Publicat la: 
31/05/2011

Cum s-a transformat o bacterie cumsecade intr-o E.Coli agresiva explica specialistii Institutului Cantacuzino

Laboratorul de epidemiologie moleculara de la Institutul Cantacuzino / Foto: HotNews.ro

Desi e doar un bastonas microscopic, a bagat in sperieti intreaga Europa de vest. In Austria s-au aplicat chiar interdictii pentru vanzarea de legume provenite din anumite regiuni europene. In Romania, nimeni nu poate desena portretul real al "bacteriei ucigase" mai bine decat specialistii Institutului Cantacuzino, de altfel singurii care vor putea recunoaste cea mai agresiva tulpina de E.Coli din istorie. Maria Damian, seful Laboratorului de Epidemiologie Moleculara si Codruta Usein, expertul national pe E.Coli verotoxigen, vorbesc despre razboiul surd dintre oameni si microorganisme si descriu mecanismele existente care vor intra in functiune daca bacteria agresiva va ajunge si in Romania.

Vlad Mixich: Stiu ca, spre deosebire de noi ceilalti, dumneavoastra nu ati aflat de epidemia cu Escherichia Coli (E.Coli) din media, ci din alta parte... Maria Damian: Eu sunt microbiologul de contact in Romania pentru infectiile cu Salmonella, iar Codruta Usein este responsabila pentru infectiile cu E.Coli. Exista o platforma de comunicare la nivel european intre specialistii responsabili in fiecare tara pentru o anumita boala. Acolo apar alertele europene. Daca se intampla un eveniment in Germania, acestia anunta imediat autoritatea europeana (Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor – ECDC) iar noi primim un mesaj parolat pe care-l deschidem si aflam ce s-a intamplat. Fiecare tara raporteaza situatia ei.

V.M.: Cum a fost identificata o tulpina agresiva de tipul celei aparute in Germania? Maria Damian: Indiferent de cum s-ar chema tulpina, aflam ca ea este inalt patogena printr-o analiza de biologie moleculara (PCR) care identifica structura genetica capabila sa produca toxina respectiva. Apoi se aplica tehnici de biochimie si se constata ca este vorba de E.Coli, apoi se face serologie si se stabileste ca provine din serotipul 0104 si se compara cu alte cazuri din anii anteriori. In Germania au constatat ca, din 2008, au mai aparut doar 5 cazuri cu aceasta tulpina. Si deodata avem o epidemie. In acest moment se lucreaza la PFGE (Pulsed Field Gel Electrophoresis) o metoda de comparare a tulpinilor. Cand Danemarca spune ca are si ea 5 cazuri, chiar daca este acelasi serotip, se compara la nivelul genomului tulpina din Germania cu cea din Danemarca pentru a vedea daca sunt sau nu identice. Aceasta este procedura standard pe care toata lumea o aplica.

V.M.: Tulpina din Danemarca este identica cu cea din Germania?

Maria Damian: Da.

PORTRETUL UNEI BACTERII AGRESIVE

V.M.: Care sunt manifestarile infectiei cu acest tip de tulpina E.Coli? Codruta Usein: Apare o diaree sanguinolenta care poate avea complicatii ce vor duce pana la afectarea rinichilor, a sistemului nervos, pancreasului, ficatului, plamanilor, organelor extraintestinale. Dar cel mai sever este sindromul hemolitico-uremic cu triada lui: o anemie hemolitica in care hematiile din circulatie se distrug, o trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite) si o insuficienta renala. Din diareea anterioara s-a izolat ca unic patogen E.Coli, al carui potential de patogenitate a fost dovedit.

V.M.: Atunci cand un astfel de caz apare intr-un spital din Romania, unde este trimisa tulpina acelui caz? Maria Damian: E trimisa la noi, la Centrul National de Referinta, pentru ca nu toti au mijloace de analiza moleculara si noi trimitem mai departe informatiile Centrului National de Supraveghere si Prevenire a Bolilor Transmisibile. Acesta la randu-i transmite informatiile centrului european (ECDC).

