Publicat la: 
22/10/2015

Cand stim ca avem o tiroida cu probleme, care sunt principalele semne, ce pasi trebuie sa urmam si cum tratam afectiunile acesteia? Dr. Ana-Loredana Parlog-Cristian, medic primar endocrinologie si dexa osteodensitometrie, a discutat online cu cititorii.

Dr. Ana-Loredana Parlog-Cristian este medic primar endocrinologie si dexa osteodensitometrie in cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit. Intra pe pagina online pentru programari.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.


Comentarii

Am doua intrebari:

1. Dupa tiroidectomie si tratament cu iod radioactiv fertilitatea femeii poate fi afectata pentru mai multi ani?

2. Exista in strainatate grupuri de paciente care se plang de faptul ca doctorii endocrinologi iau in considerare doar TSH-ul fara sa se uite la T3 si T4 liber, la simptome si la testul de saliva pentru cortizol (pentru sindromul de adrenal fatigue - nu stiu cum sa-l traduc in romana). Deasemeni pacientii se plang ca doctorii recomanda doar medicamente sintetice cu T4 si spun ca ei se simt mai bine cand iau alternativele naturale care contin atat T4 cat si T3.

Se testeaza in Romania acest sindrom de 'adrenal fatigue'? In Romania se prescriu medicamente care sa contina atat T3 cat si T4?

1. Nu, tratamentul cu iod radioactiv nu influenteaza fertilitatea feminina. Este recomandat sa asteptati un interval de 12 luni dupa administrarea de iod radioactiv .

2. Acest sindrom “adrenal fatigue” nu este un diagnostic medical deci nu , nu se testeaza. Nici in Romania nici in alte tari. Este practic o colectie de simptome (oboseala, insomnie, pofta de sarat,etc) care pot avea diverse cauze (hipotiroidism, depresie, apnee de somn, insuficienta corticosuprarenaliana, etc).

Alternativele naturale la hormonii de sinteza sunt extrase de tiroida de la porc si pot fi contaminate cu virusuri. Varianta sintetica este identica din punct de vedere chimic cu cea naturala.

Da, exista si in Romania si se pot prescrie combinatii T4 si T3 daca pacientul continua sa prezinte simptome pe tratamentul cu T4, in ciuda unor valori hormonale in limite normale. Majoritatea pacientilor se echilibreaza doar cu T4. Acesta este de fapt un prehormon si este transformat in celule in T3, hormonul activ. Unele persoane nu au enzimele necesare acestei transformari si au nevoie de administrare de T3, dar aceste cazuri sunt destul de rare

Cunoasteti cazuri de pacienti care au fost diagnosticati cu tiroidita autoimuna Hashimoto si au intrat in remisie?
Abordarea tiroiditei autoimune este doar la nivel endocrinologic, desi la origine este o boala autoimuna. Analizele standard sunt free T3, free T4, TSH, anti-TPO, ce alte analize recomandati pacientilor diagnosticati cu Hashimoto?
Exista legatura intre anticorpi (anti-TPO) si TSH? Daca anticorpi nu mai sunt prezenti, TSH-ul se va normaliza si el?
multumesc,

Buna ziua,
puteti sa-mi spuneti va rog daca tiroidita Hashimoto este declansata de alergia la gluten? Si daca da, in situatia in care renunt la consumul acestuia, am sanse de vindecare?

Nu. Tiroidita cronica autoimuna nu este declansata de alergia la gluten.

Pacientii care au o boala autoimuna pot asocia si alte boli autoimune. Deci o persoana care are tiroidita cronica autoimuna poate avea si boala celiaca (adica intoleranta la gluten) si viceversa (o persoana diagnosticata cu boala celiaca poate sa asocieze si tiroidita autoimuna (sau alte boli autoimune- diabet zaharat de tip 1, artrita reumatoida, etc).

Din analizele dumneavoastra reiese ca aveti tiroidita autoimuna. Daca doriti puteti sa faceti testare pentru a vedea daca aveti si boala celiaca. Cam 4% din persoanele cu tiroidita autoimuna au si boala celiaca. In cazul in care aveti boala celiaca este obligatorie o dieta fara gluten. Este posibil ca aceasta sa duca si la o scadere a nivelului de anticorpi antitiroideni (ATPO) sau a dozei de Euthyrox necesare (aceasta pentru pacientii care au hipotiroidsm si iau Euthyrox).

