Publicat la: 
8/07/2013

 Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare

* Listeria: Fructe si legume crude
Bacteria Listeria poate contamina produsele proaspete. Simptomele in caz de infectie includ: febra, durerile musculare, stomac deranjat sau diaree- acestea apar la doua zile dupa expunere.

Sfat: Spalati bine produsele crude si uscati-le inainte de a le consuma.

* Listeria: laptele nepasteurizat
Produsele lactate facute din lapte crud, inclusiv iaurtul si branzeturile moi, cum ar fi brie sau feta, pot adaposti listeria. Deoarece listeria poate trai la temperaturi scazute, inghetarea acestor produse nu vor distruge bacteria. Persoanele in varsta, femeile insarcinate si persoanele cu sistemul imunitar slabit prezinta cel mai mare risc de imbolnavire

Sfat: Verificati eticheta. Asigurati-va ca scrie "pasteurizat".

* Listeria: mezelurile

Uneori, listeria isi gaseste drumul intr-o fabrica de prelucrare a produselor alimentare, unde poate trai ani de zile. Caldura ucide bacteria, dar contaminarea se poate produce dupa preparare, inainte de ambalare.

Sfat: Nu pastrati alimente carora le-a trecut termenul de valabilitate.

Salmonela: carnea de pui si ouale

Bacteria Salmonela poate altera orice aliment, dar exista un risc mai mare in cazul produselor de origine animala. Simptomele includ crampe, febra si diaree.

Sfat: Nu mancati oua crude sau foarte putin fierte. Spalati-va pe maini dupa ce preparati carnea de pui.

Salmonela: produse proaspete
Produsele proaspate pot cauza infectia cu salmonela. Focarele au fost urmarite pana la rosii, ardei iute, salata verde, papaya si varza.

Sfat: Spalati foarte bine legumele.

E.coli: Sucul proaspat si laptele
Pasteurizarea foloseste caldura pentru a distruge bacteriile. Deoarece majoritatea sucurilor gasite in magazine au fost pasteiurizate, ele nu prezinta niciun risc. Cu toate acestea, sucurile nepasteurizate vandute la ferme sau standuri pot adaposti E.coli. Bacteria se poate regasi si in laptele crud.

Sfat: Cumparati doar produse care au fost pasteurizate. Daca nu sunteti siguri, fierbeti produsul inainte de a-l consuma.

E. coli: Produsele proaspete
Fructele si legumele pot fi contaminate cu E.coli daca ingrasamantul sau apa folosita poarta bacterii. Cu toate acestea, expertii spun ca beneficiile consumului de fructe si legume pentru sanatate sunt mult mai mari decat riscul unei intoxicatii alimentare.

Sfat: Spalati individual frunzele salatelor si gatiti legumele pentru a ucide bacteriile.

Botulismul: Conserve
Botulismul este o boala rara legata de produsele alimentare care sunt conservate in mod necorespunzator. Cel mai mare risc de imbolnavire este prezent la bebelusi. Simptomele includ crampe, voma, probleme respiratorii, vedere dubla, slabiciune si chiar paralizie.

Sfat: Nu dati miere copiilor sub 12 luni. Sterilizati alimentele conservate acasa.

Stafilococi: sandvisuri, salate, produse de patiserie
Infectiile stafilococice se pot obtine si din mancare-atunci cand o persoana infectata o pregateste. Alimentele cu cel mai mare risc sunt: sandvisurile, salatele (cu ou, ton, carne de pui si cartofi), produse de patiserie umplute cu crema. Simptomele includ varsaturi, crampe si diaree.

Sfat: Spalati-va pe maini cu atentie. Nu puneti mana pe mancare daca sunteti bolnav, daca aveti o rana deschisa, o infectie la ochi, la nas sau la incheieturile mainilor.

Hepatita A: Manipularea necorespunzatoare a alimentelor
Hepatita A este un virus care ataca ficatul si poate provoca febra, oboseala, greata, pierderi in greutate si icter. Majoritatea infectiilor sunt usoare, dar se pot raspandi atunci cand o persoana infectata nu se spala pe maini in mod corespunzator.

Sfat: Vaccinul impotriva hepatitei A este cea mai buna solutie.

Cand trebuie sa apelam la un medic:
Majoritatea toxiinfectiilor alimentare se rezolva de la sine, dar trebuie sa apelati la medic daca aveti:
-febra mare
-scaune sangeroase
-varsaturi prelungite
-diaree care dureaza mai mult de 3 zile
-semne de deshidratare

Sursa: WebMd

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Ruxandra Posoiu/ Foto: HotNews.ro Ce favorizeaza aparitia afectiunilor gastrointestinale pe timpul verii? Cum ne protejam impotriva lor? Cum recunoastem toxiinfectia alimentara? Ce simptome...
Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru / Foto: MedLive.ro "Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organism." Polen, par de animale, substante iritante din aerul pe care...