V.M.: Exista in laboratoarele spitalelor din tara capacitatea de a recunoaste o tulpina de E.Coli? Codruta Usein: Diagnosticul s-a facut in asa fel incat sa poata fi, cel putin pana la un anumit nivel, accesibil oricui. Aceasta este una dintre infectiile care poate evolua epidemic. Laboratoarele de microbiologie au obligatia sa caute daca nu e vorba de un E.Coli producator de toxine, dar numai serotipul 0157, pentru ca el este cel mai frecvent implicat in generarea de epidemii.

V.M.: Acelasi serotip este implicat si in Germania? Maria Damian: Nu. Doar 50% dintre cazurile inregistrate se datoreaza serotipului 0157, iar celelalte altor serotipuri. Capacitatea unei tulpini de a produce acest tip de toxine se datoreaza prezentei genelor pe un bacteriofag, adica un virus care ataca bacteriile. Acest virus are capacitatea de a se transmite de la o bacterie la alta. E.Coli face parte dintre bacteriile cel mai usor accesibile acestui tip de transfer. In clipa in care o E.Coli banala, care se poate gasi pe maini, a primit acest virus care s-a inserat in genomul ei, ea se transforma dintr-o E.Coli cumsecade intr-una foarte agresiva. Nu are importanta ca este serotipul 0157 sau altul, virusul poate intra in orice tulpina.

V.M.: Si de ce o tulpina este mai agresiva decat cealalta? Codruta Usein: O tulpina de E.Coli cumsecade sta in intestin si e chiar utila, face parte din flora bacteriana fara sa produca vreo tulburare. Atunci cand ea are capacitatea de a sintetiza verotoxine, si nu numai, atunci se va putea adapta mai bine mediului in care ajunge. Adaptandu-se poate sa tulbure si celulele gazdei. Verotoxinele sunt proteine sintetizate de bacterie care agreseaza celule ale organismului gazda. Maria Damian: Se numesc verotoxine pentru ca prima data au fost studiate pe linii celulare vero si s-a constatat ca produc citoliza (distrug celula). Aceste celule vero sunt un fel de celule-cobai.

V.M.: Cum arata in realitate o tulpina virulenta de E.Coli? Codruta Usein: Nu arata in niciun fel ca e virulenta. Arata ca orice alta bacterie din specia ei. O putem vedea la un microscop normal ca pe un bastonas de anumite dimensiuni, cu mult mai mica decat ale unei celule eucariote. Maria Damian: Capacitatea bacteriei de a produce verotoxine nu se vede in forma. Pentru a face diferenta dintre o celula de E.Coli normala si una agresiva trebuie sa aplicam metode de analiza genetica. Adica sa identificam acel virus, desi acesta nu este singurul factor de virulenta folosit de o bacterie producatoare de verotoxine. Codruta Usein: Patogenitatea ei poate depinde si de alti factori, unii cunoscuti, altii neclarificati si altii necunoscuti. Exista o baterie de teste pentru a diferentia intre aceste tipuri de tulpini.

A APARUT SI IN ROMANIA?

V.M.: De ce este atat de agresiva aceasta tulpina din Germania? Codruta Usein: Nu se stie deocamdata. In acest moment se cauta cu mare atentie explicatii pentru aceasta inalta virulenta. Au fost foarte multe complicatii, nu doar o diaree simpla. Atunci cand vor fi siguri de ceva se vor oferi si explicatii. Maria Damian: Studiul nu s-a incheiat, focarul este inca in analiza.

V.M.: De ce aceasta tulpina ii afecteaza mai mult pe adulti decat pe copii? Maria Damian: Experienta ne spune ca astfel de complicatii de sindrom hemolitico-uremic apareau majoritar la copii, ca acum sa constatam ca aproape 80% dintre adultii care au contactat aceasta tulpina de E.Coli au ajuns la o astfel de complicatie. De ce? Nu se stie.

V.M.: E un motiv de ingrijorare? Codruta Usein: Absolut.