DAR daca nu aveti boala celiaca o dieta fara gluten nu va avea nicio influenta asupra nivelului ATPO.

in completarea mesajului anterior, mentionez ca nu s-a declansat hipotiroidismul, valorile TSH, T3, T4 sunt in limite normale, iar ATPO a evoluat astfel: 119 in anul 2012-de atunci mi s-a administrat Eutirox, 234 in anul 2013, 164 cu o luna in urma.

Buna ziua! Ma stiu cu probleme endocrinice de multi ani; am ovare micropolichistice dar tratate (am un copil), am fost diagnosticata cu hipotiroidie - tratata, apoi cu mici noduli tiroidieni - insa analizele de sange au aratat ca totusi glanda secreta hormoni in limite normale.
De ceva vreme ma tot confrunt seara cu carcei la labele picioarelor. Imi puteti spune daca ar putea avea legatura cu tiroida si daca ar trebui sa merg la medic?
La ce interval de timp este recomandat un control de rutina pt glanda tiroida? Ce regim/dieta ar trebui adoptate?

Multumesc!

Tiroidita autoimuna implica formarea de anticorpi impotriva tiroidei. In majoritatea cazurilor este vorba de o tiroidita distructiva- anticorpii distrug celulele tiroidene si se instaleaza un hipotiroidism ireversibil. Uneori poate fi vorba doar de o blocare a celuleor tiroidene si in momentul in care anticorpii blocanti dispar din sange tiroida isi revine, hipotiroidsmul dispare.

Nu se fac alte teste pentru tiroidita autoimuna in afara de cele pe care le-ati mentionat. Daca consideram ca pacientul poate asocia alte boli autoimune se fac analize specifice (pentru deficit de vitamina B12, boala celiaca, insuficienta corticosuprarenaliana, insuficienta ovariana, etc).
Carceii pot avea diverse cauze- hipotiroidsm, lipsa de calciu, de magneziu, insuficienta circulatorie. Trebuie sa va vada un medic pentru stabilirea cauzei. Daca aveti noduli tiroideni trebuie sa faceti control endocrinologic si ecografie tiroidana anual. Daca functia tiroidiana este normala nu aveti nevoie de un regim special- recomandarile obisnuite- stil de viata sanatos, miscare zilnic minim 30 de minute, mancare cat mai putin procesata si mai naturala.

- Dupa o operatie de tiroidectomie, au fost operati polipi pe col uterin care au re-aparut dupa mai putin de un an. Analizele initiale au aratat ca nu au fost cauzati de HPV. Ce analize trebuie facute pentru a identifica daca au aparut pe fond hormonal?

- Ce alte analize anuale in afara de cele legate de tiroida (TSH.T3,T4,TPO) ar trebui sa faca o femeie care a avut o operatie de tiroidectomie? Am citit ca pot fi unele boli noduli, probleme de inima, osteoporoza din cauze hormonale.

Polipii cervicali pot sa apara si din cauza unui exces de estrogen. Dar de obicei acest dezechilibru hormonal cu exces de estrogeni se intalneste in cadrul unor afectiuni cum ar fi SOPC (sindrom al ovarelor polichistice) sau obezitate. Nu se fac analize speciale (decat daca exista si tulburari de ciclu sau alte simptome) si nu se face un tratament specific pentru excesul de estrogeni ci se trateaza SOPC, obezitatea, etc.

Dupa tiroidectomie se face doar TSH, eventual FT4 pentru a verifica daca doza de hormon tiroidan administrata este corecta. Nu este necesar sa faceti ATPO sau alte investigatii. Medicul curant in urma consultului poate stabili ce alte analize sunt necesare pentru depistarea altor afectiuni.

Bună ziua,

Un TSH de 2.06, cu B12 la limita inferioara si anticorpii undeva peste 600 în a 10-a săptămână de sarcina ar impune direct tratament cu hormoni, sau este de ajuns sa ținem rezultatele sub supraveghere?(TSH cu 2 luni înainte de sarcina = 3.8)

Este adevărat ca valoarea reala TSH este "mascata" pe timpul sarcinii?

