Publicat la: 
25/09/2017

Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru?

Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta “American Heart Association” din San Francisco, scrie webmd.com.

“Rezultatele studiului indica mentinerea unei greutati corporale sanatoase la varsta mijlocie ca fiind cel mai important aspect al unui stil sanatos de viata pentru pastrarea unei tensiuni arteriale optime,” declara autorul principal al studiului, Dr. John Booth III, cercetator in cadrul Universitatii din Alabama.

Iata care sunt cele cinci aspecte ce alcatuiesc un stil de viata sanatos si preintampina cresterea tensiunii arteriale, conform cercetatorilor:

  • Renuntarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unei diete alimentare sanatoase;
  • Efectuarea a cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana;
  • Mentinerea unei greutati corporale optime.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 4.700 de voluntari, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Studiul a fost condus pe o perioada de 25 de ani, timp in care specialistii au masurat tensiunea arteriala a participantilor si au analizat stilul de viata.

Datele raportului arata ca persoanele care au reusit sa isi mentina o greutate corporala optima au avut un risc cu pana la 41% mai mic de a avea tensiunea arteriala crescuta pe masura ce se apropiau de varsta mijlocie.

Participantii care au respectat cel putin patru dintre regulile de mai sus, ce descriu un stil de viata sanatos, au avut un risc de pana la 27% mai mic.

Cu toate acestea, activitatea fizica si adoptarea unei alimentatii sanatoase, independent de restul factorilor, nu au fost asociate in mod specific cu o tensiune arteriala optima. Pe de alta parte, lipsa consumului de tutun si consumul limitat de alcool nu au reprezentat conditiile suficiente pentru mentinerea tensiunii arteriale optime la varsta mijlocie, dar cercetatorii sunt de parere ca este necesara realizarea unui studiu mai amplu pentru a confirma aceste rezultate.

Desi mentinerea unei greutati corporale sanatoase pare a fi cel mai important factor in preintampinarea fluctuatiilor tensiunii arteriale, cercetatorii sunt de parere ca restul factorilor sunt, de asemenea, importanti pentru sanatatea intregului organism si evitarea aparitiei tensiunii arteriale ridicate dupa varsta mijlocie.

Categorie Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

In 1977 a fost efectuata prima examinare a unei persoane cu ajutorul rezonantei magnetice, iar producerea imaginii a durat 5 ore cu acest aparat care a fost numit "Indomitable". Dupa cateva decenii...
Memoria este un calator in timp, fiind capabila sa "smulga" fragmente din prezent si sa le introduca in trecut, potrivit unui nou studiu. In ceea ce priveste acuratetea, memoria nu este o camera...