V.M.: Cum apar astfel de tulpine agresive? Maria Damian: In urma unor modificari la nivel genetic, fie prin transfer de gene fie prin mutatii spontane care sunt naturale.

V.M.: Cate cazuri de infectie cu E.Coli au fost in Romania anul trecut? Codruta Usein: Anul trecut nu putem spune, dar anul acesta, dintr-un numar mic de tulpini suspecte trimise, nu s-a confirmat decat una singura din serotipul 0157. Alte tulpini analizate de noi ca potential producatoare de verotoxine, din alte serotipuri, nu am avut. Maria Damian: Exista un program anual de supraveghere a bolii diareice. Acest tip de E.Coli este inclus in acest program si primim la laborator tulpini de E.Coli pentru a fi testate. Sunt mai multe tipuri de E.Coli: enterotoxigen, enteroinvaziv, enteroaderent, toate fiind diferite de acest tip de E.Coli care produce verotoxine.

V.M.: Daca va ajunge in Romania, cum veti putea identifica tulpina prezenta in epidemia din nordul Germaniei? Codruta Usein: Vom dovedi ca are sau nu gena care codifica toxina VTX2. Si vom cauta daca are la suprafata antigenul somatic O de tipul 104. Dar acestea nu sunt niste teste de rutina.

HRANA BIO SI VIRULENTA INALTA

V.M.: E.Coli are o perioada de incubatie de 4-10 zile. Cat de realista este identificarea sursei de infectie avand in vedere aceasta perioada de incubatie? Codruta Usein: Pentru asta exista ancheta epidemiologica. Bolnavul este identificat de catre clinician, laboratorul spune daca bolnavul respectiv are sau nu infectia data de bacteria suspecta, iar epidemiologul desluseste modalitatea prin care bolnavul s-a contaminat cu bacteria si identifica rezervorul exterior al bacteriei, care poate fi apa, alimentele, alt bolnav. E.Coli in mod normal sunt considerate ca fiind martori de contaminare fecala. Prezenta lor in mediu, pe alimente, este indicator ca mediul respectiv a fost contaminat cu fecale. Maria Damian: Exista in toata lumea legislatie prin care alimentele se controleaza pentru numarul total de bacterii coliforme si numarul de E.Coli. Laptele se controleaza, apa se controleaza, toate alimentele se controleaza.

V.M.: Din acest motiv s-a facut legatura intre aceasta tulpina agresiva de E.Coli si legumele produse bio cu ingrasamant natural? Maria Damian: Nu am citit despre asta dar e adevarat. Bio inseamna legume la care nu se folosesc chimicale. Gunoiul de grajd se foloseste ca ingrasamant. De unde vine acesta? De la taurine. Ce mai stim? Ca vitele sunt gazda naturala a acestui tip de tulpini verotoxigene. Vitele sunt purtatori sanatosi care excreta aceste tulpini. Daca noi am facut ingrasare pe teren cu gunoi de grajd si apoi le stropim, bineinteles ca gunoiul se umidifica. Castravetii cresc pe sol. E greu sa se contamineze? Nu. Se iau de acolo si se infoliaza si se vand. Se spala? Nu stiu. E usor sa se contamineze. In SUA a fost un mare focar produs de E.Coli ca urmare a consumului de spanac. Au fost focare produse de consum de salata. Si salata creste jos la sol, si rosiile pot ajunge acolo. E usor sa se contamineze de la gunoiul de grajd, dar pe site-urile pe care noi le accesam nu se incrimineaza ceva pana ce nu se demonstreaza. Ori eu nu stiu sa se fi demonstrat ceva cu certitudine. Codruta Usein: Dar exista o prima concluzie: nu ar fi implicate ca vehicul al transmiterii laptele si carnea.

