Publicat la: 
14/03/2014

Cum depasim astenia de primavara? Alimente care combat oboseala

Oboseala provocata de zilele lungi de munca poate cauza numeroase probleme de sanatate si tocmai din acest motiv trebuie sa gasiti sursele de energie care va ajuta sa faceti fata unui program incarcat. Apatia, cauzata de oboseala, este mai des intalnita la femei decat la barbati si poate avea mai multe surse, dar expertii sunt de parere ca nutritia este un mare vinovat. Cu toate acestea, exista anumite alimente care ajuta organismul sa isi procure combustibilul adecvat, atunci cand are nevoie.

La inceputul zilei, majoritatea persoanelor uita de micul dejun, fara sa se gandeasca la nevoile alimentare ale organismului.

"Micul dejun este o masa usor de uitat. Dar, daca oamenii sar peste el si ii cuprinde oboseala pana la pranz, este cazul sa isi reevalueze acest obicei", a explicat Mary Ellen Camire, profesor de stiinta alimentelor si alimentatie umana la Universitatea din Maine.

Cercetarile anterioare au aratat ca micul dejun imbunatateste vigilenta si capacitatea de concentrare.

Optiuni:

  • Chifla de cereale integrale cu branza
  • Cereale cu fructe si iaurt
  • Paine de cereale integrale cu unt de arahide si fructe
  • Oua fierte cu lipie integrala de grau
  • Omleta, paine prajita si fructe
  • Fulgi de ovaz cu stafide

Incarcatura de carbohidrati complecsi

Alimentatia sanatoasa nu ar trebui sa se opreasca la masa de dimineata. Un regim alimentar bine echilibrat pe tot parcursul zilei este o sursa esentiala de energie.

Desi carbohidratii au o reputatie proasta, nutrientii sunt inca sursa preferata de energie a organismului.

Cel mai bun mod de a maximiza potentialul organismului de a absoarbe energie este sa mancati o combinatie de carbohidrati simpli (cei care se gasesc in fructe, legume si miere) si complecsi. (cartofi, dovleac, morcovi)

Grasimi

Grasimile din alimente au, de asemenea, o reputatie proasta, dar nemeritata. Grasimile "rele" sunt asociate cu bolile de inima, unele tipuri de cancer si alte boli cronice. Grasimile "bune" sunt o sursa concentrata de energie. Grasimile saturate (gasite in produsele alimentare, precum carnea, untul, smantana) si grasimile trans (gasite in produse de patiserie, in alimete prajite si margarina) cresc riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Proteine

Grasimile si carbohidratii furnizeaza energie organismului, dar proteinele ajuta la reglarea si eliberarea acestei puteri. Proteinele mentrin sanatatea celulelor, asista cresterea, transporta hormonii si vitaminele si pastreaza masa musculara.

Cele mai bune surse de proteine sunt: carnea, carnea de pasare, pestele, ouale, fasolea, nucile, soia si produsele lactate.

Apa

Doua treimi din corp este format din apa. Aceasta ajuta la controlul temperaturii corpului prin transpiratie si participa la miscarea alimentelor prin intestine. Apa este un ingredient esential in producerea de molecule de energie.

"Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale lipsei de energie", spune Grotto.

Cafeina

In ceea ce priveste cafeina, John Allred de la Institute of Food Technologists, spune ca aceasta "fac inima sa pompeze mai repede si accelereaza respiratia, ceea ce stimuleaza organismul".

Cercetarile au aratat ca o combinatie de cofeina si zahar poate imbunatati vigilenta si performanta.

Efectul cafeinei variaza de la o persoana la alta. Unele persoane au nevoie de cateva cesti de cafea pentru a simti sentimentul de stimulare, in timp ce altii incep sa tremure dupa numai o cana de cafea.

Alimentele pot creste sau pot diminua nivelul de energie al organismului. Daca mancati sanatos, dar sentimentul de oboseala persista, incercati sa schimbati frecventa meselor.

