Publicat la: 
22/05/2015

De ce aleg femeile nasterea prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie: In cazul nasterii pe cale vaginala complicatiile sunt mai rare

Este durerea principalul motiv pentru care femeile aleg nasterea prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie, a explicat care sunt indicatiile unei astfel de proceduri si ce complicatii pot aparea atat in cazul nasterii prin cezariana, cat si in cazul nasterilor pe cale vaginala. "Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala, deci include in primul rand toate complicatiile care pot aparea in urma unei astfel de interventii, fiind o operatie cu risc crescut de sangerare", a precizat Dr. Mihaela Bruno.

De ce aleg unele paciente nasterea prin cezariana?

Dr. Bruno Mihaela: Motivele pentru care pacientele aleg nasterea prin cezariana sunt multiple, probabil si din cauza informarii deficitare asupra beneficiilor si riscurilor in cazul ambelor tipuri de nastere.

De cele mai multe ori, gravidelor le este frica de durerea in travaliu. Durerea este un simptom subiectiv perceput diferit de la individ la individ, asadar durerile nasterii percepute de mama vor fi diferite fata de cele percepute de fiica. Astazi avem avantajul de a folosi analgezia epidurala, care ajuta la diminuarea intensitatii durerilor din timpul travaliului. Aceasta va fi pozitionata intr-un moment precis al travaliului si la o dilatatie de minim 3 cm.

Obstetricienii vor recomanda nasterea prin cezariana in cazul unei indicatii absolute si a unei contraindicatii de nastere pe cale vaginala.

Care sunt indicatiile operatiei de cezariana?

Dr. Bruno Mihaela: Indicatiile de cezariana inainte de inceperea travaliului, asa-zise "cezarienele la rece", sunt: anomaliile placentare, anomaliile uterine, gemelaritatea, in functie de varietatea de pozitie, macrozomia si deficitul de crestere intrauterina a fatului, preeclampsia neechilibrata, situatia transversala, pozitie pelviana si alte varietati de pozitie in timpul travaliului, precum si indicatiile oftalmologice, neurologice si nefrologice.

Nasterea prin operatie de cezariana poate fi decisa in conditii de urgenta sau emergenta obstetricala: dezlipirea de placenta, prolapsul de cordon ombilical, ruptura uterina, stresul fetal, preeclampsia grava.

Care sunt complicatiile care pot aparea in timpul unei nasteri prin cezariana si care sunt cele care pot aparea in timpul nasterii pe cale vaginala?

Dr. Bruno Mihaela: Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala, deci include in primul rand toate complicatiile care pot aparea in urma unei astfel de interventii, fiind o operatie cu risc crescut de sangerare. Hemoragia in timpul actului medical si in post-operator este principalul parametru urmarit de catre obstetricianul specialist. Sindromul aderential este frecvent intalnit la pacientele care au suferit o cezariana; acesta variaza de la individ la individ si nu depinde de profesionalitatea sau tehnica chirurgicala a chirurgului obstetrician. Cezariana limiteaza numarul de nasteri si uneori se poate induce o patologie in sarcinile urmatoare. Este binecunoscut ca o sarcina dupa doua cezariene creste riscul de ruptura uterina, placenta previa si implantare anormala a sarcinii.

In cazul nasterii pe cale vaginala complicatiile sunt mai rare. Nasterea in sine presupune o pierdere de sange, care trebuie sa fie sub 500 de ml. In cazul unei valori mai mari, care poate surveni intr-un timp extrem de scurt, poate complica (in cazuri rare) o nastere pe cale vaginala, dar si de aceasta data, hemoragia este un parametru atent urmarit atat de moasa, cat si de obstetrician.

Exista anumite mituri folcloristice referitoare la nasterea naturala, precum ruptura de perineu, deformarea vizibila a organelor genitale care ulterior afecteaza viata sexuala. In acest moment nu mai exista o nastere pe cale vaginala intru totul naturala, este un travaliu urmarit si o nastere asistata cu obstetricieni si moase din ce in ce mai experimentati.