TSH 2 este in limite normale pentru primul trimestru de sarcina, nu necesita tratament cu Euthyrox. In cazul existentei unei tiroidite autoimune este posibil ca tiroida sa nu aiba rezerve functionale. pe perioada sarcinii necesarul de hormoni tiroideni creste cu 50%. Daca tiroida nu reuseste sa tina pasul TSH incepe sa creasca. Nu apare nicio mascare a valorii TSH. trebuie sa verificati din nou in 4 saptamani valorile TSH, FT4. Daca sunt in continuare normale pertru trimestru de sarcina nu este necesar tratamentul. este foarte probabil sa faceti tiroidita postpartum asa ca trebuie sa mergeti la control si la 3-4 luni dupa nastere.

Adaug faptul ca valoarea B12 este la nivelul inferior, iar la ecografie tiroida este la nivelul superior.
În aceste momente nu este niciun pericol pentru dezvoltarea normala a fătului? În cazul în care nu iau hormoni.

Răspunsul rămâne același după adaugirile de mai sus.
Mulțumesc mult.

da, raspunsul e acelasi. nu exista pericol pentru fat.

Mama mea, acum in varsta de 70 de ani, a fost diagnosticata cu vre-o 7-8 ani in urma cu un chist-adenom tiroidian. Fara simptomatologie clinica. TSH in intervalul de referinta. Ce protocol de supraveghere se impune in acest caz?
Va multumesc pentru raspuns.

Chist si nodul sunt doua lucruri foarte diferite. Chistul este o acumulare de lichid. Este 100% benign,nu se transforma niciodata in cancer. Un chist nu necesita urmarire speciala. Nodulul este solid. Urmarirea nodulilor tiroideni se face cu ecografie la 12 luni. Daca medicul considera necesar se poate efectua punctie tiroidana cu ac subtire.
pentru mai multe informatii puteti citi articolul :http://medlive.hotnews.ro/ghidul-pacientului-cu-cancer-tiroidian-partea-...

Buna dimineata! Am doua fetite, de 6 si 8 ani, carora la niste analize de rutina le-au iesit TSH-ul 5.89 respectiv 6. Inca nu am fost la medicul endocrinolog, dar as vrea in principiu sa aflu ce poate insemna asta. Restul analizelor au iesit foarte bine. Multumesc mult! Silvia

Valorile TSH pe care le-ati mentionat sunt usor crescute. Este posibil sa fie o simpla greseala de laborator, este posibil sa fie vorba de un hipotiroidsm.Trebuie sa faceti un consult pentru a stabili daca este necesar tratament sau doar urmarire.

Buna ziua,

am 41 de ani si de 7 ani ( dupa nastere) ma confrunt cu o pilozitate excesiva in continua crestere numerica si ca suprafata, in zona barbii, mustatii si perciunilor. Sprancenele mi s-au subtiat foarte mult spre coada ochiului. Am fost diagnosticata acum 15 ani cu ovar polichistic. Acum toate analizele sunt in limite normale sau aproape normale, cu exceptia vitaminei D3, fff mult sub limita. medicul mi-a recomandat doar vitamina D3 800 UI in lunile cu litera O in componenta, 20 zile pe luna.
Ce ma statuiti sa fac?

pentru excesul de pilozitate exista tratamente specifice hormonale (anticonceptionale, antiandrogenice, etc). Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra si sa alegeti terapia cea mai adecvata pentru dumneavoastra.
daca aveti deficit de vitamina D sunt necesare doze mai mari pentru corectarea deficitului decat ati mentionat dumneavoastra. In principiu daca valoarea 25 OH D este sub 10 ng/dl v-as recomanda 5000 Ui vitamina D/zi timp de 3 luni apoi 1000 UI/zi continuu de intretinere (daca nu o sa luati valoarea va scadeadin nou). Daca pornitide la o vitamina D 10-20 ng/dl - puteti lua 2000 UI/zi 6 luni apoi 1000 Ui/zi continuu. Daca aveti peste 20 valoarea initiala a 25 OH D mergeti cu 1000 UI/zi continuu.

Multumesc pentru raspuns. Doresc sa va mai intreb: in timp, lipsa de vitamina D ce afectiuni poate declansa? La ce sa fiu atenta?
Multumesc inca o data.

lipsa vitaminei D poate da dureri osoase, slabiciune musculara. S-a vazut in studii ca pacientii cu 25 OHD scazuta au risc mai mare de depresie, boala artrozica, cancer, etc.