Alti factori care provoaca oboseala:

  • O catitate mare de alcool
  • Lipsa anumitor vitamine si minerale
  • Lipsa de fier (problema comuna la femei)

Sursa: WebMd

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Sper sa nu-mi fac iluzii.
Problemele cu aceasta boala neplacuta le am din copilarie, in decursul anilor am avut si atacuri de panica cu consecinte grave.
Anul acesta 2014 cred ca timp de 30 de zile am consumat catina in exces (ianuarie-februarie) cu toate acestea astenia nu m-a iertat starea de inconfort a inceput din data de 15 martie, odata cu cresterea temperaturilor pana la 24 grade.
Timp de o saptamana a escaladat violent, insomnii, o lipsa totala de concentrare.
Intamplarea face ca am avut o indigestie urata. Dupa aceasta criza de indigestie m-am simtit mult mai bine si acum cand scriu aceste randuri starea e mult ameliorata fata de petioada 15-22 martie.
Se spune ca astenia e pe fond de lipsa de vitamine, deficit creat in cursul iernii, v-am relatat ca timp de o luna am luat catina si cu toate astea astenia a debutat cu o luna inainte, fata de 2013 (va reamintesc ca debutul termic in acest an adica 2013 a inceput mult mai tarziu deoarece a fost o iarna lunga).

Concluzia: Datorita cresterii temperaturii mediului inconjurator, organismul isi modifica metabolismul, adica nu se mai grabeste sa digere deoarece nu mai are nevoie de calori precum iarna si asta duce la un dezechilibru, nu sunt specialist ca acest dezechilibru sa-l pot defini corect.
Noi si in perioada calda, din inertie mancam la fel de mult, cam acelasi gen de mancare, acest fapt da organismul peste cap.
Va propun cateva zile sa mancati muuult mai putin, fara a creste aportul de vitamine.
Cred ca veti fi surprinsi de starea de bine care apare. Nu cedati senzatiei de foame daca vreti sa va protejati sistemul nervos.
Eu nu zic ca vitaminele nu au vina lor, dar intamplator cand trecem pe salate si alte surse alimentare cu surplus de vitamine, alimentatia scade caloric. Mai ales putem intra in capcana de a lua vitamine sintetizate si sa continuam alimentatia bogata in calorii.
Am vrut sa punctez ca, cauza principala a asteniei e plusul de calorii si nu lipsa de vitamine.

Cauza principala:
Plusul de calorii de care organismul nu are nevoie.

Articole similare

Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Anomaliile congenitale de cord, avand o incidenta de 6-8/1000 de nou nascuti, reprezinta aproximativ 30 % dintre cazurile de mortalitate infantila determinate de anomalii congenitale. Peste 80% dintre malformatiile cardiace au cauze multifactoriale, restul de 20% avand cauze genetice fiind determinate de...
Consumul excesiv de sare si alcool si stresul se numara printre cauzele foarte cunoscute ale instalarii hipertensiunii arteriale. Insa exista si cauze mai putin cunoscute ale declansarii acestei afectiuni care afecteaza milioane de adulti din lumea intreaga, relateaza Mediafax. Bisfenol A Potrivit unui nou studiu publicat in revista...
Mahmureala e mai blanda dupa bauturi fara congeneri/ Foto: Dreamstime.com "Da-i cu bere, da-i cu vin" merge in Caragiale si oriunde altundeva, caci patimile de a doua zi n-au fost niciodata un obstacol atunci cand distractia a fost in toi. Fiecare are leacul lui dupa betie, insa apa, painea prajita, "pastilele de cap" si alte cateva...
Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importanța ca timpul mi-a dat...
Fara disponibilizari in sistemul medical / Foto: Reuters 111 spitale din tara sunt propuse spre comasare, iar alte 71 urmeaza a fi reprofilate in camine de batrani sau in centre de permanenta, a informat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Este cunoscuta nevoia unei retea de camine pentru persoane varstnice, care sa preia o parte a...