V.M.: Exista si posibilitatea unei transmiteri de la om la om? Maria Damian: Desigur. Primele cazuri de asemenea infectii au fost consecutive consumului de hamburger care se facea din carne de vita, carnea nefiind foarte bine prajita. Noi ne-am intrebat atunci de ce in tari cu o igiena ridicata apareau asemenea cazuri si la noi nu. Cred ca eram protejati de obiceiurile noastre alimentare: noi romanii nu mancam un gratar in sange, noi prajim bine. Dar cand au aparut si la noi pe piata sandviciurile si fast-food-ul am inceput sa luam in calcul astfel de posibilitati. Am testat pentru E.Coli patogen sandiviciuri luate de la coltul strazii. Pana acum nu am gasit ceva. Codruta Usein: Asta inseamna ca nu avem la noi un rezervor semnificativ care sa declanseze epidemii. Nu neaparat ca suntem mai curati, dar e vorba de rezervor, care sunt vitele in acest caz

V.M.: Credeti ca este oportuna recomandarea de a nu mai consuma rosii, castraveti? Maria Damian: Nu. Cred ca important este sa spalam bine alimentele, sa ne spalam bine pe maini si sa spalam toate ustensilele folosite in bucatarie. Bacteria nu patrunde in rosie ci e la suprafata.

V.M.: Deci daca eu cumpar un castravete contaminat...? Codruta Usein: Il spal bine, ma spal pe maini, spal toate obiectele care s-au atins de el. Sunt gesturi care la un moment dat nu se fac pentru ca se uita. Aceasta este veriga slaba din lantul epidemiologic si aici apare pericolul de contaminare.

V.M.: S-a speculat ca aceasta epidemie este folosita in razboiul comercial dintre diferitii producatori europeni de legume. Exista o astfel de posibilitate? Maria Damian: Asta e politica. Noi aici facem stiinta.

E O LUPTA SURDA

V.M.: Suntem in fata uneia dintre cele mai severe epidemii de E.Coli din lume. Codruta Usein: Severitatea e data de manifestarile clinice. 329 de cazuri de sindrom hemolitico-uremic. E foarte mult.

V.M.: Exista motive de ingrijorare? Maria Damian: Exista. De cand e lumea, omul a trait alaturi de microorganisme, chiar daca s-a luptat cu ele si a creat antibiotice ca sa le distruga. Si microorganismele s-au luptat pentru existenta lor. A existat vesnic un razboi intre antibiotic si microorganism. Omul descopera noi antibiotice, microorganismele dezvolta noi mecanisme de a lupta impotriva antibioticelor. E o lupta surda. Daca microorganismele nu ar fi atat de versatile si usor adaptabile, acum am fi o lume fara microorganisme. Ganditi-va la tonele de antibiotice fabricate. E.Coli este unul dintre cele mai versatile microorganisme. Si-a mai achizionat un factor de virulenta tocmai pentru ca ea trebuie sa existe. Acesti factori de virulenta sunt mecanisme prin care ea incearca sa existe intr-un mediu ostil.

V.M.: Cum gasiti titlurile din media care vorbesc despre „bacteria ucigasa”? Codruta Usein: Au mai fost astfel de „bacterii ucigase”. De exemplu streptococul mancator de carne. Pe de o parte, astfel de titluri socante care ne bombardeaza, ii scutura pe unii, pe cei care niciodata nu s-au spalat pe maini iar pe cei cu responsabilitati ii determina sa ia in calcul si alte evenimente posibile, nu doar prioritatile stabilite anterior. Vine o E.Coli si ne da peste cap. Asa invatam ca atunci cand vorbim despre boli infectioase, in ciuda prioritizarilor, trebuie sa fim intr-o permanenta alerta.

Comentarii

Mi-a placut mult interviul, intrebari foarte ok, la obiect, raspunsuri deasemenea. Placut sa citesti in ziua de azi...

Am fost intr-un weekend la mall la baie sa ma spal pe maini. La un moment dat vine de la WC o persoana sa se spele pe maine. Tot ce face este sa dea cu un jet de apa pe maini si isi trece mainele prin par. Apoi iese. Persoana respectiva purta imbracamintea de la una din cafenelele din jur. Ma intreb care este probabilitatea ca acea persoana sa transmita astfel de boli, tinand cont ca era unul dintre cei care prepara bauturiile si nu care serveste.

morarule, actiunea s-a petrecut la baie sau la wc ?

