Publicat la: 
25/09/2017

Cum prevenim cresterea tensiunii arteriale?

Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru?

Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta American Heart Association din San Francisco, scrie webmd.com.

Rezultatele studiului indica mentinerea unei greutati corporale sanatoase la varsta mijlocie ca fiind cel mai important aspect al unui stil sanatos de viata pentru pastrarea unei tensiuni arteriale optime, declara autorul principal al studiului, Dr. John Booth III, cercetator in cadrul Universitatii din Alabama.

Iata care sunt cele cinci aspecte ce alcatuiesc un stil de viata sanatos si preintampina cresterea tensiunii arteriale, conform cercetatorilor:

  • Renuntarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unei diete alimentare sanatoase;
  • Efectuarea a cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana;
  • Mentinerea unei greutati corporale optime.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 4.700 de voluntari, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Studiul a fost condus pe o perioada de 25 de ani, timp in care specialistii au masurat tensiunea arteriala a participantilor si au analizat stilul de viata.

Datele raportului arata ca persoanele care au reusit sa isi mentina o greutate corporala optima au avut un risc cu pana la 41% mai mic de a avea tensiunea arteriala crescuta pe masura ce se apropiau de varsta mijlocie.

Participantii care au respectat cel putin patru dintre regulile de mai sus, ce descriu un stil de viata sanatos, au avut un risc de pana la 27% mai mic.

Cu toate acestea, activitatea fizica si adoptarea unei alimentatii sanatoase, independent de restul factorilor, nu au fost asociate in mod specific cu o tensiune arteriala optima. Pe de alta parte, lipsa consumului de tutun si consumul limitat de alcool nu au reprezentat conditiile suficiente pentru mentinerea tensiunii arteriale optime la varsta mijlocie, dar cercetatorii sunt de parere ca este necesara realizarea unui studiu mai amplu pentru a confirma aceste rezultate.

Desi mentinerea unei greutati corporale sanatoase pare a fi cel mai important factor in preintampinarea fluctuatiilor tensiunii arteriale, cercetatorii sunt de parere ca restul factorilor sunt, de asemenea, importanti pentru sanatatea intregului organism si evitarea aparitiei tensiunii arteriale ridicate dupa varsta mijlocie.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Majoritatea adolescentilor se simt stresati de familie, dar modul in care acestia percep emotiile ii poate afecta. Unii si le preprima, altii le privesc intr-o lumina pozitiva, iar in functie de asta pot fi influentate anumite procese din organism, inclusiv tensiunea arteriala si sistemul imunitar, conform cercetatorilor de la Penn State,...
Activitatea fizica in timpul iernii/ Foto: MorgueFile.com Este greu sa gasiti motivatia pentru a iesi sa alergati afara in zilele friguroase. Dar, inainte de a va multumi cu salile de fitness aglomerate, ar trebui sa reconsiderati posibilitatea de a face exercitiile fizice in aer liber iarna aceasta. Cum puteti beneficia de pe urma acestei...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...
Hipertensiunea arteriala poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor si este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Dr. Estera Stan, specialist cardiolog la Hyperclinica MedLife Iasi, explica cum se masoara corect tensiunea arteriala si cum putem practic sa ne schimbam stilul de...
Care sunt principalele semne ale apendicitei la copii? Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru, a explicat posibilele cauze ale apendicitei acute la copii si procesul prin care se pune acest diagnostic. "In unele cazuri se pot face tomografia computerizata si rezonanta magnetica, dar fiind mai invazive pentru copil nu se efectueaza in mod...