Buna ziua.am o glanda care la ecografie pare a fi declansata( arata ca un swaitzer) si are multe chisturi pe langa insa la analizele uzuale tsh,t3 si t4 si atpo si imi ies in limite normale insa am simptomele unei glande hiperactive ,lipsa poftei de mancare ,scaderea in greutate,energie excesiva etc si as dori sa stiu daca exista analize mai amanuntite pentru a depista mai departe afectiunile glandei ( glande supra renale etc).multumesc anticipat

Daca valorile TSH, ATPO, ACTg sunt in limite normale inseamna ca simptomele nu au legatura cu tiroida. Daca ar fi vorba de o insuficienta functionare a glandei suprarenale ati putea avea apofta de mancare redusa dar ati avea lipsa de energie. Nu pare sa fie vorba de ceva hormonal, este posibil sa fie pe fond de stres, sau din alte motive. trebuie sa mergeti la un consult pentru stabilirea diagnosticului.

Buna ziua,

Am 26 de ani si m-am confruntat in ultima vreme cu dureri de cap (migrena), lipsa poftei de mancare, stari de greata. Sunt acestea semne ca ar trebui sa merg la un consult pe endocrinologie?

Multumesc,

Mariana

simptomele sunt nespecifice. vorbiti cu un medic internist/generalist care va va indruma spre gastroenterologie/neurologie, sau unde va considera necesar in urma consultului.

Care sunt riscurile de boli dupa ce am fost operat total de tiroida? Ce recomandari generale aveti?

Nu exista riscuri speciale. trebuie sa aveti grija sa va luati tratamentul de substitutie cu Euthyrox si sa verificati periodic (12 luni) TSH. Atata vreme cat mentineti valorile TSH in limite normale nu ar trebui sa existe probleme legate de tiroidectomie.Puteti duce o viata normala, puteti consuma sare iodata, merge la mare, face sport, etc.

Buna ziua! Daca am urmatoarele simptome, ar trebui sa fac un control la tiroida?
- palpitatii
- stari nervoase
- probleme digestive
- dureri de cap localizate in anumite zone
- ameteli
- tiuit permanent de urechi
- stari de frig, (in special picioarele reci)
- scadere in greutate

Multumesc.

Nu strica niciodata un control al tiroidei dar este foarte posibil ca simptomele dumneavoastra sa nu aiba nicio legatura cu tiroida.

Hipotiroidismul poate să fie permanent sau tranzitor?

hipotiroidismul poate fi tranzitoriu- de exemplu in tiroidita subacuta sau tiroidita postpartum sau permanent- de exemplu dupa tiroidectomie sau iod radioactiv

am primit informatia de la doctor endocrinolog ca propolisul pe care intentionam sa il iau pentru afectiuni faringiene de sezon - raceli- este contraindicat in tiroidita autoimuna. Puteti sa confirmati daca este adevarat ?
Propolisul imi facea foarte bine la raceli .

nu, propolisul nu este contraindicat in tiroidita autoimuna. il puteti lua in continuare.

Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, care sunt alimentele (sau suplimentele alimentare) care ma pot ajuta sa pastrez sanatatea glandei tiroide? Multumesc! Cele bune, Doru

Buna ziua,
Am ATPO 111 , TSH, FT3,4 normale, doctorul mi-a interzis sa consum peste oceanic, nuci, alune , arahide. Este corect ?

Nu nu este corect. Daca va feriti de iod riscati sa faceti mai rapid hipotiroidism. puteti manca orice atat timp cat exista moderatie. Varietatea este buna.
vedeti si dumneavoastra articolul pe care l-am recomandat mai sus.

Buna ziua,
Consumul de ardei iute poate afecta tiroida?
Multumesc

nu, nu afecteaza tiroida. poate afecta hemoroizii daca aveti.

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu tiroida Hasimoto cu functie eu ATPO 181 < TSH FT3 si 4 normale , doctorul mi-a prescris seleniu si magneziu , dar dupa doua pastile mi s-a facut foarte rau si mi-a recomandat doar control prin alimentatie ( sa nu mai mananac peste oceanic, nuci , alune, propolis) si managementul stresului.
la urmatoarele analize APTO a scaut la 112 celellalte tot normale.
Ce ar trebui sa mai controlez?
Am dereglari ale somnului , digestiei si concentrarii.
Va multumesc frumos toate cele bune

daca ati fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna trebuie ca periodic (la 6-12 luni) sau in caz de simptome noi sa verificati TSH. Problemele pe care le-ati mentionat nu sunt legate de tiroidita autoimuna asa ca ar trebui sa le cautati cauza si sa le tratati corespunzator.