Preocuparea obstetricienilor din intreaga lume este de a impune protocoale, atat in conducerea travaliului, cat si in asistenta la nastere, pentru a reduce pe cat este posibil complicatiile in acel moment si pe termen lung.

Deformarea organelor genitale, care ulterior poate afecta viata sexuala a pacientei dupa o nastere pe cale vaginala este un fenomen care apartine trecutului. Se refera la nasterile efectuate la domiciliu de catre vechile moase, iar pacientele atat in timpul nasterii, cat si dupa, nu se bucurau de o asistenta activa.

Din interviurile efectuate cu pacientele care au nascut pe cale vaginala primul copil, iar a doua sarcina a necesitat o operatie cezariana din motive medicale, reiese ca recuperarea dupa nastere, controlul durerii, autonomia si starea de bine au fost net superioare in cazul nasterii pe cale vaginala. Cele care au nascut primul copil prin nastere cezariana, iar la a doua sarcina a fost posibila nasterea naturala sustin ca s-au simtit mai bine in cazul nasterii pe cale vaginala, care le-a permis intru-totul sa se dedice ingrijirii nou-nascutului, a lor insasi si a familiei.

Niciodata nu vom pleda sau recomanda o nastere pe cale vaginala, in conditiile in care exista o indicatie clinica sau medicala pentru nasterea prin operatia cezariana.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Comentarii

Un aspect care trebuie mentionat este si acela ca nu toate caderele medicale ofera ingrijirea de care pacienta are nevoie. Desi exista persoane extrem de competente si dedicate, nu sunt putine cazurile in care gravidele sunt bruscate. Sotul nu e lasat in sala de nasteri. Nu mai amintim de conditiile nu tocmai iginienice din spitalele publice. Cred ca nu puteti sa recomandati nastererea vaginala, fara sa discutati si aceste aspecte de risc, care cu siguranta nu le fac pe femei sa se simta confortabil si in siguranta.
Acest articol este binevenit - dar as dori si unul in care sa se vorbeasca despre imperfectiunile sistemului si nevoia de schimbare de atitudine a personalului medical ( nu numai a pacientelor).

MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Tudorache Ioana,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Mitroi Dana Brindusa,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 54

Articole similare

Este foarte important sa nu minimizam efectele unei migrene si sa nu o caracterizam ca fiind o simpla durere de cap. Migrena este o conditie medicala serioasa, la fel ca diabetul sau astmul. Este o afectiune cu o serie de simptome care sunt la fel de debilitante ca durerea in sine. Vorbiti cu doctorul dumneavoastra despre migrene si aflati care...
In 2010 a fost identificata pentru prima data o mutatie genetica noua care provoaca pierderea auzului la om. Cercetatorii au descoperit acum ca aceasta mutatie duce la functionarea necorespunzatoare a unui inhibitor (cunoscut stiintific ca SERPINB6) al unei enzime, care distruge proteinele. Studiul a fost publicat in Jurnalul American de...
Factorii emotionali pot agrava starea depresiva / Foto: DreamsTime "De cinci luni incoace nu mai gasesc placere sau satisfactie in nimic din ce fac, refuz sa comunic, iar toate astea se pare ca sunt vizibile si celor cu care interactionez zilnic (am fost atentionat in repetate randuri ca las impresia de incordare comportamentala si, odata...
Dr. Dragos Botezatu / Foto: MedLive.ro "Orice barbat trecut de varsta de 50 de ani trebuie sa vina, cel putin o data, la medicul urolog, la varsta de 50 de ani. Ulterior, un control anual ar fi optim. Iar pentru cei care au un istoric in familie de cancer de prostata, [...] recomandarea este sa se coboare, nu la 50, la 45 de ani controlul pentru...
Lumina albastra emisa de telefonul mobil afecteaza vederea si somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sanatate mentala, potrivit mai multor studii. Lumina de culoare albastra face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi ei in fiecare zi. Totusi, expunerea pe timpul noptii la lumina...