Publicat la: 
8/03/2013

Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie.

Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de spcialitate BMC Medicine, a declarat ca sarea si chimicalele folosite pentru conservarea carnii pot afecta sanatatea.

Studiul a urmarit oameni din 10 tari europene pentru circa 13 ani si arata ca cei care consuma carne procesata sunt mai predispusi si la alte obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, sau obezitate, insa chiar daca se exclud acesti factori, riscul prezentat de consumul de mezeluri ramane.

Unul din 17 oameni implicati in studiu a murit. In total, circa 10.000 de oameni au murit de cancer si 5.500 de probleme cardiologice.

Studiul a concluzionat ca cei care consumau mai mult de 160 grame carne procesata pe zi - circa doi carnati si o felie de bacon - prezentau un risc cu 44% mai ridicat de a muri de in urmatori 12,7 ani, decat cei care mancau doar circa 20 g.

Mai mult, dr. Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund, a declarat ca acest studiu aduce dovezi care confirma inca o data riscurile pe care le aduce consumul de mezeluri. "Cercetarea noastra, publicata in 2007 si confirmata si in 2011, arata ca mezelurile cresc riscul de cancer de intestin".

Sursa: BBC

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, denumite ulceratii, la nivelul intestinului gros. Ulceratiile se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost...
Achiziţiile motorii ale sugarului încep cu vârsta de doua luni când acesta trebuie să îşi poată susţine singur capul. Deşi există convenţii cu privire la vârsta la care trebuie să existe o anumită...