Felicitari pentru acest interviu , foarte instructiv si necesar pentru protejarea sanatatii noastre.
Multumim .M.

Intrebari cu cap si raspunsuri asemenea. Intr-adevar, interesant interviul.

Inca un material marca Vlad Mixich.
Foarte util pentru a prezenta situatia reala.

Bravo! Foarte bun articolul!

O zi buna

In urma cu peste douazeci de ani am vindecat un flegmon difuz cervical anterior ,,introducind prin tuburile de dren Bacteriofag anti E,Coli.(produs la Institutul Cantacuzino)Am administrat deasemeni si pe cale orala acelasi tratament,conform prospectului.Dupa trei saptamini de supuratie abundenta ,fara raspuns la tratamentele cu antibiotice aplicate, strict a doua zi supuratia a incetat total si toate tuburile de dren au devenit inutile.La scurt timp dupa aceea ,am aflat cu profund regret ca acest Bacteriofag anti E Coli (foarte ieftin si foarte eficient) nu se mai producea ,ca multe alte seruri si vaccinuri utilizate cu succes in practica medicala .Intrebare: Institutul Cantacuzino are in vedere producerea unui astfel de Bacteriofag ,in lupta cu noua tulpina de E.Coli?

Si pe mine ma intereseaza acest bacteriofag, dar din pacate nu se mai produce la noi in tara.Acum il comand din Russia .Am o infectie urinara cu e-coli care nu cedeaza nicidecum.Multa sanatate.

am si eu o infectie urinara cu e coli care ma chinuie de 5 ani.cum pot sa comand acest bacteriofag in Rusia

As vrea sa adaug si eu "multumesc" pentru acest articol. Calm si informativ, tipul de articol de care avem nevoie.

Salut,
Aricolul de fata este excelent! Bravo.
Eu locuiesc de ceva vreme in Olanda. La inceput am crezut ca e o tara "civilizata" dpdv al educatiei sanitare si a igienei. Am ramas total surprins cand am vazut ca aici la toate fast-food -urile care servesc sandwitch -uri (broodje - mancarea olandezului de zi cu zi) persoana care il prepara incaseaza si banii cu aceiasi mana fara nici o protectie (manusa, servetel, etc.). Am intrebat "bastinasi" daca e corect asa si daca nu exista vre-o lege care se interzica acest lucru. Mi s-a raspuns ca e normal si ca nu exista vre-o asemenea reglementare. Mai mult, daca un olandez scapa ceva mancare pe jos, o ia frumos si continua sa o manance. Mi s-a zic ca in felul asta fac ei anticorpi. Le-am zis si eu: tot asa face-ti si hepatita A :-)

Media spune ca bacteria ar fi in castravete, nu pe castravete.. intrebarea asta nu s-a pus.. m-ar fi interesat raspunsul specialistilor in asemenea caz.. s-a discutat doar ca e coli poate aparea pe rosii, pe castravete etc, deci spalarea acestora ar fi modul de a nu fi infectat. intrebarea cheie nu a fost pusa.. articol dupa ureche, zic eu...caci media urla ca spalatul e inutil in acest caz, de aici si reactia dura a statelor UE. caci ma intreb, fireste, cum ar putea fi infectat un castravete in interior cu e coli?? sau o rosie.???. in acest caz spalarea legumelor ar fi inutila. dupa logica mea. infectarea castravetilor ar fi in acest caz doar cu rea intentie, ci nu naturala.. dar specialistii ce spun oare??? asta as fi vrut sa aflu de la reporter.. dar, de unde nu e nici dumnezeu nu cere. restul, tot ce a spus doamna am invatat la biologie scoala primara, igiena si curatenie. plus acasa, de la mama, tata si bunici.. splat pe maini si orice halesti din natura..

