Publicat la: 
2/03/2017

Exista un istoric al cercetarilor de specialitate bogat in dovezi pro si contra in ceea ce priveste consumul de lactate pentru organismul uman. Desi sunt o sursa buna de calciu, lactatele au un cotinut mare de grasimi. In ceea ce priveste efectele lactatelor asupra riscului dezvoltarii cancerului, rezultatele pot fi la fel de contradictorii.

Cercetatorii de la Departamentul de Prevenire a Cancerului din cadrul Institutului Roswell Park din Buffalo, New York, au descoperit ca branza si smantana pot creste riscul declansarii cancerului de san, insa consumul de iaurt poate reduce riscul aparitiei acestei afectiuni. Datele noului studiu au fost publicate recent in jurnalul "Current Developments in Nutrition," noteaza medicalnewstoday.com.

Dieta joaca un rol central pentru cresterea riscului de dezvoltare a cancerului de san, iar studiile realizate anterior pe aceasta tema asociaza dieta nesanatoasa din timpul adolescentei cu un risc crescut pentru cancer de san in perioada premenopauzei.

Cu toate ca unele produse lactate ar putea fi incluse sub umbrela unui regim alimentar nesanatos, cercetarile care evalueaza impactul alimentelor lactate asupra declansarii cancerului mamar au ajuns, de-a lungul timpului, la rezultate contradictorii: unele studii au asociat consumul de lactate unui risc crescut pentru cancerul de san, in timp ce altele au indicat contrariul.

"Aceste rezultate contradictorii nu sunt neasteptate. Produsele lactate sunt alimente in amestecuri complexe, ce includ mai multe substante nutritive, dar si substante non-nutritive care ar putea influenta etiologia cancerului prin cresterea sau scaderea riscului declansarii acestei afectiuni," declara autoarea principala a studiului, Dr. Susan McCann de la Departamentul de Prevenire a Cancerului din cadrul Institutului Roswell Park.

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au revizuit datele colectate de la pacientele Institutului Roswell Park in perioada 2003-2014. Dintre acestea 1.941 sufereau de cancer mamar, in timp ce alte 1.237 se aflau intr-o stare buna de sanatate.

Toate participantele la studiu au fost rugate sa completeze un chestionar in care au declarat frecventa consumului de lactate, precum si produsele consumate, printre care branza, iaurt si lapte.

Dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare o serie de factori - precum varsta, indexul masei corporale, prezenta menopauzei, dar si istoricul familial - acestia au descoperit ca un aport mare de produse lactate a fost asociat cu un risc de pana la 15% mai mic pentru declansarea cancerului de san.

Aceasta scadere a fost atribuita, in principal, consumului de iaurt: femeile care au consumat cantitati mai mari de iaurt au avut cu 39% mai putine sanse pentru a dezvolta cancerul mamar.

Cu toate acestea, un aport ridicat de branza a avut efectul opus: participantele la studiu care obisnuiau sa consume in mod special branza si crema de branza au avut cu 53% mai multe sanse pentru a dezvolta cancer la san.

Sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema pentru a intelege modul in care alimentele lactate afecteaza riscul dezvoltarii cancerului mamar, dar cercetatorii studiului de fata sunt de parere ca au facut un pas inainte in descoperirea alimentelor lactate care aduc beneficii, dar si a alimentelor care dauneaza sanatatii.

"Acest studiu ne ofera o noua intelegere a potentialilor factori asociati cu dezvoltarea cancerului de san. In timp ce dieta este responsabila pentru 30% din toate cazurile de cancer mamar, suntem de parere ca studiul de fata ne ajuta sa intelegem care sunt produsele care dauneaza, dar si cele care ne aduc beneficii, atunci cand vine vorba despre riscul declansarii acestui tip de cancer," este de parere Christine Ambrosone, presedinta Departamentului de Prevenire a Cancerului din Buffalo, New York.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Conform unui studiu efectuat in SUA pe o durata de 8 ani, prezentat la Congresul IQUAM (the International Committee for Quality Assurance and Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery)...
Matthew Liao, profesor de Bio-etica la Universitatea din New York, a starnit controverse cu o lucrare viitoare care va fi publicata in Ethics, Policy and the Environment, care exploreaza modificarea...