Publicat la: 
1/09/2014



Consumul de ceai sau cafea nu afecteaza inima

Consumul de ceai sau cafea nu afecteaza inima, spre deosebire de bauturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe tari, prezentate la congresul anual al Societatii Europene de Cardiologie, care a inceput sambata si se va incheia marti la Barcelona, informeaza agentia Europa Press, citata de Agerpres.

Specialistii au mentionat ca nici cafeaua, nici ceaiul nu duc la o crestere a riscului de deces pe motive cardiovasculare, nici din alte cauze cum ar fi infectiile sau cancerul. Un studiu efectuat in Franta pe 131.401 pacienti, cu varste cuprinse intre 18 si 95 de ani, a demonstrat ca rata mortalitatii din cauze cardiovasculare nu are legatura cu consumul de ceai si cafea.

Exista o diferenta intre amatorii de cafea si ceai, primii prezentand riscuri mai mari de imbolnavire cardiovasculara, dar de vina nu este cafeaua, ci stilul de viata asociat, in general, cu aceasta bautura, a explicat afirmat Almudena Castro, de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Peste jumatate dintre marii bautori de cafea fumeaza, in timp ce persoanele care prefera ceaiul duc o viata mai sanatoasa, fac mai mult sport si sunt astfel mai protejate de afectiuni ale inimii.

Participantii la congresul de la Barcelona au abordat si legatura dintre bauturi energizante, alcool si exercitii fizice intense. Conform datelor de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Autority,EFSA), aproximativ 68% dintre adolescentii de 10-18 ani si 30% dintre adultii de 18-65 ani din Europa consuma bauturi de acest gen.

O cercetare realizata in Franta de catre medicul spaniol Eduardo Alegria, cardiolog in San Sebastian, a pus in evidenta pericolele asociate cu consumul acestor bauturi. Datele inregistrate din ianuarie 2009 pana in noiembrie 2013 de autoritatile franceze din domeniu arata ca jumatate dintre problemele aparute in urma asocierii efortului fizic intens cu bauturi energizante au fost de natura cardiovasculara, depasindu-le categoric pe cele psihiatrice sau neurologice.

"Intrucat publicitatea pentru bauturi alcoolice este interzisa la evenimentele sportive, cei care au profitat de situatie au fost producatorii de bauturi energizante, care fac reclama si ii determina pe adolescenti sa creada ca acestea nu sunt daunatoare indiferent de cantitatea ingerata. Multi au impresia gresita ca au un aport de vitamine, cand, in realitate, produc o incarcatura de adrenalina care duce la probleme cardiace importante, mai ales in la tulburari de ritm cardiac", a mai spus  Eduardo Alegria.

In schimb, consumul regulat de fructe poate diminua cu pana la 40 % riscul cardiovascular, potrivit unui colectiv de oameni de stiinta de la Universitatea Oxofod, care a analizat, timp de sase ani, aproximativ o jumatate de milion de persoane din zece localitati diferite din China. Studiul a constatat ca alimentatia bogata in fructe a scazut cu 15 % riscul de cardiopatie ischemica, cu 25 % pe cel de a avea ictus ischemic si cu 40 % in privinta ictusului hemoragic.

A.C.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Scolioza reprezinta o curbura laterala, in linie verticala, a coloanei vertebrale. Atunci cand este privita dintr-o parte, coloana vertebrala ar trebui sa prezinte o rotunjire usoara in partea...
Cu circa 4-6 saptamani inainte de a pleca intr-o vacanta exotica, trebuie sa ne vaccinam impotriva bolilor ce pot aparea in tara respectiva, in cadrul unui centru international de vaccinari, a...