Publicat la: 
17/03/2017

In general, intoxicatiile alimentare provoaca o serie acuta de diaree si varsaturi, dar in ultimii ani au fost observate cazuri in care pacientii ce sufereau de intoxicatie alimentara nu prezentau aceste semne, scrie consumerreports.org.

Intr-unul dintre aceste cazuri, pacientul a avut timp de sase luni febra intestinala, scadere in greutate si dureri articulare. In alt caz, un barbat a fost internat cu febra mare, confuzie si dureri in gat. In ambele situatii cauzele problemelor au fost la inceput neclare. Dar, in urma examinarilor de specialitate, medicii au descoperit ca acestia sufereau de intoxicatie alimentara sau consum de apa contaminata.

Numai in Statele Unite ale Americii in fiecare an aproximativ una din sase persoane este afectata de intoxicatia alimentara, iar din totalul de cazuri inregistrate, 128 de mii de persoane necesita ingrijiri medicale si circa trei mii de oameni mor.

Prejudecati cu privire la intoxicatia alimentara

Simptomele constau, de obicei, in stari de greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si febra, dar trebuie adus in atentia publicului faptul ca exista cazuri in care aceste semne nu sunt prezente, asa cum am descris mai sus.

Alte prejudecati cu privire la intoxicatia alimentara se refera si la sursele declansarii acesteia. Cei mai multi oameni sunt de parere ca intoxicatiile alimentare sunt declansate in urma luarii mesei la restaurant, insa hrana pregatita necorespunzator poate fi un pericol si la domiciliu.

In cadrul unui sondaj de opinie, 66% dintre respondenti au considerat ca intoxicatiile alimentare sunt cauzate de o pregatire necorespunzatoare a carnii de pui, iar 6% au fost de parere ca intoxicatia alimentara poate fi declansata de legumele stricate.

90% dintre participantii sondajului de opinie au declarat ca obisnuiesc sa curete tocatorul dupa taierea carnii de pui, dar si ca obisnuiesc sa foloseasca tocatoare separate pentru carnea de pui si alte tipuri de carne si legume.

Cei mai multi au declarat ca obisnuiesc sa spele carnea de pui, inainte de a o prepara, dar acest obicei nu elimina bacteriile si poate duce la contaminarea altor alimente si suprafete, sunt de parere specialistii.

Mai putin de jumatate dintre participanti au fost constienti de faptul ca majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt cauzate de consumul de oua care pot contine Salmonella.

Cauzele declansarii intoxicatiilor alimentare

O varietate de organisme pot provoca intoxicatii alimentare. Cele mai frecvente includ infectia cu Novovirus, Salmonella, E. coli, hepatita A,  Campylobacter si Listeria monocytogenes.

Atunci cand suspectam ca avem de-a face cu o intoxicatie alimentara, este indicat sa consumam multe lichide, suc de fructe si supe, pentru a inlocui electrolitii pierduti in urma manifestarii simptomelor generale ce descriu intoxicatia alimentara.

De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca medicamentele antibiotice nu sunt intotdeauna necesare in tratarea intoxicatiilor. De asemenea, medicamentele antidiareice nu ne ofera un ajutor substantial si pot impiedica recuperarea.

Cele mai frecvente cazuri de intoxicatii alimentare se trateaza in mod natural intr-o saptamana, in caz contrar, este indicata vizita la medic. In cazul sugarilor si a persoanelor in varsta, daca simptomele de intoxicatie alimentara dureaza mai mult de 24 de ore, ori daca durerile abdominale sunt severe, se recomanda de urgenta consultatarea medicului de specialitate.

Alte semne ce necesita prezentarea de urgenta la medic sunt semnele ce indica deshidratarea (setea excesiva, senzatia de slabiciune, scaderea volumului de urina si senzatia de ameteala), caz in care spitalizarea este necesara pentru a restabili nivelul de hidratare al organismului prin intermediul fluidelor administrate intravenos.

Desi se intampla rar, intoxicatiile alimentare pot fi fatale. Vorbim atunci despre infectia botulinica, ce poate aparea ca urmare a prepararii mancarurilor in mod necorespunzator. Simptomele includ confuzia, ameteala, senzatia de amorteala si furnicaturi, dar si vedere incetosata, iar toate aceste semne ne trimit de urgenta la medic.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Oamenii de știință spun că au identificat un nou organ din corp numit mezenter, care conecteaza intestinul de peretele posterior al abdomenului, scrie webmd.com. De ani de zile expertii in...
Plicul pacientilor este cel care mentine sistemul medical romanesc functional. Din cei peste 40.000 de medici ai Romaniei, o mica parte (10% apreciaza unii) castiga venituri considerabile plecand de...