Publicat la: 
17/09/2014

Cum putem sa prevenim cancerul cu ajutorul alimentatiei potrivite si a activitatii fizice

Mancare sanatoasa/ Foto: MorgueFile.com

In cel mai recent raport al American Association for Cancer Research se arata ca 585.720 dintre decesele provocate de cancer in Statele Unite sunt asociate cu comportamente ce pot fi prevenite. Pentru o boala care de cele mai multe ori pare (si chiar este) lispita de sens, este posibil ca multe dintre cauze sa fie evitate cu ajutorul unor trucuri referitoare la stilul de viata.

Cele mai comune cauze ale cancerului, care pot fi prevenite, sunt:

  • 33% consumul de tutun
  • 20% obezitatea
  • 16% infectii cauzate de unul sau mai multi patogeni ce duc la aparitia cancerului
  • 5% activitate fizica insuficienta
  • 5% obiceiuri alimentare proaste
  • 2% expunerea la razele ultraviolete ale soarelui sau ale aparatelor de bronzat

Greutatea excesiva este asociata cu cancerul colorectal, endometrial, al vezicii biliare, la rinichi, la pancreas si cancerul de san post-menoopauza.

Vestea buna este ca unele tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar, sunt in declin. Dar, altele, precum cancerul la pancreas, la rinichi, tiroida si ficat, cresc constant.

"Tipurile de cancer care sunt in crestere sunt cele care sunt asociate cu obezitatea", a spus purtatorul de cuvant al American Association for Cancer Research, Timothy Rebbeck.

"Acesti factori nu sunt independenti, astfel ca daca fumati, sunteti inactivi si obezi, aveti mai mult sanse de a face cancer", a adaugat acesta.

Mecanismul prin care greutatea influenteaza cancerul variaza in functie de tipul de cancer, dar are de a face si cu modul in care un indice de masa corporala perturba hormonii corpului, care la randul lor perturba ADN-ul.

"Obezitatea este asociata si cu inflamatia, iar cancerul este o boala a inflamatiei", a explicat Rebbeck.

Astfel, se pare ca dieta si activitatea fizica sunt aproape la fel de importante ca lipsa consumului de tutun atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului.

In lumina acestui lucru, pare ciudat ca acesta nu este un mesaj de sanatate publica.

De obicei, avertismentele din jurul centrului de obezitate sunt cu privire la bolile de inima si la diabet, doua afectiuni grave, dar care sunt mai putine infricosatoare decat cancerul.

Rebbeck a confirmat ca pana acum, mesajele de sanatate publica din jurul obezitatii au avut tendinta de a evita riscul aparitiei cancerului.

"A existat mai multa educatie a populatiei despre asocierea dintre obezitate si diabet", a spus Rebbeck.

"In comunitatea cancerului, ne-am concentrat pe lucruri precum fumatul si expunerea la soare. Acest lucru ar putea sa se schimbe pentru ca oamenii se tem de cancer mai mult decat se tem de alte boli".

Sursa: The Atlantic

A.C.

Specialitate: 

Articole similare

Obezitatea severa poate fi considerata un handicap in cazul in care conditia ingreuneaza viata profesionala a pacientului si acesta este supus unui tratament considerat a fi discriminatoriu, a precizat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene, scrie AFP. Curtea a fost sesizata de catre instanta de judecata daneza privind cazul unui asistent...
Locuiesc in aceeasi veche mahala din centrul Bucurestilor in care am copilarit. (Centrul a fost multa vreme o notiune pur geografica in capitala). Cand eram mic, aici erau doar case si vecini si copii care bateau mingea chiar si pe strada. Demolarile comuniste n-au apucat sa ajunga in mahalaua mea, scapata de soarta cartierului Uranus. In ultimii...
In urma cu ceva timp am scris cateva articole (1, 2) despre distrofia musculara. Spre surprinderea mea ecoul lasat de aceste postari a fost impresionant. Minuni nu exista. Poate vor aparea tratamente care sa amelioreze sau sa incetineasca evolutia bolii in anumite cazuri si tot este ceva pozitiv. In spatele fiecarui bolnav exista o poveste...
Ce semne si simptome au dereglarile hormonale la adulti? Care sunt cele mai frecvente cauze? Ce categorii de pacienti sunt predispusi la astfel de probleme? Cum le diagnosticam? Dr. Adriana Gruia, medic specialist endocrinologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video. Dr. Adriana...
"Burta de bere" este un mit, nefiind constate cresteri semnificative sau observandu-se chiar scaderi ale indicelui de masa corporala, circumferintei abdominale si raportului talie/sold odata cu cresterea consumului de bere, arata un studiu al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, citat de Mediafax. Centrul de Studii despre...