Publicat la: 
18/03/2019

consum oua

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general.

Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in mod frecvent de catre oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic in galbenus. Exista si alte produse de origine animala cu continut ridicat de colesterol, precum carnea rosie, carnea prelucrata si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (unt sau frisca).

Specialistii au descoperit ca:

  • 300 mg de colesterol dietetic pe zi sunt asociate cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare si cu un risc cu 18% mai mare de deces.
  • Consumul a trei-patru oua pe saptamana este asociat cu un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare si cu 8% mai mare de deces.
  • Galbenusurile de ou sunt cele mai bogate in colesterol alimente consumate in dieta tipica.
  • Un adult obisnuit consuma aproximativ 300 de miligrame de colesterol pe zi si trei sau patru oua pe saptamana.
  • Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces in Statele Unite ale Americii.

Legatura dintre colesterol, consumul de oua si bolile cardiovasculare a fost dezbatuta de zeci de ani. Inainte de anul 2015, era recomandat consumul a mai putin de 300 de miligrame de colesterol pe zi. Totusi, noile recomandari includ si consumul saptamanal de oua, ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Un adult din Statele Unite ale Americii asimileaza, in medie, o cantitate de 300 de miligrame de colesterol pe zi si mananca trei sau patru oua pe saptamana. Totusi, autorii studiului actual sustin ca recomandarile ar trebui sa fie evaluate din nou.

”Studiul nostru a aratat ca, daca doi oameni au exact aceeasi dieta, singura diferenta fiind consumul de oua, atunci se poate masura direct efectul consumului de oua asupra bolilor de inima”, spune Norrina Allen, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Exercitiile, calitatea generala a dietei, cantitatea si tipul de grasimi din dieta nu au modificat asocierea dintre oua, bolile cardiovasculare si riscul de deces.

Specialistii au analizat datele colectate de la 29.615 de adulti diferiti din punct de vedere rasial si etnic, din Statele Unite ale Americii, din sase studii, pe o perioada de 31 de ani de urmarire.

Pe baza rezultatelor, acestia sugereaza ca oamenii ar trebui sa scada consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale si carnea rosie. Totusi, nu trebuie sa fie eliminate complet deoarece sunt surse bune de nutrienti importanti, cum ar fi aminoacizii esentiali, fierul si colina. In schimb, se pot consuma mai multe albusuri de ou.

”Vrem sa le reamintim oamenilor ca ouale contin colesterol, in special galbenusurile, iar efectul este daunator, deci ar trebui sa fie mancate cu moderatie”, spune Allen.

Datele privind dieta au fost colectate fiind folosite chestionare de frecventa alimentara, sau prin istoricul dietei. Fiecare participant a completat o lista lunga cu alimentele pe care le-a mancat in lunile precedente, sau in anul anterior. Datele au fost colectate intr-o singura vizita. Au fost 31 de ani de urmarire, timp in care au avut loc 5400 de evenimente cardiovasculare si 6,132 de decese.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

Medic Specialist...
Medic Specialist
Botezatu Lucia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Bolile cardiovasculare duc la moartea a 17 milioane de oameni in fiecare an / Foto: Reuters Zilele trecute am avut o durere in zona inimii, ca si cum m-ar fi strans un cleste... am ameteli, nu ma simt bine... Ce-i de facut? Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane...
Cercetatorii de la Universitatea din Sydney si-au propus sa clarifice informatiile contradictorii cu privire la consumul de oua si impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Noul studiu arata ca o dieta alimentara ce contine 12 oua pe saptamana pe o durata de un an nu poate creste factorii de risc...
Ceaiurile au numeroase efecte benefice asupra organismului / Foto: Photoxpress.com Folosite de putin timp in Europa, atat ceaiul verde, cat si cel negru, isi castiga, treptat, recunoasterea. In afara Romaniei, ceaiul este cel mai consumat lichid, dupa apa. In ceea ce ii priveste pe romani, acestia nu beau decat 3-4 litri de ceai pe an. Ce...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...