Publicat la: 
26/05/2010
Consumul moderat de alcool ar putea reduce riscurile de diabet

Bauturile alcoolice, consumate morderat, tin diabetul departe / Foto: FreeDigitalPhotos

Adultii sanatosi care consuma unu doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi sunt mai putin predispusi sa dezvolte o forma de diabet decat cei care nu beau alcool deloc, arata un studiu olandez citat de Reuters. Cercetarea a fost efectuata de specialistii de la Institutul national olandez pentru sanatate publica si mediu si s-a desfasurat pe o perioada de zece ani.

Rezultatele au demonstrat ca persoanele care consuma moderat alcool si indeplinesc trei din cele patru conditii necesare pentru un mod de viata sanatos prezinta cu 40% mai putine riscuri de a se imbolnavi de diabet de tip 2 decat cei care nu consuma alcool deloc.

Cercetatorii au considerat ca "moderat" consumul unui pahar cu bauturi alcoolice pe zi de catre femei si a doua pahare in cazul barbatilor. Cele patru conditii pentru un stil de viata sanatos sunt:

  • prevenirea obezitatii;
  • efectuarea de exercitii fizice;
  • evitarea fumatului;
  • alimentatia echilibrata.

Diabetul de tip 2, care este adesea provocat de obezitate, este cea mai frecventa forma de diabet. Se manifesta atunci cand nivelul glicemiei din sange este anormal de mare si afecteaza peste 180 de milioane de adulti din intreaga lume.

Daca nu este tratata corespunzator, aceasta forma de diabet necesita tratament zilnic si poate atrage dupa sine boli cardiovasculare, accidente vascular-cerebrale, orbirea, deteriorarea functiei renale si multe altele.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Doua pahare pe zi de alcool de calitate (mai ales vin) nu creaza dependenta ...

tare. care producator de alcool a finantat asta? si nu provoaca dependenta asa ceva? sau sunt studii false?

"doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi " adica 2 pahare de bere sau doua pahare de vodca, e tot aia, nu ?

Ai încercat matale si a dat dependentă? :)) Lăsând gluma la o parte, e vorba de consum moderat, despre care se stie de multă vreme că are efecte benefice, sub formă de vin si bere; cu spitoasele e mai complicat ;)
Importantă e măsura, care e foarte clar definită în articol. Dacă păstrezi măsura asta, precis nu vei căpăta nicio dependentă :)
Pe de altă parte, moderatie la fumat nu există, desi până prin anii '70 unii medici ziceau că e bună o tzigare la cafea, dimineata si probabl încă una peste zi. Poate că obiceiul pipei păcii la amerindieni ar fi fost "fumat moderat" deci fără efecte negative asuora sănptătii, pt. că ei plimbau o pipă pe la tot sfatul tribului si când trăgeau un fum, din jum'ate-n jum'ate de oră, ameteau; iar în rest aveau o viată foarte activă fizic, într-un mediu nepoluat. Ei nu erau proriu-zis fumători!

Sa nu uitam celelalte patru conditii, care ar putea tine in frau si o eventuala dependenta (cum reaminteste Julian):

. prevenirea obezitatii
- greu de prevenit in cazul adictiei la alcool

. efectuarea de exercitii fizice
- minim 30 de minute pe zi

. evitarea fumatului
- a fumatului second, ca de fumat mai mult te lasi decat il eviti

. alimentatia echilibrata
- prea abstract? google it: http://www.google.ro/search?q=alimentatia+echilibrata&hl=ro&start=0&sa=N

As mai adauga ca e important si alcoolul, calitatea lui, taria si cantitatea, din cate stiu tariile sunt mai greu de suportat si sigur nu 2 pahare se recomanda ci doua paharele :D. Alcoolul produs in subsolul Vecinului nu stiu cat intra in calcul...

Stiu ca statistici arata ca sunt zone geografice unde desi bucataria este grasa, (cu proteine animala din abundenta si prajeli) consumul regulat de vin (un pahar la masa!!!) si stilul activ de viata face sa nu se simta efecte secundare.

Pentru fiecare gratar, o gura de vin + o partida de tenis, de jogging sau .... ;)

Pai in general se defineste o unitate asa ca e oarecum impropriu spus pahar, ca nu e acelas indiferent de bautura. O unitate la bere cred ca are 330 ml, la vin 150 de ml si la tarie 25 de ml sau 40 de ml nu sunt sigur ... Daca bei doua pahare de bere de 500 ml fiecare pline cu vin nu e bine ...

Eu am gasit intr-un studiu urmatoarea definitie a consumului moderat de alcool: 4,5 L/9 doze bere (5% alcool) sau 1,5 L/2 sticle de vin (12%) pe saptamana. Cred ca e important sa nu bem aceste cantitati deodata ci pe parcursul mai multor zile (de-aia se spune 2 pahare pe zi).

Pagini

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Endocrinologie

Pena Mihaela,Medic Specialist
Medic Specialist
Szekely Zsolt,Medic primar
Medic primar
Copaescu Ana-Cristina,Medic Primar
Medic Primar
Sava Sorin Lucian,Doctor
Medic Primar,...

Articole similare

Vitamina C are mai multe beneficii, inclusiv un efect modest in combaterea racelii. Cercetari recente sugereaza un alt potential de utilizare a vitaminei C. Intr-un studiu realizat pe pacienti spitalizati - care de multe ori au niveluri mai mici vitamina C - cercetatorii au observat o imbunatatire a starii de spirit dupa ce au primit vitamina C...
Riscul unei persoane de a dezvolta boli de inima variaza si in functie de locul de munca al acesteia- cei care lucreaza in servicii au un risc crescut sa dezvolte boli de inima sau sa faca un accident vascular cerebral, potrivit unui nou raport. Cercetatorii au descoperit ca riscul ca o persoana sa aiba probleme cardiovasculare variaza in...
Exista diferite tipuri de pasta de dinti disponibile pe piata sub forma de pasta sau gel, exista unele care protejeaza impotriva cariilor dentare sau pentru a proteja dintii de atacul acid, altele care sunt concepute pentru dinti sensibili. Dar care pasta de dinti curata bine? Care pastreaza smaltul dentar? O noua metoda de evaluare incearca sa...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala. Regiunea cerebrala in...
Masa luata la birou / Foto: Flickr.com Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o...