Publicat la: 
4/06/2010

Daca ai putea sa-ti stergi fricile create de o amintire, la ce ai renunta din trecutul tau?

O pilula ar putea sterge amintirile neplacute / Foto: Captura Youtube

Cercetatorii au facut inca un pas in crearea unei pastile ce are ca efect alungarea amintirilor neplacute. Cu ceva timp in urma a fost descoperita o substanta naturala care actioneaza asupra creierului prin reducerea fricii si a anxietatii.

Prin finisare, specialistii spera sa obtina un medicament ce rescrie asocierile dintre amintirile neplacute si fobii sau traume. Cotidianul britanic Telegraph aseamana efectul pilulei cu metoda din filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Stralucirea eterna a mintii neprihanite).

In pelicula, un cuplu interpretat de Jim Carrey si Kate Winslet recurge la o procedura denumita stergerea selectiva a memoriei pentru a sterge amintirile legate de relatia lor.

Studiul, publicat in jurnalul Science, arata ca medicamentul in dezvoltare are acelasi efect ca si tehnica psihologica prin care suferinzii unei fobii sunt expusi in mod repetat la sursa fricilor pentru a-i ajuta sa treaca peste. Prin aplicarea medicatiei, bolnavul este scutit de tratamentul prin expunere, dar rezultatul este acelasi: creierul rescrie senzatiile de teama asociate cu anumite amintiri, fara a distruge insa cu totul amintirea.

Cititi articolul complet pe SmartWoman.

Autor: A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

O pilula ar putea sterge amintirile neplacute / Foto: Captura Youtube Cercetatorii au facut inca un pas in crearea unei pastile ce are ca efect alungarea amintirilor neplacute. Cu ceva timp in...
Un anticolesterol experimental considerat promitator ar putea oferi anumitor pacienti o alternativa pentru statine, un medicament-vedeta de peste 25 de ani impotriva colesterolului, un important...