stiinta finantati de Directia Generala pentru Sanatate si Consumatori a Comisiei Europene, a urmarit obiceiurile zilnice in randul a 521.330 de persoane din 10 tari europene.

Cercetarea a fost efectuata pe o perioada de 16 ani, timp in care au avut loc 41.693 de decese, iar rezultatele au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "The Annals of Internal Medicine".

"Consumul de cafea a fost asociat unui risc redus de deces prematur pe fondul manifestarii unei varietati de afectiuni, iar asocierea a fost valabila pentru toate populatiile participante la studiu," declara autorii.

Iata ce arata raportul studiului:

  • Prin comparatie cu persoanele care nu obisnuiau sa consume cafea zilnic, cei ce aveau acest obicei au inregistrat o rata mai mica de mortalitate
  • S-au observat asocierii invers proportionale pentru consumul de cafea si rata de deces pe fondul bolilor digestive la barbati
  • Din punct de vedere statistic, femeile care obisnuiau sa consume cafea au avut un risc mai mic de deces pe fondul bolilor sistemului circulator, bolilor cerebrovasculare, dar si un risc scazut de deces inregistrat pe fondul declansarii cancerului ovarian

Studiul condus de catre cercetatorii americani

Un grup de cercetatori americani, finantati de Institutul National de Cercetare a Cancerului, a urmarit obiceiurile zilnice in randul a 185.855 de americani cu varste cuprinse intre 45 si 75 de ani pe o perioada de 16 ani.

Rezultatele studiului, publicate de asemenea in jurnalul "The Annals of Internal Medicine", arata ca obiceiul de a consuma cafea a fost pozitiv asociat cu un risc mai mic pentru decesul prematur.

Inca o data, rezultatele subliniaza beneficiile consumului regulat de cafea:

  • Prin comparatie cu persoanele care nu obisnuiau sa consume cafea, consumatorii au avut un risc mai mic de deces prematur, in special in randul persoanelor nefumatoare
  • Studiul nu a gasit diferente semnificative intre consumul de cafea normala si cea decofeinizata
  • Beneficiile consumului de cafea au fost pronuntate in randul nefumatorilor si a persoanelor ce nu sufereau de o boala cronica
  • Cu toate acestea, consumul de cafea a aratat asocieri pozitive si in randul persoanelor ce sufereau de boli cardiace, cancer, boli ale sistemului respirator, diabet sau boli renale

Prin asociere cu un stil de viata sanatos, ce include consumul de legume si fructe si urmarea unui program de activitate fizica sustinut, consumul de cafea reprezinta, astfel, mai mult decat o placere zilnica, concluzioneaza autorii.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive “Nevestei mele ii este teama sa mearga la doctor. Copil fiind, a fost martora momentului in care bunica ei, de care era foarte apropiata, a fost transportata la...
O micuta americanca nascuta seropozitiva, care aparent se vindecase in urma unui intens tratament cu antiretrovirale, a fost diagnosticata din nou cu HIV, au anuntat joi cercetatorii, preluati de...