Publicat la: 
10/08/2017

Paharul de vin sau de bere consumat in fiecare seara la cina ar putea avea un beneficiu important pentru sanatate. Un studiu efectuat de catre cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga si publicat recent in jurnalul de specialitate "Diabetologia" arata ca riscul declansarii diabetului zaharat de tip II ar putea fi redus semnificativ in randul persoanelor care obisnuiesc sa consume alcool in cantitati moderate, noteaza medicinenet.com.

"Frecventa consumului de alcool pare sa joace un rol central, intrucat cei care pe perioada studiului au consumat alcool in patru seri pe saptamana au avut un risc mai scazut pentru declansarea diabetului, prin comparatie cu cei care obisnuiau sa consume alcool o singura data pe saptamana, indiferent de cantitatea totala de alcool consumata in cele sapte zile," a declarat Janne Tolstrup, autoarea principala a studiului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a mai mult de 70 de mii de persoane, colectate pe durata unui an, intre 2007 si 2008. Suplimentar, participantii la studiu au oferit detalii privind frecventa consumului de alcool si alte informatii referitoare la stilul de viata, relevante pentru studiu.

Starea lor de sanatate si obiceiurile alimentare au fost urmarite de cercetatori pe o perioada de aproximativ cinci ani.

Raportul final al cercetatorilor arata ca barbatii care au consumat aproximativ 14 pahare de alcool pe saptamana au avut un risc cu pana la 43% mai mic pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip II, prin comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume alcool. In randul femeilor, sase pahare de alcool consumate saptamanal au redus riscul pentru diabet cu circa 58%.

Cercetatorii mentioneaza ca riscul dezvoltarii acestei afectiuni a fost mai mic cu 27% in randul barbatilor si 32% in randul femeilor atunci cand acestia au impartit cantitatea totala de alcool pe durata intregii saptamani.

Mai mult decat atat, protectia oferita de alcool organismului impotriva dezvoltarii acestei afectiuni a fost valabila numai in cazurile in care participantii la studiu au consumat vin sau bere. Alte tipuri de alcool nu au oferit niciun beneficiu participantilor de sex masculin si au crescut riscul declansarii diabetului in randul participantelor la studiu.

Cu toate acestea, studiul observational nu subliniaza o legatura de tip cauza-efect. "Nu as recomanda cresterea frecventei consumului de alcool pe baza acestor constatari," declara Dr. Adrian Vella, medic endocrinolog in cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota.

Alcoolul creste sensibilitatea organismului la insulina, iar acest lucru ar putea juca un rol central in stoparea progresiei diabetului zaharat, insa sunt necesare mai multe studii pentru a explica mecanismul acestei asocieri.

"Din cauza cunostintelor limitate despre mecanismele de control al zaharului din sange, rezultatele studiului nu sunt finale. In plus, este dificil sa spunem cu exactitate care sunt factorii ce au influentat starea de sanatate a participantilor numai in baza informatiilor oferite de acestia in ceea ce priveste stilul lor de viata. Este posibil ca datele furnizate sa nu fie exacte, iar alti factori, precum urmarea unui program sportiv si istoricul familial pe fondul acestei boli sunt deosebit de importante pentru a calcula riscul declansarii acestei boli," conchide autoarea principala a cercetarii.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Spanacul incetineste digestia lipidelor si genereaza un sentiment de satietate de durata, informeaza Le Figaro, citand un studiu realizat de cercetatori suedezi. Echipa, specializata in nutritie,...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Creierul unei persoane supraponderale arata cu 10 ani mai deteriorat decat ar trebui sa fie conform varstei, cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns...