Publicat la: 
25/09/2017

Cum prevenim cresterea tensiunii arteriale?

Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru?

Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta American Heart Association din San Francisco, scrie webmd.com.

Rezultatele studiului indica mentinerea unei greutati corporale sanatoase la varsta mijlocie ca fiind cel mai important aspect al unui stil sanatos de viata pentru pastrarea unei tensiuni arteriale optime, declara autorul principal al studiului, Dr. John Booth III, cercetator in cadrul Universitatii din Alabama.

Iata care sunt cele cinci aspecte ce alcatuiesc un stil de viata sanatos si preintampina cresterea tensiunii arteriale, conform cercetatorilor:

  • Renuntarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unei diete alimentare sanatoase;
  • Efectuarea a cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana;
  • Mentinerea unei greutati corporale optime.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 4.700 de voluntari, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Studiul a fost condus pe o perioada de 25 de ani, timp in care specialistii au masurat tensiunea arteriala a participantilor si au analizat stilul de viata.

Datele raportului arata ca persoanele care au reusit sa isi mentina o greutate corporala optima au avut un risc cu pana la 41% mai mic de a avea tensiunea arteriala crescuta pe masura ce se apropiau de varsta mijlocie.

Participantii care au respectat cel putin patru dintre regulile de mai sus, ce descriu un stil de viata sanatos, au avut un risc de pana la 27% mai mic.

Cu toate acestea, activitatea fizica si adoptarea unei alimentatii sanatoase, independent de restul factorilor, nu au fost asociate in mod specific cu o tensiune arteriala optima. Pe de alta parte, lipsa consumului de tutun si consumul limitat de alcool nu au reprezentat conditiile suficiente pentru mentinerea tensiunii arteriale optime la varsta mijlocie, dar cercetatorii sunt de parere ca este necesara realizarea unui studiu mai amplu pentru a confirma aceste rezultate.

Desi mentinerea unei greutati corporale sanatoase pare a fi cel mai important factor in preintampinarea fluctuatiilor tensiunii arteriale, cercetatorii sunt de parere ca restul factorilor sunt, de asemenea, importanti pentru sanatatea intregului organism si evitarea aparitiei tensiunii arteriale ridicate dupa varsta mijlocie.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecocardiografie, Medicina interna

Medic primar...
Vladoianu Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist...
Muresan Mihai-Marius,Doctor
Doctor
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Un studiu extins pe o perioada de 50 de ani arata ca activitatea fizica ar putea ajuta la lupta impotriva depresiei. Cercetatorii din Marea Britanie si Canada au descoperit ca persoanele care erau active fizic in timpul vietii de adult au experimentat mai putine simptome ale depresiei. Descoperirea poate fi interpretata, dar rezultatele studiului...
Specialistii din Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva recomanda tuturor oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip II sa faca activitati fizice zilnic pentru a-si controla glicemia si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii, potrivit eurekalert.org. ”Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt factorii care determina cel mai...
Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org. Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Astazi, cercetarea in privinta prevenirii bolii Alzheimer inregistreaza progrese notabile. Dharma Singh Khalsa, Presedintele Fundatiei pentru Prevenirea si Cercetarea Bolii Alzheimer din S.U.A., face cunoscut faptul ca este necesara o abordare complexa a bolii Alzheimer. "Din moment ce...
Exista o anumita ordine in ceea ce priveste refacerea organelor si sistemelor / Foto: Photoxpress.com Refacerea in sport reuneste o serie de mijloace naturale sau artificiale provenite din mediul intern sau extern, care vizeaza restabilirea capacitatii de performanta dupa un antrenament sau dupa o competitie. Ea se adreseaza unui organism...