Publicat la: 
21/04/2017

Multe persoane opteaza pentru consumul de lactate cu un continut redus de grasime pentru a isi mentine greutatea sub control, insa o noua cercetare arata ca laptele slab in grasimi si iaurtul degresat aduc beneficii si in ceea ce priveste sanatatea mintala, scrie medicalnewstoday.com.

Studiu, publicat in jurnalul "Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology", arata ca un aport crescut de lapte si iaurt cu un continut scazut de grasimi pot reduce riscul aparitiei depresiei.

In urma studiului condus de cercetatorii de la Universitatea Tohoku din Japonia, la care au participat circa 1.000 de adulti, oamenii de stiinta au observat ca persoanele care au consumat o cantitate mai mare de lapte si iaurt degresat au fost mai putin predispuse aparitiei simptomelor depresive, prin comparatie cu participantii care au avut un consum redus de lactate sau au exclus branzeturile din dieta lor alimentara.

In timp ce simptomele specifice depresiei pot varia de la o persoana la alta, exista cateva simptomele ce sunt comune tuturor persoanelor ce sufera de aceasta afectiune. In functie de intensitatea depresiei, acestea includ: tristetea apasatoare, sentimentul inutilitatii, al vinovatiei si neajutorarii, prezenta iritabilitatii, oboseala fizica, tulburari de somn si aparitia ganduri suicidale.

Profesorul Nagatomi si colegii sai mentioneaza ca studiile efectuate anterior pe aceasta tema au asociat aportul crescut de lactate cu o crestere a riscului de aparitie a acestor semne, insa rezultatele studiilor nu au fost concluzive.

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii si-au propus sa investigheze modul in care consumul de lactate degresate si consumul de lactate bogate in grasimi ar putea influenta riscul aparitiei simptomelor ce indica prezenta depresiei.

Aportul crescut de lactate degresate este asociat unui risc scazut de aparitie a simptomelor specifice depresiei

La studiu au participat 1159 de adulti din Japonia, cu varste cuprinse intre 19 si 83 de ani, majoritatea fiind de sex feminin.

Participantii la studiu au fost rugati sa completeze un chestionar prin intermediul caruia cercetatorii sa poata stabili cat de des obisnuiesc sa consume iaurt degresat si lapte cu un continut scazut de grasime.

Ulterior, in randul participantilor au fost evaluata prezenta simptomelor specifice depresiei precum si intensitatea acestora prin intermediul unui test specializat. Astfel, cercetatorii au identificat simptome depresive in randul barbatilor in procent de 31,2% si in randul femeilor participante la studiu in procent de 31,7%.

Prin comparatie cu persoanele care au declarat ca nu obisnuiesc sa consume lactate degresate, cei ce obisnuiau sa consume lapte si iaurt cu un continut scazut de grasime de pana la patru ori pe saptamana au fost mai putin predispusi aparitiei simptomelor specifice depresiei.

"Rezultatele studiului nostru arata ca un aport crescut de lactate degresate a fost asociat cu o prevalenta scazuta a simptomelor specifice depresiei," a declarat Profesorul Nagatomi, autorul principal al studiului.

In schimb, cercetatorii nu au observat nicio asociere intre consumul de lactate bogate in grasimi si aparitia depresiei. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru este datorat faptului ca acizii grasi ce intra in compozitia lactatelor bogate in grasimi - asociate in studiile anterioare cu prezenta simptomelor de depresie - sunt inlocuiti de prezenta aminoacidului triptofan ce intra in compozitia lactatelor degresate.

Cu toate acestea, cercetatorii concluzioneaza ca sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema pentru a identifica mecanismele ce stau la baza asocierii intre aportul crescut de lactate degresate si riscul scazut pentru declansarea depresiei.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Igiena orala deficitara poate avea mai multe repercusiuni asupra bunastarii organismului decat aparitia cariilor si declansarea unor afectiuni la nivelul gingiilor care duc la pierderea dintilor....
Pe parcursul ultimelor 3 saptamani, MedLive a prezentat un program ce a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea preventiei in sanatate. In tot acest timp,...