Publicat la: 
16/10/2013

Unii oameni au o predispozitie genetica care ii face sa vada lumea in culori întunecate, astfel ca,  aflati intr-o excursie, observa mai degraba posibilele pericole, locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea, în loc sa vedea frumusetea mediului", conform unui studiu publicat in Psychological Science.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea British Columbia constata ca o variatie a unei gene poate face ca perceperea evenimentelor, in special a celor negative, sa fie mai accentuata pentru anumite persoane.

"Acesta este primul studiu care arata ca aceasta variatie genetica poate afecta in mod semnificativ modul în care oamenii vad si experimenteaza lumea," spune Prof. Rebecca Todd. "Rezultatele sugereaza ca oamenii traiesc aspectele emotionale ale lumii si cu ajutorul genelor si ca variatiile biologice la nivel genetic pot juca un rol important in diferentele individuale de perceptie a evenimentelor."

Gena in cauza este ADRA2b, care influenteaza norepinefrina (noradrenalina) hormon si neurotransmitator al sistemului nervos simpatic. Studiile anterioare au aratat ca aceasta gena joaca un rol in formarea amintirilor emotionale, iar noul studiu arata ca influenteaza si perceptia in timp real.

Celor 200 de participanti la studiu le-au fost prezentate cuvinte pozitive, negative si neutre într-o succesiune rapida. Participantii cu variatie a genei ADRA2b percep mai ales cuvintele negative, în timp ce ambele grupuri au perceput cuvintele pozitive mai bine decât cuvintele neutre în egala masura.

"Aceste persoane sunt mai predispuse sa aleaga fetele furioase într-o multime de oameni", spune Todd. "Aflate in mediul exterior ar putea observa posibilele pericole - locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea - în loc sa vedea frumusetea mediului."

Constatarile pun intr-o lumina noua modul în care genetica, impreuna cu alti factori, cum ar fi educatia, cultura si starea de spirit pot afecta diferentele individuale în perceptia emotionala si subiectivitatea umana, spun cercetatorii.

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Aproximativ 94% dintre medicii de familie implicati intr-un studiu realizat de Societatea Nationala de Medicina Familiei recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de profilaxie primara...
Intinderile sunt diferite de rupturile musculare / Foto: Flickr.com Efectuarea activitatilor de zi cu zi poate prilejui aparitia unor leziuni musculare. Acestea sunt rezultatul unor traumatisme...