Daca ai fi citit cu adevarat ai fi inteles despre ce este vorba. In acest reportaj a fost descrisa formarea si sursa bacteriei E.Coli. Daca tu preferi sa crezi media inaintea specialistilor go ahead ( da-i drumul) , dar nu te apuca sa faci afirmatii stupide si neverificate. Ma bucur daca tu la biologie in clasele primare ai invatat despre Bacteria E.coli si mediul ei. Inseamna ca ai studiat la un institut biologic de renume :)
PS: Nu a fost doamna, ci doamnele. Au fost 2 persoane carora li s-a luat interviul.
Permite-mi sa te citez: "Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere"

Mi se pare prea tehnica dicutia pentru un articol de ziar. Eu am absolvit biofizica asa ca am inteles toti termenii tehnici de acolo, dar traducerea pentru poporul de rand ar consta din urmatoarele:
1. E.Coli e o bacterie banala fara de care nu am putea trai ca ea ne face digestia (e ceva ce exista in tractul intestinal al fiecarui individ si iti produce fermentatia pentru digestie). Din cand in cand apar mutanti de E.Coli care produc probleme care de obicei sunt numite colite, dar si unele mai grave ca aceasta descrisa in articol;
2. Acest mutant periculos de E.Coli nu exista in interorul legumelor ci pe suprafata lor, asa ca daca spalam bine si insistent fructele si legumele avem mari sanse sa nu ne contaminam cu respecivul mutant de E.Coli.

Domnule Moldovan va multumim! Va multumim sincer. Chiar ma intrebam de ce dracu sa citesc ditamai articolul si termenii aia... Mai ales ca traiam cu impresia ca si invat ceva in timp ce citeam sau ca macar imi clarific unele aspecte. Timp pierdut domnule! Timp pierdut!

D-le Mixich, puneti comentariul d-lui Munteanu in preambulul articolului si in rest sa se vada ca articolul este pentru initiati si colegii celor doua stimate doamne.

Nu doar la Cantacuzino. Şi la Institutul Pasteur se studiază astfel de bacterii

Super articol. Cum a zis si Petru putin cam tehnic (ce ne mai place sa ne dam destepti) exact ca la spital, ii auzi vb in termeni medicali si ai impresia ca esti pe duca in realitate este o banala entorsa.
Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru, Ecoli obisnuiti sunt buni, banuiesc ca ii gasim in orice iaurt/lapte batut/bors sau aliment care implica fermentatia, acum a aparut si acet tip nociv.
Odata ajuns in organism cum il eliminam pe cel rau fara sa ii eliminam pe cei buni? Sau se face curatenie totala dupa care se repopuleaza cu ecoli buni?

Las' ca nu suntem batuti in cap. E un limbaj acceptabil, chiar si cu biologia invatata doar la liceu.

Prefer un limbaj riguros unor balmajeli.

Subscriu la ce a scris si hash. E un limbaj acceptabil, plus ca mai invatam si noi cativa termeni. Denumirile populare pot conduce usor catre confuzii, daca tu esti in Romania si vorbesti romaneste, atunci cand vorbesti despre bacterii vorbesti in limba lor . Cu putina munca de cercetare fiecare isi poate descifra in stil propriu acest interviu. Ca un bonus: informatiile descifrate ii si raman mai mult timp in memorie :)

sint disperata m-a terminat infectia cu e coli trimiteti-mi un remediu poate scap si eu de aceasta chinuitoare boala.Ma mai chinui si cu un diabet nenorocit pe care l-am facut pe sistem nervos.

Alte articoleVezi toate articolele

Apa fierbinte nu este recomandata pentru curatarea fetei / Foto: Photoxpress.com Un ten stralucitor, mai putine riduri, o protectie mai buna? Igiena fetei indeplineste un rol esential in mentinerea...
Durerea de dinti nu este usor de indurat. Vestea buna este ca vizitele regulate la stomatolog si imbunatatirea ingrijirii dentare fac din durerile chinuitoare de dinti o problema mai putin...