- la ce valoare a TSH-ului este afectata fertilitatea?
- ce tratament trebuie urmat pentru analize cu anti TPO 685.11 UI/ml, TSH 3.37 μUI/mL si FT4 0.9 ng/dL;
- in acest caz, poate sa ajute un regim fara gluten? (fara a lua in acelasi timp si pastile de euthyrox)

Multumesc!

Mentionez ca anterior cu o luna analize au fost de: TPO 649.86 UI/ml, TSH 6.6 μUI/mL si FT4 0.79 ng/dL - si am urmat tratament cu euthyrox 25 timp de o luna;
este necesar sa iau in continuare?

Valori ale TSH peste 4 se considera ca pot asocia cu infertilitate, risc de avort, dezvoltare deficitara neurologica a fatului.
Regimul cu gluten nu este util pentru hipotiroidism (vedeti raspunsul la prima intrebare).
Pentru sarcina ideal este un TSH=1-2. Deci pentru un TSH=6,6 este obligatoriu sa luati Euthyrox. Ati ajuns la o valoare mai mica dar se poate si mai bine. deci eu v-as mari doza de Euthyrox la 37,5/zi si as reface peste o luna TSH-daca o sa va incadrati intre 1 si 2- ramaneti pe doza respectiva. Nu se intrerupe Euthyroxul deoarece o sa creasca din nou TSH la 6.

Buna ziua,
In cazul tiroiditei autoimune se pot lua medicamente pentru cresterea imunitatii? (sau suplimente pe baza de echinaceea, catina etc).
De asemenea tiroidita autoimuna influenteaza negativ fertilitatea sau sarcina?
Multumesc!

nu sunt contraindicate medicamentele pentru imunitate in tiroidita autoimuna.
Tiroidita autoimuna se poate asocia cu infertilitate si risc mai mare de avort dar mai ales daca exista si hipotiroidism (adica TSH marit). In principiu se recomanda ca pacientele cu tiroidita autoimuna sa obtina sarcina pana in 36 de ani.

Buna ziua,
Am un nodul tiroidian de aprox 2.4 cm si cativa mai mici, sub observatie.TSH-ul este de 0.336uUI/mL , FT4, Ac.anti TPO si anticorpi antitiroglobulina sunt in limite normale. Va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri in legatura cu urmatoarele dileme pe care le am :
-TSH-ul pe care il am este normal sau trebuie medicamentatie? in prezent nu iau nici un medicament pt tiroida;
-nu am simptome care sa ma deranjeze, nodulii i-am descoperit intamplator la un control de rutina, operatia este obligatorie in acest caz? care sunt riscurile daca nu ma operez.Precizez ca am facut elastrografie si am aflat ca sunt beningni.
-daca vreau sa mai fac un copil, exista riscuri mari , de ex sa nu dezvolte normal fatul sau alte probleme din cauza nodulilor?
Multumesc frumos!

Nu aveti nevoie de niciun tratament.
Valoarea TSH este la limita inferioara, este posibil ca nodulul dumneavoastra sa fie functional (sa produca hormon) si aceasta sa fie motivul acestui TSH la limita. V-as recomanda sa faceti o scintigrafie tiroidana (se face la Institutul Parhon) cu iod. Daca nodulul este cald ar avea indicatie de operatie.
Daca avem siguranta ca este un nodul benign (dupa punctie sau scintigrafie) puteti sa il urmariti deocamdata, dar nu sunt sanse sa dispara spontan.
Daca aveti TSH normal nu este afectata in niciun fel sarcina.

BUNA ZIUA ! VA ROG SA_MI SPUNETI LA CE ORA A ZILEI PE NEMANCATE DIMINEATA SE BEA EUTHYROX , DACA DUPA 15 MINUTE SE POATE MANCA PUTIN .?

Pagini

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Varicele sunt de patru ori mai frecvente la femei decat la barbati / Foto: Photoxpress.com In jur de 30% din populatia Romaniei este afectata de varice, iar 60% dintre aceste cazuri sunt...
Desi este considerata, in general, o afectiune caracteristica adolescentilor, acneea este o problema si pentru multi dintre adulti. Acneea la adulti este cauzata de sebum, substanta uleioasa produsa...