Ajută informația corectă să devină
mai virală decât virusul!

Informațiile despre noul Coronavirus tind să conducă spre o stare de neliniște generală, creată, în special, de comunicarea pe canale neoficiale, în social media sau mass-media.


Ce poate fi mai periculos decât un virus?

Panica creată de știri alarmante, dominate de teamă.

informatie

Ce putem face pentru a opri această
adevărată epidemie de informație virusată?

Să consumăm informația corectă și să ajutăm acest tip de informație sănătoasă să se propage mai rapid decât virusul în sine.

Prin acestă inițiativă MedLife încurajează informarea corectă și adoptarea unui comportament responsabil. Demersul susține urmarea cu strictețe a măsurilor de prevenție recomandate de autorități pentru a minimaliza riscul unei îmbolnăviri. În același timp, vă recomandăm să nu vă îngrijorați permanent, să vă informați corect și să luați decizii bazate pe fapte. *Informațiile publicate au ca sursă Institutul Național de Sănătate Publică, OMS și alte instituții abilitate în furnizarea informațiilor referitoare la Coronavirus. Orice directivă comunicată de Ministerul Sănătății, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Ministerul Afacerilor Externe primează în fața informațiilor publicate.


Opiniile specialiștilor

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS:

„Cuvântul pandemie este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Suntem împreună, să facem ceea ce trebuie cu calm și să-i protejăm pe cetățenii lumii. E fezabil. Oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.”

Dr. Gilda Popescu, pneumolog:

„Cred că se şi induce starea de panică, e bine ca oamenii să fie informaţi pentru a lua măsuri de prevenţie, pentru că prevenţia e mult mai ieftină decât tratarea”, a adăugat medicul. Nu trebuie creată panică.”

Dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infecțioase:

„Scenariul cel mai frecvent este acela în care infecția cu Coronavirus se instalează ca o răceală și trece ca o răceală – aici vorbim de formele ușoare și medii, cam 95% din cazuri.”

Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie

"Infecția poate fi prevenită prin măsuri igienice simple și cred că un lucru cu care trebuie să ne luptăm este legat de aceste consecințe sociale și de discriminare pe de altă parte. Cauza epidemiei de panică este lipsa de informare. Trebuie să respectăm niște măsuri igienice de bază."

Statistica

Statistici despre Coronavirus

Definitii

Despre Coronavirus

Ce sunt
Coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte din familia Coronaviridae, care pot provoca infecții atât la animale, cât și la oameni. În cazul oamenilor, acestea pot determina infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este COVID-19?

„Noul” coronavirus este de fapt o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Boala produsă de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se numeste COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019). Virusul a fost identificat pentru prima oară în China în decembrie 2019.

Transmitere

Cum se transmite COVID-19?

Pe cale aeriană, prin tuse și strănut

Coronavirusurile umane se răspândesc prin inhalarea microparticulelor infectante emise prin tuse, strănut sau chiar în timpul vorbirii, dacă distanța dintre persoane este mai mică de 1 metru.

Contact cu persoană

Contact direct sau indirect neprotejat, pentru un interval de peste 10 minute, cu o persoană infectată (prezență în aceeași încăpere, atingere, strângere de mână).

Contact cu suprafețele

Prin contact cu suprafețele contaminate cu secreții respiratorii, apoi atingerea nasului sau a gurii cu mâinile murdare și prin sărut.

SIMPTOME

Primele simptome

Perioada de incubație între momentul infectării și apariția simptomelor este de până la 14 zile.

Persoanele în vârstă și cele cu boli cronice asociate (de exemplu, hipertensiune arterială, tulburări cardiace, diabet, afecțiuni hepatice și respiratorii) au un risc mai mare de a dezvolta simptome mai severe.

recomandari

Cum vă protejați de
Coronavirus?

În acest moment există doar un tratament simptomatic pentru această infecție, motiv pentru care prevenția este singura modalitate prin care vă puteți apăra de răspândirea acestui virus.

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante.

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau indirect cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiți plierea cotului atunci când tușiți sau strănutați.

Aruncați batista sau masca imediat după folosire și spălați-vă pe mâini.

Evitați contactul apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută.

Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără recomandarea medicului.

Aerisiți corespunzator spațiile închise.

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dacă ați intrat în contact cu o persoană suspectă de infecție cu Coronavirus sau dacă ați călătorit într-o altă țară în ultimele 21 de zile, apelați numărul de urgență 112 la primele semne de febră, tuse sau dificultăți la respirație.

Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie.

SUSPECT

Ce faceți în cazul în care suspectați o
infecție cu Coronavirus:

RESPECTAȚI MĂSURILE DE IZOLARE ȘI PROTECȚIE

Dacă ați călătorit în ultimele 21 de zile în zonele cu transmitere comunitară extinsă COVID-19 respectați cu strictețe măsurile de carantină, respectiv auto-izolare, la întoarcerea în țară.

ADRESAȚI-VĂ MEDICULUI DE FAMILIE

În cazul în care prezentați unul din simptomele specifice infecției cu Coronavirus, dar nu ați avut contact direct cu o persoană suspectă și nici nu ați călătorit recent în străinătate, ADRESAȚI-VĂ MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta va putea face o evaluare corectă, în urma căreia va stabili conduita medicală adecvată

Apelați 112

Dacă ați avut contact cu o persoană suspectă sau vă întoarceți dintr-o țară în care s-au identificat cazuri de Coronavirus și prezentați unul din simptomele specifice infecției cu acest virus, apelați numărul de urgență 112 sau Direcția de Sănătate Publică din județul în care vă aflați.

Evitați deplasarea la spital

În cazul în care suspectați că sunteți infectat cu COVID-19 NU vă deplasați la camerele de garda ale spitalelor pentru a nu risca transmiterea virusului, ci apelați numărul de urgență 112.

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus) puteți apela numărul


800800358

operaționalizat de Institutul Național de Sănătate Publică.


Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Urcă