Publicat la: 
19/01/2018

renuntare la fumat

Fumatorii au o perceptie distorsionata asupra momentului declansarii afectiunilor asociate fumatului.

Viziunea fumatorilor evidentiaza faptul ca nu inteleg pe deplin consecintele negative si pericolele pe care fumatul le prezinta pentru sanatatea organismului, scrie surrey.ac.uk.

Studiu asupra mentalitatii optimiste specifice fumatorilor

Cercetatorii de la Universitatea din Milano si Universitatea din Surrey au intervievat 162 de fumatori si nefumatori pe tema intelegerii efectelor nocive pe care fumatul le are asupra sanatatii intregului organism.

Participantilor li s-a cerut sa evalueze momentul in care daunele produse de fumat incep sa se manifeste in randul persoanelor ce fumeaza circa 10 tigari pe zi incepand cu varsta de 18 ani.

Efectele nocive ale fumatului au fost clasificate ca severe (cancer pulmonar, accident vascular cerebral) si mai putin severe (dinti ingalbeniti, respiratie urat mirositoare).

Fumatorii neglijeaza efectul nociv imediat al consumului de tutun

Analizarea raspunsurilor date de participanti a aratat faptul ca fumatorii sunt inclinati sa creada ca atat efectele severe, cat si cele mai putin severe, ale fumatului incep sa apara mai tarziu in viata.

Aceste convingeri eronate arata lipsa de intelegere a consecintelor negative pe care fumatul le are pentru sanatatea organismului, cat si estimarea incorecta a timpilor de instalare a acestor consecinte.

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca estimarea incorecta a momentului aparitiei efectelor nocive sunt direct proportionale cu constientizarea gradului de risc si nivelul de teama manifestat de fumatori cu privire la aceste consecinte.

Riscul ignorarii efectelor daunatoare ale fumatului

Consecintele negative ale fumatului sunt bine documentate, insa ceea ce am constatat pe parcursul studiului de fata este faptul ca fumatorii percep posibilitatea aparitiei efectelor nocive specifice fumatului mult mai departe in viitor, prin comparatie cu cei care nu fumeaza.

''Aceasta perceptie distorsionata este deosebit de periculoasa pentru fumatori, intrucat duce la amanarea momentului de a lua decizia renuntarii la fumat. De asemenea, aceste convingeri eronate intarzie prezenta fumatorilor la testele de screening pentru verificarea starii de sanatate pe acest fond, ceea ce creste riscul fumatorilor de a dezvolta o boala grava," declara Dr. Patrice Rusconi, unul dintre autorii principali ai studiului.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Am decis sa renunt la fumat (nu glumesc), multumita acestui articol. De fapt, decisesem sa ma las de azi, iar azi am vazut articolul. Multumesc! Gandeam exact asa....
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu...
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca guvernele din intreaga lume ar trebui sa creasca taxele la tigari si la alte produse din tutun pentru a incuraja oamenii sa se lase de fumat si...