Publicat la: 
22/06/2018

Consumul excesiv de sare

Sarea, consumata in cantitati mari, contribuie la cresterea tensiunii arteriale, insa este oare vorba despre o relatie cauzala ce creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare si duce, in final, la decesul prematur?

O serie de studii de cohorta efectuate in ultimii ani au contestat aceasta cauzalitate, insa o noua cercetare ce utilizeaza masuratori complexe confirma aceasta asociere, informeaza sciencedaily.com.

Probleme privind masurarea nivelului de sodiu din organism

Cercetarea de fata, efectuata de specialistii de la Brigham and Women's Hospital din Boston (BWH), arata ca estimarea inexacta a aportului de sodiu a contribuit la constatarile paradoxale ale studiilor realizate anterior pe aceasta tema. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate "The International Journal of Epidemiology."

"Nivelul de sodiu din alimentatie este greu de masurat," declara Nancy Cook, biostatisticiana in cadrul Departamentului de Medicina al BWH.

"Sodiul este prezent in multe dintre alimentele pe care le consumam si, cel mai adesea, nu stim cat de mult consumam, ceea ce face a fi greu de estimat consumul de sodiu al unei persoane prin intermediul sondajelor de opinie. Excretiile de sodiu reprezinta cea mai buna modalitate de masurare a nivelului de sodiu din organism, insa exista mai multe modalitati de colectare a acestora. Pentru studiul nostru am apelat la mai multe masuratori pentru a obtine date cat mai precise," adauga aceasta.

Desi testul de urina reprezinta o buna metoda de masurare, nivelul de sodiu din organism poate fluctua pe tot parcursul zilei, astfel incat masurarea exacta a aportului de sodiu necesita o proba completa ce acopera toate cele 24 de ore. Mai mult, consumul de sodiu poate varia de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca cea mai buna modalitate pentru a obtine date precise este colectarea probelor de urina pe o perioada de mai multe zile.

O noua abordare

In timp ce studiile anterioare au utilizat probe de urina si formula Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism, pentru studiul de fata oamenii de stiinta au apelat la mai multe abordari pentru a obtine date precise ale nivelului de sodiu din organism, inclusiv metode clasice, metode standard, cat si teste multiple de urine, consecutive si neconsecutive. 

Ulterior, cercetatorii au evaluat rezultatele testelor prin compararea acestora cu datele colectate de la studiile de prevenire a hipertensiunii arteriale, la care au participat circa 3000 de persoane ce sufereau de pre-hipertensiune arteriala.

Metoda standard a aratat ca exista o relatie directa intre aportul crescut de sodiu din organism si cresterea riscului de deces. 

Rezultatele obtinute prin intermediul formulei Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism a aratat o curba in forma J, ce sugereaza faptul ca atat nivelul scazut de sodiu, cat si nivelul ridicat de sodiu din organism sunt asociate cu riscul crescut pentru decesul prematur.

"Constatarile noastre arata ca masurarea inexacta a aportului de sodiu ar putea fi factorul cheie ce contribuie la rezultatele paradoxale ale studiilor anterioare. In concluzie, studiile epidemiologice nu ar trebui sa asocieze rezultatele testelor medicale cu estimarile inexacte ale aportului de sodiu din alimentatie, obtinute in urma sondajelor de opinie efectuate in randul populatiei," conchid autorii studiului.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180622012101.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care beau in medie mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare. Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca ratele de deces din toate cauzele au crescut cu mai mult de jumatate la persoanele cu varsta sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cesti de cafea pe...
Un nou studiu condus de neurologi si specialisti in biologie moleculara arata ca lipsa unei proteine din creier poate fi de vina in cazurile de frica exagerata, care nu poate fi controlata. In cadrul studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii au examinat soareci care nu aveau enzimele monoaminooxidaze de...
Faptul ca alegem sa mancam ceva delicios, dar nesanatos, nu dezvaluie neaparat un defect de caracter. Capacitatea de a exercita auto-control este legata de neurobiologia noastra, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience  (http://www.jneurosci.org/content/38/25/5799) in iunie 2018. Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de...
Rezultatele unui nou studiu prezentat recent in cadrul Congresului European de Reumatologie arata ca persoanele cu un risc crescut de declansare a artritei reumatoide prezinta o crestere a nivelului de inflamatie la nivelul gingiilor, precum si a bacteriilor care provoaca boli, informeaza sciencedaily.com. Constatari cheie ale studiului "Am...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Astazi, cercetarea in privinta prevenirii bolii Alzheimer inregistreaza progrese notabile. Dharma Singh Khalsa, Presedintele Fundatiei pentru Prevenirea si Cercetarea Bolii Alzheimer din S.U.A., face cunoscut faptul ca este necesara o abordare complexa a bolii Alzheimer. "Din moment ce...