Publicat la: 
4/01/2017 Cum poti evita depresia indusa de Facebook

Având în vedere faptul că Facebook are 1,79 miliarde de utilizatori activi lunar, nu există nici o îndoială că este o platformă socială populară. Ironic, desi este o platforma proiectată pentru a ne face mai sociabili, a fost legata de depresie - o afecțiune care poate duce la retragere și izolare socială.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) a propus existența depresiei induse de Facebook în 2011 si este "depresia care se dezvolta atunci cand preadolescentii si adolescentii petrec o mare parte din timp pe site-urile de social media, cum ar fi Facebook și apoi încep să prezinte simptome clasice de depresie. "

In timp ce AAP a primit unele critici legate de stabilirea definitiei fara cercetari aprofundate, alte studii au sugerat că folosirea Facebook-ului este legata de depresie, stima de sine scazuta, si gelozie.

Simptomele depresive par să meargă mână în mână cu utilizarea Facebook, dar unul dintre factorii declanșatori pare a fi "comparația socială."

Oamenii care folosesc în mod regulat Facebook sunt expusi la ce prezinta prietenii, familia și alti cunoscuți intr-un mod idealizat si acest lucru poate provoca sentimente de invidie și convingerea distorsionată că alții ar putea fi mai fericiti, mai interesanti și au o viata de succes.

Comparația socială este semnificativă in declanșarea depresiei

O noua revizuire sistematica a literaturii care leaga site-urile de socializare cu depresia a fost realizat de Universitatea Lancaster. Rezultatele au fost publicate in Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Dintre cele 799 de articole pe această temă, au existat 30 care au îndeplinit criteriile de includere în revizuire. Rezultatele au fost amestecate: 16 la suta dintre studii au aratat o legatura între rețelele sociale online și depresie, 6 la suta - retelele sociale nu cauzeaza depresie si, de fapt, au un impact pozitiv asupra sănătății mintale, 13% -  nu exista o legatura semnificativa.

Comportamente riscante

Există anumite tipuri de comportamente care cresc posibilitatea ca unele persoane sa dezvolte depresie cand folosesc Facebook.

  • Obsesia pentru "identitatea virtuala" și modul în care aceasta este perceputa de către alții
  • Invidia activata prin observarea vieții altor oameni
  • Acceptarea invitațiilor primite de la foști parteneri pentru a deveni prieteni pe Facebook
  • Postarile frecvente si interacțiunea excesiva
  • Compararea cu altii in mod negativ

Evitarea acestor comportamente ar putea ajuta la prevenirea instalării depresiei induse de Facebook.

Cercetatorii spun ca si tipul de personalitate ar putea juca un rol in ceea ce priveste riscul de depresie pe Facebook, femeile și persoanele cu personalitate nevrotica au un risc crescut de a deveni deprimate.

De asemenea, in timp ce unii oameni au experiențe negative pe Facebook, altii au experiențe pozitive.

Pentru persoanele cu depresie, cercetatorii au subliniat faptul că platformele de socializare online ar putea ajuta în situatia in care acestea sunt folosite pentru a spori sprijinul social.

Autor: A.R.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cel mai recent studiu GfK, realizat la cererea MedLife, arata ca romanii sunt din ce in ce mai atenti in ceea ce priveste sanatatea lor. Astfel, daca in 2013 procentul celor care au mers cel putin...
Depresia, asociata cu folosirea excesiva a internetului / Foto: MorgueFile Adolescentii care petrec prea mult timp pe internet sunt de doua ori si jumatate mai predispusi sa sufere de depresie...